Ziua Logo
  Nr. 4143 de luni, 28 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fii ctitor in Tara Sfanta
-- Asezamintele romanesti de la Ierihon, Ierusalim si Iordan asteapta credinciosii din Romania in pelerinaj
Inca de prin sec. XVI, ierarhii, voievozii si pelerinii romani au facut danii generoase Locurilor Sfinte, iar Patriarhiei Ierusalimului i-au fost inchinate in Tarile Romane peste 30 de manastiri. Ideea Asezamintelor romanesti la Locurile Sfinte a inceput odata cu infiintarea Schitului Romanesc de pe Muntele Taborului (1859-1862) cu hramul Schimbarii la Fata, zidit de Arhimandritul Irinarh Rosetti dimpreuna cu ucenicul sau Nectarie Banu. Dorinta arhimandritului si stradania sa s-au transmis urmasilor ca un adevarat testament. Astfel, prin sec al XIX-lea, Biserica Ortodoxa Romana a pus problema infiintarii aici a unor locase de inchinare pentru credinciosii veniti din Romania.
In 1914, un nou comitet de organizare, in frunte cu regina Elisabeta, a inaintat epistola Mi-tropolitului primat Konon Patriarhului Damianos al Ierusalimului, care a aprobat ridicarea Asezamantului Romanesc; lucrarea insa, nu s-a finalizat din cauza razboiului. La 1927, Patriarhul Miron Cristea a vizitat Locurile Sfinte din Palestina si a dispus ridicarea a doua biserici, una in Ierusalim si cealalta la raul Iordan. Pentru intocmirea planurilor celor doua biserici, in 1933 au sosit in Ierusalim arhitectii Ioan Berechet si Andony Baramki.
La 28 martie 1935 s-a pus piatra de temelie a Asezamantului din Ierusalim cu un sobor de ierarhi, lucrarile s-au terminandu-se in 1938, in timpul Patriarhului Miron al BOR si Patriarhului Timotei al Ierusalimului. Tot in acel an, BOR a binecuvantat plecarea a 150 de pelerini romani pentru participarea la slujba invierii din Ierusalim. Intre 1939 si 1945, lucrarile s-au oprit din cauza Razboiului al II-lea Mondial. Asezamantul Romanesc din Ierusalim gazduieste zeci de pelerini si tine loc de Reprezentanta Patriarhala a BOR la Sfintele Locuri, unicul Asezamant de acest fel din lume.
Schitul romanesc de la Iordan sta inchis
Cu o suprafata de aproximativ 10.000 metri patrati, pamantul romanesc de la Iordan a fost achizitionat prin staruinta Protosinghelului Gherasim Luca, delegat patriarhal, care in anul 1933 a obtinut terenul respectiv, cu unele facilitati financiare, de la guvernul Palestinei.
Biserica cu hramul "Sfantul Ioan Botezatorul" de la Iordan
Din 1947 Sfantul Ioan Iacob Romanul (Hozevitul), intemeiaza o frumoasa obste pe malul raului Iordan, dar in 1948 incepe razboiul de doi ani cand statele arabe invadeaza statul nou creat. Reparatiile si imbunatatirile s-au reluat dupa 1948 si s-au terminat in 1975 in timpul Arhim, Lucian Florea, Parintele Superior al Asezamantului Romanesc de la Ierusalim din vremea aceea.
In 1965 pictura a fost executata de pictorii bisericesti Gheorghe Popescu si Niculina Dona iar la 28 mai 1975 biserica a fost sfintita de Patriarhul Justinian al BOR, cu hramul Sf.M. Mc. Gheorghe, cu participarea a multi ierarhi, precum si a Patriarhului Benediktos al Ierusalimului. Asezarea romaneasca de pe malul raului sfant Iordan se afla intr-o zona desertica din apropierea Marii Moarte, la o distanta de circa 40 km fata de Ierusalim si la vreo 8 km fata de biblica cetate a Ierihonului. Schitul Romanesc de la Iordan a fost inchis insa in anul 1967, in vremea Razboiului de sase zile, si, din nefericire, sta inchis si astazi, desi face parte in continuare din patrimoniul BOR - Asezamintele Romanesti din Tara Sfanta. Zeci de pustnici romani isi gasesc insa culcus pentru a se ruga pentru tara si Dumnezeu in desert sau in pesterile locurilor, nestiuti decat de Tsahal si alte forte speciale.
