Ziua Logo
  Nr. 4142 de sambata, 26 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Manevra Macovei
Roxana IORDACHE 
S-a pus intrebarea de ce presedintele Basescu, daca este marele justitiar national, nu mentioneaza nici un suspect de la partidul prezidential pe lista coruptiei. In timp ce altora, de la partidele adverse, mai ales PNL, le-a acordat prezumtia de coruptie in piata publica. Mai mult, presedintele Basescu i-a girat ca nevinovati pe cativa fosti demnitari din tabara sa, suspectati de coruptie, anume Sulfina Barbu (ministereasa mortii mediului), Vasile Blaga (castigator al lozului norocos la bursa anului 2007) sau Radu Berceanu (posesor de putin cam multe valori peste declaratia de avere). De asemenea, presedintele Basescu nu a ezitat sa avizeze inceperea urmaririi penale a opt (fosti) ministri, dintre care nici unul de la partidul prezidential.
Suspiciunea de comanda politica executata de DNA si de politie politica exercitata de acest departament numit anticoruptie nu poate fi inlaturata daca pe lista dosariatilor penali, care sa fie trimisi spre avizare la Cotroceni, nu figureaza nici un amic al presedintelui Basescu. Campania anticoruptie ar beneficia de credibilitate doar daca ar fi puse pe rol, in egala masura, cauze grele din curtea prezidentiala. Nimeni n-ar mai avea temei de contestare a sinceritatii campaniei anticoruptie in cazul in care, pe langa demnitari liberali, pesedisti, udemeristi, conservatori, ar fi luati in vizor, cercetati, avizati spre urmarire penala, in egala masura si videni, casuneni, berceni, stolojeni, cocosi, gaini si alti asociati ai presedintelui Basescu. Nu doar ca principiul legii pentru toti nu a fost respectat, ci, mai mult, s-a demonstrat ca DNA tine sub lacat dosare penale ale unor demnitari de la partidul prezidential. Tot inspectia judiciara a CSM a constatat ca seful sectiei a II-a, procurorul Doru Tulus, fie a dat NUP ignorand probatoriile, fie s-a substituit instantei si a dat solutii de dezincriminare, paralele cu normele judiciare, in cauze PD.
Prea bate la ochi absenta apropiatilor prezidentiali de pe lista suspectilor judiciari de coruptie. Era nevoie de ceva care sa faca dovada ca DNA nu procedeaza preferential si, in acelasi timp, sa confirme imaginea de neprihanire a liderilor partidului prezidential. Ideea e sa se creeze o imagine de corectitudine judiciara a DNA, prin constatarea ca institutia anticoruptie nationala nu ezita sa o ia in vizor pe marea prietena a presedintelui Basescu, Monica Macovei, sustinuta in timpul mandatului ei ministerial la Justitie de PD. Dar nu membra a partidului prezidential, care astfel isi pastreaza imaginea curata. Iar presedintelui Basescu i se da ocazia exemplara sa demonstreze ca e impartial.
Cauza tinteste multiplu, dar tintele sunt la cacealma. Unu: DNA era obligat sa inregistreze sesizarea si sa-i faca dosar Monicai Macovei, aflat doar in faza de cercetare. Doi: dosarul poate primi NUP si atunci invinuita Monica Macovei e victimizata ca fiind acuzata injust si vindicativ politic de succesorul ei in functie, liberalul Tudor Chiuariu. Trei: daca procurorul de caz e onest nu poate ignora temeinicia acuzelor si trimite dosarul sefului DNA, cu solutie de inculpare. Patru: Daniel Morar baga dosarul la sertar si isi face singur dosar penal sau ii trimite presedintelui Basescu cauza Macovei spre avizare a urmaririi penale.
Proba de turnesol. Daca Monica Macovei nu primeste NUP si dosarul ajunge la Cotroceni, iar presedintele Basescu avizeaza negativ urmarirea penala, demonstreaza ca e partinitor. Daca avizeaza urmarirea penala a Monicai Macovei obtine imaginea impartialitatii, pe pielea unui apropiat sacrificat. Aviz amatorilor.
 Afisari: 1954  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
"Comunismul a fost criminal si ilegal...."   de Adrian v.D.
Dublul standard   de Marius Adrian Porojnicu
Basescu = Mamitza....Boc/Stolojan = Dl.Goe   de johnson
Incepem sa judecam in termeni de fotbal   de Baba Ali
Parerea mea.   de Groza Mircea
Bazaie Musca deasupra Monicai D'arc Macovei   de Mark
In situatia actuala TOV. Ba-secu o va sacrifica pe Macovei   de traian lazar
Pe scurt.   de alwis46
Dar nevinovatia ?   de demetrius
numai cind iti vad mutra   de cosor ion
Roxanico, ai o logica beton   de buratino
Batalia pentru justitie sau daca in Romania a invins democratia   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Amenintare grava sau melodrama de cartier?    12 comentarii
  Valeriu Cristea: Dictionarul personajelor lui Dostoievski    7 comentarii
  Problema Kosovo si Romania    19 comentarii
  Primarul Chisinaului, de ziua infratirii cu Iasiul    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Urmarire penala sau electorala?    2008-01-25
  Politica noastra, o gluma proasta    2008-01-23
  "Javrele" care il contesta pe Basescu    2008-01-22
  Nabucco, pana nu e prea tarziu    2008-01-21
  Iliescu, Basescu si teroristii    2008-01-19
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura ruseasca in Serbia (2857 afisari)
 Tiparul otravit (2279 afisari)
 Eminescu si geopolitica Marii Negre in iunie 1883 (2072 afisari)
 SRS transferat (2011 afisari)
 Manevra Macovei (1954 afisari)
 Elodia catre Cioaca: "Adevarul poate iese intr-o zi" (2905 afisari)
 Ion din Cornesti, spaima pilotilor de la Otopeni si Baneasa (1969 afisari)
 Lituania vrea sa isi schimbe numele (1903 afisari)
 Daniela Popa, huiduita la scena deschisa (1870 afisari)
 Inalta Curte de Casatie si Justitie, "ocupata" de hackeri (1457 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.12780 sec.