Ziua Logo
  Nr. 4148 de sambata, 2 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ei spun Da. Noi zicem NU. Si nu ne asculta nimeni
Cristian UNTEANU 
-- Prezent la Bruxelles, Traian Basescu a facut o pledoarie pasionata si logica impotriva unui eveniment ineluctabil: declararea independentei in Kosovo. In cadrul unei conferinte tinute la German Marshall Fund, presedintele Romaniei a reafirmat ca tara noastra nu va recunoaste sub nici o forma independenta Kosovo, fie ea proclamata unilaterala, fie concertata cu diferite alte tari. Asta pune punct unei neclaritati lansate pe piata de ministrul nostru de Externe care se marginise sa spuna ca nu noi vom fi printre primii care vom face o asemenea recunostere dar ca, in principiu, vom urma deciziile Uniunii Europene in domeniu.
Traian Basescu a explicat si de ce nu putem face asta: se incalca legislatia internationala in domeniu, se rupe un echilibru juridic care a permis dezvoltarea in pace a Europei in ultimii 60 de ani, se creeaza un precedent clar de care vor profita cu siguranta alte entitati cu veleitati similare, dand exemplul Transnistriei, apoi se transmite semnalul clar ca, la nivelul comunitatii internationale, se poate merge pe ideea recunoasterii drepturilor colective ale minioritatilor nationale, ceea ce poate prefata situatii foarte primejdioase. In conditiile actuale, spunea Domnia Sa, ne confruntam cu situatia in care aproape fiecare om politic viseaza sa devina presedinte de tara si, daca pierde alegerile, apeleaza la solutia de a-si crea propria sa entitate statala, cel mai adesea folosind ca arma de lupta aspiratiile independentiste ale unor minoritati nationale. Si astfel se pot crea state diferite cu aceleasi populatii cum ar fi, spre exemplu, Albania si Kosovo... Context in care orice revendicari ar putea deveni posibile, chiar si cea a Romaniei fata de Republica Moldova al carei teritoriu a facut parte odinioara din cel al tarii noastre. Adaugand insa ca, desigur, nu vom emite o asemenea pretentie deoarece noi suntem un stat democratic si modern care are si institutiile puternice necesare pentru a se proteja, asta raspunzand unei intrebari privitoare la potentialul revendicativ similar al minoritatii maghiare din Romania.
Are dreptate. Intrebarea este insa cine ne asculta. Aici lucrurile se complica deoarece, cu exceptia celor cateva tari europene care s-au opus recunoasterii independentei provinciei Kosovo, toti marii nostri aliati occidentali sunt ferm in favoarea acestei solutii. La Bruxelles nu exista nici macar umbra unui dubiu asupra atitudinii pe care o va adopta UE in aceasta privinta si, in mod evident, problema se va deplasa urgent si in cadrul NATO. Chestiunea are o componenta diplomatica, dar nu numai. Caci dupa proclamarea independentei de catre Kosovo, toate statele sau organizatiile internationale care vor sa trimita acolo misiuni, fie militare sau civile, vor trebui sa discute cu reprezentantii statului respectiv. Noi am anuntat deja ca vrem sa trimitem o companie de politie in cadrul fortei de stabilizare care va actiona in zona. Dar o vom trimite intr-o regiune al carei statut nu-l recunoastem, chiar daca, la nivel de ansamblu, misiunea va fi recunoscuta de coordonatorul european sau de catre NATO?
O a doua intrebare, deloc simpla si cu posibile consecinte pe termen lung, este de a sti care vor fi urmarile acestei pozitii in ce priveste soliditatea axei de parteneriat evocata de Romania drept singur pilon al politicii sale externe. Washington si Londra vor fi primele capitale care vor recunoaste miscarea de independenta ai caror sprijinitori deschisi au fost inca de la inceput. Exista doua posibilitati. Va urma o perioada de izolare discreta a Romaniei, pe modelul sprijinului dat pentru aparitia unor sisteme energetice care-i favorizeaza pe toti ceilalti din regiune, mize importante atat americane cat si europene. Vezi acceptarea europeana a proiectelor North si South Stream, dar si privirea binevoitoare inspre Ucraina, unde Iulia Timosenko vorbeste tot cu rusii pentru o alta conducta. A doua posibilitate este ca nu se va intampla nimic, pur si simplu pentru ca nu contam in joc si ca nu ne asculta nimeni.
Posibil? Din nefericire, da.
 Afisari: 1641  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Prin declaratia de la German Marshall Fund Romania si-a dat foc la valiza !   de ionion
Ce ti-e si cu Kosovo asta   de Giorgi_Buj
Altul este adevarul   de Calugarul Vasile
El analizeaza....   de Ion Caramache
Politica externa   de FB
De la 1989 Eomania datoreaza maghiarilor suveranitatea asupra actualului teritoriu.    de cercetas
Dar cu Palestina, mai ales Petecul Gaza si Petecul West Bank, nu si nu!   de cercetas
Republica Autonoma Maghiara trebuie sa ramana colonie romanesca   de cercetas
Stau si ma-ntreb si io, ca tot omu'...   de indel
Din pacate ocidentalii nu gindesc prea departe   de green day
O pozitie de sustinut si aplaudat   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Vizita presedintelui Basescu la Belgrad    6 comentarii
  Editorialul cititorului    29 comentarii
  Rearanjarea hartilor strategice    2008-02-01
  Romania plateste. Cand va si primi?    2008-01-29
  Amenintare grava sau melodrama de cartier?    2008-01-26
  Noi cu sinergia, bulgarii cu contractele    2008-01-22
  Republica suspectilor    2008-01-15
 Top afisari / comentarii 
 Copiii lui Michael Jackson fara masca (12844 afisari)
 Pirueta franceza (2693 afisari)
 Rascoala antisistem (2661 afisari)
 Turcul castiga (2506 afisari)
 FITI EDITORIALISTI LA "ZIUA" (2238 afisari)
 Un tanar roman si-a ucis parintii adoptivi din America (2736 afisari)
 Locuitorii din Dragasani s-au imbogatit din fraude pe eBay (2035 afisari)
 Carla Bruni: Sunt o lingusitoare, o pisica, monogamia ma plictiseste de moarte (1791 afisari)
 Ministrul David cere demisia sefilor Politiei Dolj (1497 afisari)
 "Pentru noi, voi sunteti un gunoi!"- este vocea nemultumitilor din Piata Universitatii (1382 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13715 sec.