La Muntele Carantania exista si un Camin romanesc
Ierihon, ctitoria Patriarhului Teoctist
La Ierihon, in orasul biblic cu acelasi nume, se afla Noul Asezamant Romanesc pentru pelerinaj organizat, construit in vremea pastoririi regretatului Patriarh Teoctist si a Parintelui Arhimandrit Ieronim Cretu - Reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri, Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan.
Constructia a inceput in anul 1999, pe locul fostei proprietati private a unei familii de romani - Samuila Dumitru, stabilita cu multi ani in urma in Palestina. Prin acte notariale, ultimul descendent al familiei a donat Patriarhiei Romane acest teren, iar prin stradaniile a mii de romani din Romania si de pretutindeni, prin subventii guvernamentale si donatii particulare in bani sau materiale, a fost posibila ridicarea acestui sfant lacas crestin-ortodox, pe pamantul Tarii Sfinte. Ierihon este cel mai vechi oras din lume, situat totodata in cel mai jos punct de pe glob, ca altitudine - 400 m sub nivelul marii. In pustiul Iudeii, Ierihonul este un oras al palmierilor, in apropierea caruia se afla locul Botezului Domnului la Iordan - acelasi cu locul in care Sfantul Prooroc Ilie s-a inaltat la cer -, si Muntele Carantania, unde Iisus a fost ispitit de diavol dupa ce a postit 40 de zile. Situat la nord-est de Ierusalim, la circa 40 de kilometri distanta, Ierihonul este in prezent o "insula" palestiniana.
Sprijin pentru Romania
Aflat in faza de finisare, Asezamantul Romanesc din orasul biblic Ierihon are nevoie pe mai departe de sprijinul romanilor, acum, mai mult ca oricand, ca si cele din Ierusalim sau Iordan, pentru momentul in care va fi redeschis. Necesitatile acestor lacasuri sunt cele obisnuite ale unei constructii in faza de finisare: materiale de constructii, mobilier, aparatura electro-casnica.
In ultimii 3 ani, numarul pelerinilor romani ce poposesc in Tara Sfanta este in continua crestere, ne spune Monahia Teodora Videscu. Ierusalimul, centru spiritual si geografic al lumii, atrage in fiecare clipa atentia oamenilor catre acest spatiu sacru al umanitatii, indiferent de religia ori etnia din care ei fac parte. Ecoul anilor in care Iisus Hristos propovaduia, predica si facea minuni pe malurile Marii Galileea ori in Cetatea Ierusalimului - vandut, rastignit si inviat a treia zi dupa scripturi, inaltat la Ceruri, "de unde va veni sa judece viii si mortii" (Simbolul de credinta - Crezul), transpare astazi, in secolul 21, prin nevoia tot mai acuta a lumii de a privi la Jertfa mantuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, ne mai marturiseste Maica Teodora Videscu. De aceea, este de bun-augur interventia societatii civile romanesti, prin implicarea sa la finalizarea lucrarilor incepute la Ierihon, la sustinerea morala si financiara a Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta - o dovada vie a faptului ca suntem un popor crestin de 2000 de ani, cu radacini apostolice, si cu o reala vocatie spirituala, reflectata de-a lungul intregii noastre istorii.
Cum puteti ajuta
E o ocazie unica in viata sa poti fi ctitor pentru o asemenea lucrare misionara ortodoxa. Pentru cei interesati, conturile Asezamintelor Romanesti din Ierusalim si Ierihon sunt: Din Romania la BCR, prin coordonatele: PATRIARHIA ROMANA - ASEZAMANTUL ORTODOX ROMAN, IERUSALIM, ISRAEL, la orice filiala a Bancii Comerciale Romane din tara:
Cont lei: 2511.31-25.106 ROL cod IBAN: RO 92 - RNCB - 5040-0000-0025-0106
Cont USD: 2511.31-25.108 cod IBAN: RO38-RNCB-5040-0000-0025-0108
Cont EURO: 2511.31-25.107 cod IBAN: R065-RNCB-5040-0000-0025-0107
Din strainatate, se vor folosi urmatoarele coordonate: ROMANIAN ORTODOX PATRIARCHATE - ROMANIAN CHURCH, 46 SHIVTEI ISRAEL STR. 95105, JERUSALEM, ISRAEL la banca ,LEUMI LE ISRAEL" - KING GEORGE BRANCH, 22 KING GEORGE STR., 94262, JERUSALEM, ISRAEL:
