Ziua Logo
  Nr. 4144 de marti, 29 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Cersetori la 100.000 de lire sterline
-- "Valoarea" unui minor roman traficat in Marea Britanie, care este obligat sa fure sau sa cerseasca
Traficul cu fiinte umane s-a globalizat in ultimii ani, devenind o adevarata industrie cu profituri de ordinul zecilor de miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, traficul cu carne vie a devenit mult mai profitabil decat cel cu stupefiante. Peste 100.000 de persoane sunt traficate anual din tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania, catre state vestice. Traficarea de fiinte umane se face in mai multe scopuri.
Prostitutie, trafic de organe sau exploatarea prin munca. Iar ultimul scandal legat de traficul de persoane vine din Marea Britanie, unde se deruleaza o ancheta de proportii care vizeaza oprirea traficului de copii, in special romani, care sunt obligati, apoi, sa munceasca pe strazile Londrei ca sclavi. De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Politia britanica a considerat ca este nevoie de o noua abordare a infractiunilor si a demarat Operatiunea Golf 2, pentru destramarea retelelor internationale de crima organizata. La inceputul aceste luni, sute de politisti au lansat raiduri in mai multe case din Londra, unde au gasit pana la zece copii intr-o locuinta, traficarea lor valorand in jur de un miliard de lire sterline pe an. Politia estimeaza ca fiecare copil valoreaza 100.000 de lire sterline pe an. Daca minorii sunt arestati, ei spun ca au mai putin de zece ani, varsta responsabilitatii penale, desi politistii banuiesc ca ei sunt mult mai mari. Deseori, adultul care vine sa-i ia in calitate de ruda este un simplu membru al bandei in care traiesc. Sefii retelei de trafic uman trimit milioane de lire sterline inapoi in Romania, unde ii folosesc pentru a-si construi locuinte de lux si pentru a-si cumpara masini scumpe.
Publicatia The Times descrie intr-un articol metodele folosite de bandele profesioniste care castiga milioane de lire sterline din sclavia copiilor. Bandele est-europene folosesc mai multe metode: "Hugger mugger", "Distraction thefts", "Table surfing" sau "Robbers' reel". "Hugger mugger" - dupa o noapte de distractie, oamenii pleaca din club sau din local intr-o stare destul de proasta. Bande de barbati si femei se apropie de tintele lor cantand si dansand si isi imbratiseaza victimele, in timp ce complicii lor le "curata" buzunarele. "Distraction thefts" - persoanele care incearca sa scoata bani din bancomate sunt impinse de cineva care le face sa se intoarca, iar o alta persoana ia banii din aparat. Deseori sunt utilizati copii si cersetori pentru a distrage atentia celor vizati. In timp ce victima se uita la copil, cineva ii umbla in geanta. "Table surfing" - bandele intra intr-un restaurant sau o cafenea si se uita dupa telefoane mobile sau portofele care sunt pe mese. Provoaca o diversiune si iau obiectele sau trec pe langa masa si fura. Potrivit HotNews, politia britanica a descoperit mai multe scheme in care erau implicati romani, inclusiv o trupa de dans care a distras atentia mai multor proprietari de magazin, in timp ce complicii lor furau din rafturi: "Intrau in magazine in grup si incepeau sa danseze, in timp ce altii furau lucruri din rafturi. Uneori, unul se prefacea ca are un infarct pentru a distrage atentia", declarau politistii.
