Ziua Logo
  Nr. 4142 de sambata, 26 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Adomnitei si profesorii raman certati
-- Sindicatele din invatamant sunt in pragul unui conflict de munca, dupa ce solicitarile lor salariale nu au fost onorate de ministrul Cristian Adomnitei la negocierile de ieri. In timp ce profesorii raman fermi in cererea de majorare cu 50%, oferta Guvernului este ridicola: 6% de la 1 aprilie si inca 5% de la 1 octombrie.
Reprosul numarul unu al liderilor sindicali este faptul ca ministrul Educatiei a preferat anul trecut, in decembrie, sa returneze la bugetul de stat cele 400 de milioane de lei neutilizati la investitii, cand ar fi putut sa ii dea profesorilor ca majorari salariale. Suma reprezinta exact cei 5% pe care Adomnitei vrea sa il acorde in plus la salarii de la 1 aprilie. Pacaleala Guvernului nu va fi, insa, acceptata de sindicalisti, au declarat unanim reprezentatii celor patru federatii sindicale, dupa incheierea negocierilor. Ei sunt dispusi sa mai negocieze doar cateva zile - chiar daca "ii incurca" pe guvernanti din activitate -, insa il avertizeaza pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca actiunile lor vor degenera in proteste daca la intalnirea de saptamana viitoare nu le va fi solutionata cererea.
"Nu am reusit sa cadem la o intelegere. Oferta Guvernului este foarte clara, ea face parte din intreaga noastra politica salariala pentru 2008 si de a creste cu 6% salariile de la 1 aprilie si cu inca 5% de la 1 octombrie, insa a fost gasita de neacceptat de catre federatiile sindicale, care mi-au solicitat sa mai avem o intrevedere cu colegii din cabinet. Imi vine greu sa cred ca vom putea gasi alte resurse, pentru ca se stie care este suma totala de bani de care dispune Romania astazi, ca rezultat al cresterii economice, si astept si eu cu interes sa aflu ce raspuns vor avea colegii mei si cum vor evolua discutiile in continuare. Dar repet: nu cred ca vom putea sa marim aceasta oferta", a declarat ministrul, dupa negocieri.
Bogdan Ciosu, secretar general FEN, a afirmat: "Ne mentinem in continuare solicitarea de majorare cu 50% a salariilor pentru anul 2008, considerand-o in sustenabila. Nu trebuie sa sperie pe nimeni procentul, pentru ca trebuie aplicat la cele mai mici salarii din sectorul bugetar".
La randul sau, Aurel Cornea, presedintele FSI "Spiru Haret" considera ca "acest procent dat pentru cresterea salariilor nu acopera nici macar inflatia anului acesta, avand in vedere faptul ca media ponderata a cresterii salariale este undeva sub 6%. Deci, pentru noi, cresterea este total nesemnificativa, si va asigur ca meseria de dascal va ramane in continuare neatractiva pentru tinerii nostri. O crestere cu doar 500.000 de lei la un asistent universitar va duce invatamantul superior romanesc intr-o lipsa acuta de tineri in domeniul activitatii noastre".
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Profesorii cer medierea lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-12)
  Adomnitei pierde razboiul salariilor    (Social, 2007-11-12)
  Sindicatele din invățămant nu vor semna pentru majorări salariale mai mici de 50%    (2008-11-11 15:24)
 Afisari: 384  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Adomnitei inca mai e ministru?   de buratino
A r h i v a
  Vremea rece aduce epidemia de gripa    1 comentariu
  4 milioane de romani au pensii private    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura ruseasca in Serbia (2857 afisari)
 Tiparul otravit (2279 afisari)
 Eminescu si geopolitica Marii Negre in iunie 1883 (2072 afisari)
 SRS transferat (2011 afisari)
 Manevra Macovei (1954 afisari)
 Elodia catre Cioaca: "Adevarul poate iese intr-o zi" (2905 afisari)
 Ion din Cornesti, spaima pilotilor de la Otopeni si Baneasa (1969 afisari)
 Lituania vrea sa isi schimbe numele (1903 afisari)
 Daniela Popa, huiduita la scena deschisa (1870 afisari)
 Inalta Curte de Casatie si Justitie, "ocupata" de hackeri (1457 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01893 sec.