Ziua Logo
  Nr. 4152 de joi, 7 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Adomnitei si-a pus Biserica in cap
-- IPS Bartolomeu ii cere ministrului Educatiei sa mentina religia in licee
Nemultumit ca religia nu mai apare ca obiect de studiu la liceu, in proiectul noii legi a invatamantului, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, i-a cerut ieri ministrului Educatiei, intr-o scrisoare deschisa, sa corecteze eroarea din proiect.
"Constat cu surprindere ca noul proiect al Legii invatamantului din Romania, prin articolul 10 (1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal, cu toate consecintele de rigoare, ceea ce reprezinta un regres fata de Legea invatamantului din 1995, care prevedea in articolul 9 (1) ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun", se arata in scrisoarea IPS Bartolomeu. Inaltul ierarh ortodox a atasat scrisorii deschise si apelul "Religia in scoala", aparut in anul 1991, al "Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii", din care faceau parte IPS Bartolomeu Anania, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, pr. prof. dr. Constantin Galeriu, pr. Constantin Voicescu, pr. Iustin Marchis, pr. Toader Crismariu, Octavian O. Ghibu, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky . In document se cerea ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, adica in clasele I-XII, iar ora saptamanala de religie sa aiba caracter obligatoriu.
Adomnitei raspunde laconic
Raspunsul ministrului Cristian Adomnitei, primit la redactie, a fost laconic: "Ii multumim Mitropolitului Bartolomeu Anania pentru propunerea facuta pe tema proiectului de lege initiat de MECT. O vom analiza cu atentie, asa cum procedam cu toate propunerile exprimate de cei interesati de initiativa legislativa a Ministerului Educatiei. In conditiile in care pachetul de Legi ale Educatiei este un document perfectibil, realizat prin consultarea permanenta si directa a MECT cu partenerii sociali, le multumim tuturor celor care trimit sugestii si argumente in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru invatamantul romanesc".
Profesorii cred ca politicienii se tem de religie
Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), este de parere ca singurii care n-au nevoie de religie in scoli sunt politicienii, fiindca se tem ca elevii sa nu creasca "cu ochii deschisi", sa vada adevaratul lor chip. "Religia poate aduce "pericolul" de a deschide si de a incuraja simtirea si sufletul copilului, de a-l educa in iubirea fata de aproape, in condescendenta, in iertare, in intelegerea lumii in care traieste. Deci, "pericolul" de a deveni mai bun, de a nu mai accepta minciuna, furtul, hotia si crima - care au devenit performante la ordinea zilei, cu care, din pacate, te afirmi astazi in societatea romaneasca. Sigur ca politicienii de doi bani, care in afara sa fure, sa minta - si eventual sa loveasca oameni pe trecerea de pietoni si apoi sa minta cu nerusinare - n-au nevoie de religie in scoli, astfel incat copiii sa creasca cu ochii deschisi si sa-i vada cu adevaratul lor chip. Din punctul nostru de vedere, religia este stiinta stiintelor, si nu vad de ce ar avea un alt tratament in scoala", ne-a declarat Croitoru.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 605  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
legionarul pronazist bartolomeu cere!?! cu tupeu,iar croitoru crede cu acelasi tupeu!   de silviana
De la dogmele comuniste la cele religioase?   de T.P.LICA
Biserica si religia imbecilizeaza si se opune evolutiei societatii umane   de Virgil Ciuca
Incredibil   de FB
ABOLIREA RELIGIEI    de saccsiv
Au !   de alwis46
atata tevatura   de bm
Biserica   de Viorica Ianc
Nu am uitat...   de Ion Caramache
Studiul "Religiei si Creduntelor Religioase" este fara discutie un sprijin in educarea morala   de Razvratitul
Mai este de actualitate ?   de HERUT
A r h i v a
  FEN cere dezbatere nationala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Hotii de pensii (2921 afisari)
 Momentul eliberarii PNL de sub jugul PSD (1966 afisari)
 Omar ben Laden vrea sa se intalneasca cu Papa (1904 afisari)
 Anemia cronica (1781 afisari)
 Tinerete decapitata (1698 afisari)
 Ceausescu a fost torturat inainte de a muri (14221 afisari)
 Pamantul ar putea fi distrus de extraterestri (3258 afisari)
 SUA incercuiesc Rusia (2898 afisari)
 Ce-si fac vedetele cu bisturiul (1907 afisari)
 A murit jurnalistul Max Banus (1339 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02998 sec.