Ziua Logo
  Nr. 4142 de sambata, 26 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tiparul otravit
Sorin ROSCA STANESCU 
-- In Romania democrata, ca si in cea comunista, nici un procuror nu a fost pedepsit. Desi sunt numerosi cei care au incalcat legea. Ceea ce incurajeaza in continuare abuzurile.
Atunci cand procurorii statului comit abuzuri impotriva unor persoane publice, cei care le semnaleaza sunt acuzati ca fac politica. In favoarea prezumtivelor victime. Sau ai prezumtivilor vinovati. La randul lor, cei care ii critica pe procurori pun pe seama presiunilor politice prestatia lamentabila a acestora. Si fiindca presedintele Traian Basescu s-a referit insistent, zilele trecute, la necesara egalitate in tratament a cetatenilor obisnuiti cu cei sus-pusi, ma voi opri astazi asupra unui alt tip de exemplu. Care, insa, conduce la aceeasi concluzie. Si anume, ca a proliferat practica, in randul procurorilor, de a-si face treaba cu picioarele. Iar nu cu capul. De a aplica dreptul fortei, sacrificand forta dreptului. Privarea de libertate a lui Cristian Cioaca, sotul Elodiei, este un caz tipic de acest fel. Pecetluit pana si de instanta de judecata. Acest tipar otravit se extinde.
Nimeni dintre noi nu are de unde sa stie daca Cioaca este sau nu implicat in disparitia Elodiei. Nici macar daca aceasta mai traieste sau nu. Este un caz ciudat despre care s-a vorbit si s-a scris enorm. Pana una alta, si Cioaca trebuie sa se bucure de prezumtia de nevinovatie. Si totusi, el a fost privat de libertate in urma presiunilor procurorilor DIICOT. Sub un pretext absurd. Si anume, ca ar fi instigat la spargerea casutei electronice a propriei sale sotii. Pentru ce? Pentru a-i citi acesteia corespondenta. Sa ne imaginam, oricare dintre noi, ca ne loveste napasta. Ca cea mai apropiata persoana dispare pe neasteptate. Care este prima reactie a unui om normal? Sa incerce sa dea de urma persoanei care s-a volatilizat. Cum? Obtinand toate informatiile care ar putea fi utile. Ceea ce presupune si uitatul in poseta ori in jurnalul intim, daca el exista. Ori in mail. Pentru ca oriunde ar putea sa apara un indiciu care sa ofere o explicatie a disparitiei. Si sa conduca la gasirea persoanei respective. Daca ii aplicam lui Cioaca prezumtia de nevinovatie la care are dreptul, atunci trebuie sa admitem ca el a procedat cum nu se poate mai normal. A adus acasa un prieten priceput in informatica si l-a rugat sa il ajute. O asemenea operatie nu poate fi, sub nici o forma, identificata cu o infractiune. In definitiv, computerul, ca si portofelul, este un bun comun al celor doi soti. Dar procurorii sunt la mare inghesuiala. De luni de zile, opinia publica e cu ochii pe acest caz. Dintr-un motiv sau altul, ancheta merge prost. Procurorii DIICOT Brasov au procedat la fel ca si alti colegi al caror nume a devenit, in ultimii ani, de trista celebritate. Aresteaza, in speranta ca vor veni si probele mai tarziu. Ba mai mult, lanseaza pe piata si tampenia cu tatal mafiotilor lumii, Al Capone. Care a fost arestat pentru neplata taxelor, in conditiile in care detectivii americani nu au reusit sa gaseasca probe legate de crimele mafiote. Numai ca, in acel caz de evaziune fiscala, infractiunea era dovedita. Nu inchipuita. Ca in cazul lui Cioaca.
Daca este adevarat - si este - ca in Codul Penal e prevazuta infractiunea care se cheama abuz in serviciu, as vrea sa stiu in ce conditii un procuror, care prin incompetenta sau rea-vointa priveaza o persoana de libertate ori ii incalca grav drepturile procesuale, raspunde el insusi in fata legii. Suportand o condamnare penala. Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare este ca in Romania democrata, ca si in cea comunista, nici un procuror nu a fost pedepsit. Desi sunt numerosi cei care au incalcat legea. Ceea ce incurajeaza in continuare abuzurile. Care devin vizibile in cazurile de notorietate. Este un tipar otravit in munca procurorilor. Caruia trebuie sa i se gaseasca antidotul. Conform legii.
P.S. Sa ne amintim de capodopera lui Dostoievski, "Crima si pedeapsa". In Rusia tarista, un anchetator s-a straduit mult timp pana cand l-a determinat pe criminal sa marturiseasca. Si abia apoi acesta a fost arestat. Intr-o tara care nu se putea lauda ca respecta drepturile omului.
 Afisari: 2279  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Hm !Cand se va face un proces al "Justitiei "?   de Marius Adrian Porojnicu
Asa e viata are si usor si greu, asa e viata   de Atamild
Domnule Rosca   de Viorica Ianc
Dar de justitia injusta din Romania    de bibi Ionescu
Apropo de bani   de vida clara
Si eu am patzit o avansare.   de vida clara
Sint procurori care au fost prinsi cu mita   de DanBruma
Hahahahahahahahahahahaha   de Kapponea
nashule, nu ne mai fierbe    de simiondan
Norica Nicolai   de FB
Dar de DP ce ne puteti spune ?   de Aladin
Tiparul sau Tziparul ? Vezi.. rosca are dreptate,d'aia-n limba romana se foloseste "freaca tiparu' "   de Omul cu Picioare foarte Paroase
D-le Rosca   de cosor ion
A r h i v a
  Fenomene stranii. Si periculoase    2008-01-21
  Prim-ministru jucator    2008-01-17
  Presedinte tras pe sfoara?    2008-01-16
  Punct ochit. Nu si lovit    2008-01-15
  Bomba terorista    2008-01-14
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura ruseasca in Serbia (2857 afisari)
 Tiparul otravit (2279 afisari)
 Eminescu si geopolitica Marii Negre in iunie 1883 (2072 afisari)
 SRS transferat (2011 afisari)
 Manevra Macovei (1954 afisari)
 Elodia catre Cioaca: "Adevarul poate iese intr-o zi" (2905 afisari)
 Ion din Cornesti, spaima pilotilor de la Otopeni si Baneasa (1969 afisari)
 Lituania vrea sa isi schimbe numele (1903 afisari)
 Daniela Popa, huiduita la scena deschisa (1870 afisari)
 Inalta Curte de Casatie si Justitie, "ocupata" de hackeri (1457 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13315 sec.