Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Secretul Transnistriei
-- Voronin ar fi ajuns, pe sest, la o intelegere cu Putin
Presedintele comunist Vladimir Voronin le-a declarat ambasadorilor occidentali acreditati la Chisinau ca pana la sfarsitul anului va fi reglementat statutul Transnistriei, informeaza postul german de radio Deutsche Welle. Aceasta declaratie a lui Vladimir Voronin confirma speculatiile privind acordul cu Putin asupra unui plan secret de reglementare a conflictului transnistrean.
Intelegerea cu Moscova survine la un an de la declansarea unei serii de campanii de presa impotriva Romaniei in mass-media guvernamentala de la Chisinau. Inainte de a face acest anunt, Vladimir Voronin a incheiat un tur diplomatic in cadrul caruia a avut intalniri cu oficiali din cadrul Comisiei Europene, OSCE si NATO, dar si dupa intalnirea, de saptamana trecuta, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Voronin s-a intalnit ieri cu presedintele Bulgariei, Ghiorghi Parvanov - in cadrul acestui turneu diplomatic in care a ocolit Romania.
"Planul secret" Voronin-Putin
In cadrul intalnirii de vineri cu ambasadorii europeni acreditati la Chisinau, Voronin si-a exprimat convingerea ca "locuitorii regiunii transnistrene vor alege si vor fi reprezentati in Parlamentul Republicii Moldova reunificate de dupa alegerile din 2009", transmite Deutsche Welle. Presedintele moldovean a confirmat astfel ca negocierile cu Moscova ar avea loc in baza unui "plan secret", denuntat anul trecut de opozitia democrata si societatea civila din Republica Moldova si care a provocat ingrijorarea Statelor Unite si a Uniunii Europene. Presupusul plan secret prevede, printre altele, prezenta a cel putin 20 de politicieni transnistreni in Parlamentul de la Chisinau, schimbarea insemnelor statale ale Republicii Moldova, astfel incat ele sa nu se mai asemene cu cele ale Romaniei, garantii ca Republica Moldova nu va adera niciodata la NATO si mentinerea fortelor ruse in Transnistria. Potrivit unor informatii, Chisinaul accepta conditiile prevazute de "planul secret", cu exceptia ultimei, referitoare la mentinerea prezentei ruse in regiunea transnistreana, conditie asupra careia insista Uniunea Europeana si Statele Unite.
Smirnov ar putea fi debarcat
Rusia dispune deja de o solutie de rezerva in cazul in care liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, refuza sa reia negocierile cu Republica Moldova pentru solutionarea crizei, inlocuindu-l cu presedintele Parlamentului transnistrean, Evgheni Sevciuk, relateaza cotidianul rus Kommersant, preluat de Mediafax.
In cazul in care liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, se dovedeste in continuare la fel de incapatanat, Moscova dispune de o solutie de rezerva, si anume inlocuirea acestuia cu Evgheni Sevciuk, presedintele Parlamentului transnistrean, dezvaluie publicatia rusa.
Independenta pentru Rusia
Republica separatista transnistreana a anuntat saptamana trecuta ca doar recunoasterea independentei sale va putea impiedica planurile Occientului de creare a unui "arc sanitar" in jurul Rusiei si va conferi stabilitate unei regiuni volatile. Noile declaratii ale liderilor de la Tiraspol nu au multumit insa Moscova care s-a decis sa contribuie la unirea provinciei separatiste cu Republica Moldova. Potrivit unor surse ale Kommersant, o delegatie rusa urmeaza sa se deplaseze in capitala transnistreana pentru a incerca sa convinga autoritatile locale sa isi imbunatateasca relatiile cu oficialii de la Chisinau. Ministerul transnistrean de Externe a prezentat intr-un comunicat publicat saptamana trecuta pe site-ul institutiei motivele pentru care regiunea separatista trebuie sa isi dobandeasca independenta, subliniind avantajele de care va dispune Rusia in cazul unui astfel de demers. "In cazul in care independenta este recunoscuta, republica va fi singura veriga ramasa pentru a impiedica Occidentul sa inchida lantul asa-numitului arc sanitar din jurul Rusiei (...) si va consolida securitatea Rusiei", mentioneaza documentul citat.
Diplomatii de la Tiraspol amintesc, de asemenea, de problema Kosovo, sustinand ca o eventuala independenta a provinciei sarbe "ar duce la destabilizarea intregii Europe, in timp ce independenta Transnistriei va rezolva un conflict vechi si va asigura stabilitate in aceasta regiune". "Recunoasterea este benefica atat pentru UE, cat si pentru Rusia", subliniaza Ministerul de Externe de la Tiraspol. (G.D.)
George DAMIAN 
Alte articole
  Secretul lui Voronin    (Procesul Comunismului, 2008-03-27)
  Sperietura ruseasca    (Eveniment, 2008-03-05)
  Putin s-a intalnit cu Voronin după ce a trecut prin beciurile cramei Cricova    (2008-11-15 09:23)
  Voronin vrea sa scape de avionul daruit de Vladimir Putin    (2008-10-27 11:25)
  Ce viseaza Voronin si ce vrea Putin    (2008-01-22 14:44)
  Voronin, de la schi in Austria, la Bruxelles    (2008-01-14 11:32)
 Afisari: 2160  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
   de Viorel
Timoe danaos ut dona ferentes    de Ghita Bizonu'
Revenirea Transnistriei la Moldova... Si toata INFRASTRUCTURA CRIMINALA si POLITICA curenta    de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Fratia "Citroen"    34 comentarii
  Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia    4 comentarii
  Traian Basescu in misiune la Belgrad    16 comentarii
  Iucinu va contesta vanzarea ziarului "Adevarul"    2 comentarii
  Vanzarea locuintelor e scutita de TVA    
  Basescu il invoca pe Adi de la Valcea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07562 sec.