Cont: 302629/05 (tip-070/3) Cod IBAN: LUMI IL IT TLV
Numarul oficial de cont al clientului in moneda tarii este: 902-330-302629/85
Resurse web: www.patriarhia.ro, www.jerusalem.ro, www.crestinortodox.ro
Pelerin la locurile Sfinte
"A fi pelerin inseamna a fi sub aripile protectoare ale Bisericii si a face o calatorie edificatoare si expiatoare, adica de ispasire, de curatire de pacate" Parintele Arhimandrit Ieronim Cretu
Foto: Adelina POPESCU si Maria CHIRCULESCU
Pagina realizata de Victor RONCEA si Tesu SOLOMOVICI 
 Afisari: 1178  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 37 Afiseaza toate comentariile  
In regiunea respectiva va fi pace    de Mario
san dinu :-) jan dinu..   de Atamild
Poate intr-o zi   de Atamild
Tara Sfanta!?   de Zenn
Doina de jale ... pentru forum ...   de Seherezada
Oare s-au trezit americanii ?   de Giuseppe Cocos
intr'adevar,vindut,crucificat si omorit,Nemuritorul   de silviana
In atentia lui Shlomo Porceanu.   de alwis46
Cu ce bani mai toovarasi ?!   de Ghita Bizonu'
Scuza-ma, Carol, nu dumneata te-ai luat de Vadim, ci Nixon   de Mario
Carol, nu-l jigni pe dl Vadim, te rog-ar da de pamant cu acest Shalom, daca ar sti de el   de Mario
Cenzori,Moderatori   de zwilling carol
In cartierul crstinesc din Liban, crestinii sunt ucisi fara mila   de Mario
Seharazado, tu nu-ti iubesti poporul din care te tragi? Asa imi iubesc si eu romanii mei   de Mario
Lui NilaPerciunila zis si ShalomBahtalo.   de alwis46
TROLLUL si-a schimbat nick-ul   de Mario
Draga Seherazada, te repeti   de Mario
Daca palestinienii erau OAMENI cu israelienii, si israelienii ii respectau   de Mario
Cate ceva despre "toleranta" islamica   de Mario
Cetatzeana Mario si cu cetatzeanu Bahtalo ..., precum au zis Ilf si Petrov ...    de Seherezada
Tatal meu a fost fiu de preot, crescut in rigorile sfinte ale credintei ortodoxe   de Mario
Donatii ? Ceva banuti pentru turismul tip Daniel ?   de alwis46
Pentru Amy-citeste mesajul lui ShalomBahtalo   de Mario
Eu am stat si m-am gandit. Acest Shalom este de fapt un TROLL, care posteaza provocari   de Mario
Vizitati Israel si nu veti regreta-este al doilea loc unde imi place sa calatoresc, dupa Romania   de Mario
Tara sfanta...   de Regni
SA INCETEZE PROSTIREA TARANULUI PALESTINIAN !! Le-am furat ograzile, trebuie sa le dam inapoi!   de cercetas
SCOATETI PROBELE !!! Sa vad eu acusica hartie semnata de Arafat pentru azvarlirea de biserici   de cercetas
DE CE SE INGHESUIE ROMANIA IN PALESTINA? Nu stiti ca Palestina este a palestinienilor islamici?   de cercetas
ACESTE SUNT SCORNELI ALE COTROPITORILOR VENITI DIN ROMANIA pe meleagurile palestiniene   de cercetas
Vreau sa vin si sa vizitez   de Giuseppe Cocos
Si nu sunt pustiulica, dle Robin   de Mario
Pentru Robin-fur, dle, asta fac   de Mario
Am fost de cca 15 ori in Israel   de Mario
Ei, acum sa vedem   de Ratacitul
Imi place subiectul si cunoscand indeaproape locurile    de zwilling carol
Pt. seherezada (de ieri)   de Robin
A r h i v a
  Terorismul DNA    7 comentarii
  Temele Summitului NATO de la Bucuresti    2 comentarii
  Modul de recuperare a taxei auto    
 Top afisari / comentarii 
 Modul de recuperare a taxei auto (6781 afisari)
 Soparla ucigasa (4557 afisari)
 Reteta Basescu (2841 afisari)
 Petrolul, Marea Neagra si Romania (2355 afisari)
 Basescu pe Insula Serpilor? (2215 afisari)
 Deputatii ii pregatesc lui Basescu inchisoare pentru inalta tradare (3881 afisari)
 Udrea, "lovita" de Nastase cu Constitutia (1965 afisari)
 MApN nu are dovezi ca Ceausestii au fost inmormantati in Cimitirul Ghencea (1537 afisari)
 Mama lui Basescu: "Ma rog ca Ioana si Elena sa aiba noroc in dragoste!" (1074 afisari)
 Jessica Biel i-a dat papucii lui Justin Timberlake (1067 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02239 sec.