Ziua Logo
  Nr. 4147 de vineri, 1 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Vartejul Kosovo absoarbe Romania
Victor RONCEA 
-- Salvatorul flotei aeriene civile sarbe in perioada bombardamentelor NATO din Iugoslavia, Traian Basescu, a mai facut o incercare de sprijinire a Serbiei inainte ca vecina noastra sa ramana fara Kosovo. Pe Axa Bucuresti-Belgrad-Bruxelles, Basescu s-a intalnit cu presedintele Boris Tadici care a tinut sa remarce ca si in romana si in sarba cuvintele "prieten" si "lupta" sunt la fel. Din nefericire este insuficient pentru a salva Kosovo si Romania.
Vulcanul Kosovo va erupe in cateva zile. Insa, nici NATO si nici UE nu par constiente suficient de ce va genera independenta pe care vor sa o proclame fostii teroristi albanezi din UCK, actualmente onorabili politicieni in Kosovo. Altfel ar face mai mult. Romania, de exemplu, ar putea sa solicite statelor UE cu o pozitie similara privind integritatea Serbiei - Spania, Cipru, Grecia, Slovacia - sa-si exprime impreuna dreptul de veto, in cadrul Consiliului sau al Parlamentului European, fata de trimiterea de noi trupe, in pofida Rezolutiei ONU 1244.
Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti a organizat o conferinta dupa vizita presedintelui Traian Basescu la Belgrad si dupa ce Hashim Thaci, fostul lider UCK, azi premier la Pristina, a anuntat ca va proclama independenta Kosovo indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale de la Belgrad. Concluzia dezbaterii a fost ca Serbia se afla azi in aceeasi situatie dramatica in care se afla Romania, in '39-'40, in fata Pactului Hitler-Stalin si a Dictatului de la Viena. Recunoasterea unilaterala a independentei Kosovo va duce automat la disparitia regulilor si vietii diplomatice internationale, stabilite de Organizatia Natiunilor Unite, si la declansarea "principiului dominoului", un proces care va merge pana la distrugerea statelor nationale, a opinat in cadrul discutiilor jurnalistul sarb Milan Petrovici.
Europa natiunilor este inlocuita prin forta de o Europa a regiunilor, in care aspectul economic este mai important decat suveranitatea statala. Parca nu intamplator, radicalii maghiari au reusit chiar in aceste zile infiintarea Partidului Civic Maghiar, in ciuda faptului ca prin insusi statutul sau - in care anunta ca militeaza pentru autonomie teritoriala - incalca Legea fundamentala a tarii, Constitutia. Cu putin timp in urma, Parlamentul ungar declara ca va urmari cu cea mai mare atentie evolutia situatiei din Kosovo pentru a putea folosi acest precedent in favoarea maghiarilor din jurul granitelor. Daca independenta Kosovo este generata si admisa de puteri occidentale pe criteriu etnic, de ce nu s-ar aplica acelasi principiu si in Harghita si Covasna sau in Voivodina, alta provincie sarba care ameninta cu separarea, dupa cum par sa incite si unele cercuri diplomatice si de media din Romania, punand cel putin intr-o pozitie nepotrivita Administratia Prezidentiala si Ministerul Afacerilor Externe.
In aceste conditii, ale unei tradari europene, nu este de mirare ca Serbia isi indreapta ultimele sperante spre Rusia lui Putin. Rusie care, e bine sa amintim, le-a inselat la randul ei asteptarile de protectie ale sarbilor, inclusiv la momentul capitularii din fata NATO, cand "alianta votca-cola" a functionat pe canale subterane, abandonandu-l intr-un final pe fostul agent Slobodan Milosevici, decedat ulterior ca un sobolan in temnitele de la Haga. Daca NATO si SUA si-au inchipuit insa ca pozitionarea in Kosovo va intari flancul sudic european, iata ca noile evolutii nu fac decat sa readuca Rusia in Balcani, de data aceasta intr-o postura mult mai amenintatoare, periclitand inclusiv planurile americane de aparare, ambitiosul scut anti-racheta. Dupa ce Vladimir Putin si Gazprom si-au asigurat traseul gazoductului rusesc via Bulgaria-Serbia-Ungaria si mai departe si dupa ce viitorul presedinte rus, Dmitri Medvedev a cumparat, la propriu, jumatate din Muntenegru, Moscova si-a anuntat intentia de a construi baze militare in spatele "liniilor inamice", inclusiv in Republica Srpska, multiplicand Transnistria in inima Europei. Acesta este de altfel raspunsul Rusiei la planul american "End Game" - "Sfarsitul Jocului", de incercuire a Rusiei. Pozitionarea de rachete rusesti pe teritoriu sarb va reduce la zero apararea SUA si NATO, indiferent de cate scuturi ne-am pune pe cap. Practic, ca sa-l citez pe Vladimir Alexe, Check Point Charlie se va muta la granita cu Romania.
