Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania plateste. Cand va si primi?
Cristian UNTEANU 
-- Pana la urma, dincolo de toate artificiile, politeturile si imbarligaturile diplomatice, aici sta marea problema a Romaniei europene si euro-atlantice. Din nefericire, cel putin in acest moment, Romania doar plateste. Mult si fara nici un fel de perspectiva clar definita pentru a cere si ceea ce i se cuvine.
Ne permitem luxul de a fi in continuare, fara probleme, un contribuitor net la bugetul Uniunii Europene. Suntem, fara indoiala, si unul dintre membrii cei mai activi in sustinerea misiunilor extra-teritoriale ale NATO. Mai mult, suntem una dintre foarte putinele tari care isi continua prezenta militara in Irak, fideli angajamentului luat fata de aliatii americani. Nu suntem o tara care a pus probleme atunci cand, inaintea Summitului de la Lisabona, alte tari membre UE sesizasera ca este momentul sa-si impuna pretentiile. Asa au facut italienii, austriecii si bulgarii. Si au castigat tot ce si-au propus. Noi, niciodata, nu avem nici un fel de probleme. Nu revendicam nimic si, in general, cu exceptia problemei Kosovo, suntem de acord cu toata lumea si pe toate temele. Drept care nimeni nu se ocupa de noi.
In consecinta, noi suntem cei care pierdem si despre care se stie ca nu vom face valuri si nivelul maxim de protest va fi un fel de mieunatura speriata, dupa colt, in momentul in care suntem siguri ca nu ne aude nimeni si ca n-am deranjat pe cineva de la siesta. Altfel cum se explica de ce noi, baietii cuminti ai clasei, suntem scosi din marele circuit al noii structuri energetice care se contureaza pe zi ce trece in spatiul de care am zis ca ne-ar fi favorabil, cel al Marii Negre? Doua state membre UE si NATO, Bulgaria si Grecia, semneaza cu rusii proiecte enorme, care implica trasee inspre Serbia si Italia, sau inspre sud, alimentand un terminal care ar putea sa devina cea mai mare noua investitie strategica in domeniul energetic din Mediterana. Noi speram in visul din ce in ce mai indepartat al proiectului Nabucco si mizam doar pe el pentru a construi dimensiunea energetica a sinergiei in Marea Neagra. Deocamdata se sinergizeaza altii, iar UE n-are nimic impotriva miscarilor rusesti, chiar daca ele indeparteaza sansele proiectului sperantelor noastre. Nu zicem nimic nici de proiectul viitoarei centrale nucleare ce va fi construita de rusi la Belene, intr-o zona recunoscuta cu risc seismic. Ne facem ca n-am auzit ca expertii europeni au fost invitati de urgenta la Kozlodui pentru a vedea in ce masura cele doua reactoare ramase neexplodate pot fi cumva repuse in functiune.
Am avut si noi o problema, cea legata de limba moldoveneasca. Cine ne-a stat alaturi? Imi pare rau, dar nimeni din UE. Ce face comisarul Leonard Orban in a carui parohie sta problema multilingvismului? Avizeaza anul trecut publicarea unui ghid al limbilor din spatiul european in care figureaza si limba moldoveneasca. Mai mult, dupa nenumarate promisiuni ca va lupta cu toate puterile pentru a gasi o solutie, iese cu un compromis de care a ras dispretuitor pana si Voronin: urmatoarele tratate intre UE si Moldova sa fie semnate "in limba partilor". Adica, vezi Doamne, asa scapam de mentionarea limbii moldovenesti. In fapt, reprezentantul Romaniei propune o recunoastere implicita a starii de fapt. Si ca asa stau lucrurile, a confirmat-o cu nevinovatie pentru RFI purtatorul de cuvant pentru multilngvism al Comisiei, Pietro Petrucci care explica cum nu s-a putut ca institutia europeana sa asigure traducere in moldoveneasca la conferinta de presa Voronin-Barroso: pentru ca limba moldoveneasca nu este o limba oficiala a UE...
Cand oare ne vom formula si noi o strategie nationala in care sa figureze lista de revendicari romanesti? Cand, urmand vorba celebra a doamnei Thatcher, vom spune ca ne vrem banii inapoi sub forma de beneficii strategice?
 Afisari: 676  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Diferenta dintre pere si mere   de Sorin
Pai de ce sa nu fim sponsorii Uniunii?    de octaaa
Neicusorule...   de vida clara
Romania doar plateste fiindca asta isi doreste !!! Sau de ce nu intrebam : Mai avem un interes nati   de Ghita Bizonu'
UE   de VALIN
Romania plateste. Cand va si primi? La Pasti   de georgems
Noi vom spune ca ne vrem banii inapo i, cel putin nu pe actuala formula de conducere   de Ghita Bizonu'
nu mai intru   de annia
Domnule Cr.Unteanu....   de Ion Caramache
Cand ne vom formula si noi...   de N. Grue
Intrebare   de roy
A r h i v a
  Gaza - atunci si acum    41 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Extraterestrul de la ora 5    5 comentarii
  Amenintare grava sau melodrama de cartier?    2008-01-26
  Noi cu sinergia, bulgarii cu contractele    2008-01-22
  Republica suspectilor    2008-01-15
  Dilemele Summitului NATO de la Bucuresti (II)    2008-01-10
  Dilemele Summitului NATO de la Bucuresti (I)    2008-01-09
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17185 sec.