Operatiunea "Golf 2"
Supraveghetorul Operatiunii Golf 2, Bernie Gravett, a declarat ca "retelele care opereaza in Londra sunt organizate - in ce masura, nu se stie inca - insa in mod clar nu a mai intalnit astfel de cazuri de infractiuni". Politistii romani si britanici au descoperit, in 2007, 120 de copii traficati din Romania in Marea Britanie, folositi pentru furturile minore si pentru cersetorie, in urma anchetelor fiind pusi sub invinuire aproape 400 de adulti suspectati ca s-ar ocupa cu traficul de persoane. "In cadrul Operatiunii "Europa", a fost investigata o cauza penala care priveste o ampla retea cu ramificatii multinationale, care se ocupa cu traficul de copii in tarile din Europa Occidentala, cu predilectie Marea Britanie. In aceasta cauza au fost identificate 120 de victime, cetateni romani minori, traficati in scopul exploatarii prin comiterea de infractiuni stradale pe teritoriul Marii Britanii. Majoritatea dintre acestia fac parte din familiile persoanelor cercetate si din comunitatile pe raza carora membrii gruparii si-au extins aria de influenta, iar varstele acestora sunt cuprinse intre 12 si 18 ani", se arata intr-un comunicat al IGPR. In 2007, anchetatorii au deschis 162 de cauze penale, 394 de persoane fiind puse sub invinuire pentru suspiciunea de a fi "implicate in activitati de crima organizata pe linia traficului cu fiinte umane si migratiei ilegale", 149 dintre acestia fiind deja arestati preventiv. Totodata, anul trecut, in cadrul proiectului "Reflex", prin care politia incearca sa contracareze traficul de persoane din Romania catre Marea Britanie, au fost audiate 1917 victime, dintre care 111 "pe linia traficului cu migranti" si 1806 "pe linia traficului de persoane". Dintre acestea, 1601 au calitate procesuala in dosarele deschise de anchetatori. Unii dintre copiii traficati in Marea Britanie provin din Tandarei. Cotidianul Daily Mail titra, citat de Mediafax, ca membrii unei retele de traficanti de carne vie au obligat mai mult de 150 de elevi ai unei scoli sa cerseasca si sa fure pe strazile Marii Britanii.
Aurul rosu
Romanii sunt exploatati si in Italia. O organizatie de tip mafiot condusa de romani exploata in Italia femei si adolescenti din Romania. Seful organizatiei, potrivit carabinierilor italieni, era "Taliu", un barbat de 36 de ani. Fratele acestuia se ocupa de angajarea noilor lucratori in Romania, cu false promisiuni, acestia fiind luati cu forta din familiile lor; uneori cumparati, alteori atrasi cu inselatoria. De mai bine de doi ani, tinerii transformati in sclavi traiau ca niste fantome in doua fabrici abandonate de la periferia orasului Torino. Munca era istovitoare, tinerii erau constransi, timp de 12 ore pe zi, sa desprinda din invelisul din plastic firele de cupru furat. Pe piata neagra a anului 2008 acesta valoreaza cat aurul. ''Aurul rosu'', l-au numit carabinierii datorita cotatiilor ridicate atinse. Un business urias, pretul acestui metal crescand de aproape patru ori intr-un an. Carabinierii au gasit aici aproximativ zece persoane, intre care si tineri intre 16 si 17 ani, toti provenind din zona Resita.
Bogdan GALCA 
Alte articole
  Copii romani, sclavi in Marea Britanie    (Anchete, 2008-01-25)
  Politia britanica "a incurcat borcanele" in cazul copiilor traficati    (2008-01-30 13:00)
 Afisari: 552  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Ioan Becali audiat    
  Banca jefuita cu flexul    4 comentarii
  Pacuraru ignora DNA    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Fratia "Citroen" (5518 afisari)
 Traian Basescu in misiune la Belgrad (2418 afisari)
 Moartea lui Hristodoulos fragilizeaza Ortodoxia (2299 afisari)
 Clinton s-a opus intrarii Romaniei in NATO (2258 afisari)
 Samanta vrajbei (2172 afisari)
 A violat o gravida in ziua in care ii nastea nevasta (3876 afisari)
 Paris Hilton a iesit la agatat lesbiene (2372 afisari)
 Viorel Lis isi pune pirostriile, dupa zece ani de concubinaj cu mult mai tanara Oana (2274 afisari)
 Baze militare nucleare rusesti in Balcani si America de Sud (1989 afisari)
 Zeus si dragonul dacic pe Columna lui Traian (1987 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06843 sec.