Europa politica nu pare afectata de starnirea acestei "spirale a urii". Romania nu trebuie sa se lase antrenata in acest vartej si sa isi foloseasca, cat mai e timp si cat mai raspicat, dreptul de a spune "NU"!
 Afisari: 4075  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Ziua santajata de Vintu   de Radu F
basescu a aflat ultimul de avioanele Sirbesti   de Radu F
Terminati cu propaganda pro-Basescu   de Popescu Lucian
Mult prea independenti pentru gustul unora!   de Zaris
In Romania, Oltenia se va desprinde prima de trupul tarii   de Hadrian Gaunescu
Check Point Charlie   de EuLupu
Este o absurdite de a declara ca Budapest este oras romanesc-    de ionion
Sarbii la fel ca si romanii au obligatia de a invata ca apartin Europei,iar Foaie verde trei smicele   de ionion
O punere la punct. (Cer iertare pentru interventie)   de HERUT
Bombardarea serbiei a fost o ticalosie !   de Giuseppe Cocos
D-aia nu mai pot trai nemtii si restul vest-europenilor   de octaaa
Totul a fost si va fi planificat   de Calugarul Vasile
vladim(k)ir tismaneanule, avem noroc totusi:   de Harkonen
politica economica a ue si economia regiunilor ei in conditiile in care   de silviana
mai sa fie   de vladimkir
"economicul este mai important decat suveranitatea" (citat din articol) - asa este.   de CHIORU
Sa nu confundam cumva ,,Stanga,, cu Rusia   de cetateanu
Cum a salvat Basescu flota aeriana civila a Yugo fara nici o aprobare CSAT!   de VAR
ma intreb daca vreunu din voi a citit pe bune tot articolu. (si unde e Orianul ??).   de CHIORU
Ia mai lasati fleacurile! Uite aici stire serioasa!!!   de Hantzy
dorinte ascunse   de ilinca
DIVIDE et IMPERA   de ana ana
Nici Kosovo si nici Voivodina nu sunt teritorii sarbesti. Asta este clar si toata lumea    de ionion
salvatorul flotei sarbesti ?????   de bonovoice
"Salvatorul flotei sarbesti"   de FB
Hmm   de Vasco da Gama
Basarabia sarbilor   de Giorgi_Buj
UE mai lasa ca niciodata   de HERUT
Nu-i rau dar...   de Tudor190
A r h i v a
  Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri    2008-01-19
  Sinistra stanga    2007-11-09
  Romania lovita din Romania    2007-11-03
  Gavarisi transnistreana, Orbane?    2007-10-15
  Buba nu este nici la Moscova, nici la Chisinau    2007-09-08
 Top afisari / comentarii 
 Vartejul Kosovo absoarbe Romania (4075 afisari)
 Costel, romanul care a cucerit Spania (3349 afisari)
 Securistii invizibili (2823 afisari)
 Rezidentiat modificat (1811 afisari)
 Gafa printului Philip (1352 afisari)
 Streaptease cu stewardese in cabina pilotului (6034 afisari)
 Premiera: Ei sunt copiii lui Michael Jackson (3640 afisari)
 Americanii testeaza tunul electromagnetic (1923 afisari)
 Hertz nu mai inchiriaza masini romanilor (1658 afisari)
 Anul acesta, vara vine de Martisor (1442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15967 sec.