Ziua Logo
  Nr. 4137 de luni, 21 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Nabucco, pana nu e prea tarziu
Roxana IORDACHE 
-- Romania pare o tara autista. Daca vom continua asa, s-ar putea sa ne pierdem sansele de a ne valorifica interesele pe termen lung. Mai intai, insa, ar trebui sa ne cunoastem interesele si sa avem o strategie pentru asigurarea lor.
Asa procedeaza orice stat responsabil cu privire la viitorul imediat si indepartat, totodata, preocupat de bunastarea cetatenilor proprii. Romania, insa, pare mai degraba "Sectia agitati" a Uniunii Europene, decat un stat euro-atlantic responsabil. Politica externa e sub nivelul marii, iar disputele interne de tip tribal sunt atat de obsesive, incat risca sa ingroape interesele strategice ale Romaniei.
Presedintia si Guvernul joaca tenis cu piciorul. Meseria nationala, mioriticul fault. De unde si blocajul national. Presedintele refuza sa-si exercite atributiile constitutionale, iar premierul, in loc sa vina cu o solutie de iesire din impas, se afunda in jocul prezidential de-a baza. Iar in jurul nostru au loc evenimente cu rol de maciuca in cap pentru o diplomatie adormita si o Presedintie de tara obsedata sa detina controlul absolut. Asupra unei tari izolate in propria neputinta si a unui popor inselat.
Rusia si Bulgaria au semnat contracte monumentale privind asigurarea intereselor energetice. Menite sa zadarniceasca proiectul european Nabucco. Iar noi, in loc sa ne dam palme ca sa ne trezim din prostie, constatam resentimentar marea noutate ca partile mentionate au alte interese decat noi, poate contrare. Sa fim seriosi. Era dreptul Bulgariei sa-si negocieze cordonul ombilical cu o Rusie de care o uneste apartenenta slava, tot asa cum era dreptul Rusiei sa-si asigure interesul de dominatie energetica asupra Europei, printr-o lovitura strategica. Nu ne convine, stim ca acest stat a fost, este si poate va fi mereu nefast pentru noi, ca va avea, oricand si sub orice regim, nostalgia marelui lor Petru si va lua pozitia de drepti in fata testamentului sau imperial. Dar am actionat noi ca sa contracaram, inteligent, aceasta stare de fapt? Sa contracaram fara sa bruscam, adica sa ne afirmam propriile interese, fara sa le negam pe ale altora.
Dimpotriva. Presedintele Basescu s-a dat macho de la distanta fata de presedintele Putin si a zis: Marea Neagra, lac rusesc si bai, arogantilor, n-avem nevoie de voi, ca noi vrem independenta energetica! Rezultatul actual: nu independenta, ci izolare energetica. Presedintele Putin probabil ca ne-a compatimit ca popor si totodata s-a fericit ca Romania are un presedinte care ii serveste gratuit interesele.
Este evident ca nu era in interesul Romaniei, ba dimpotriva, sa procedeze ca Bulgaria. Dar ar fi trebuit sa actionam pentru alternativa. Observand ca Regatul Unit, Germania, Italia si-au angajat conducte bilaterale cu Rusia, ar fi trebuit sa pastram o atitudine diplomatica fata de Moscova, atata vreme cat completarea necesarului energetic are inca dependenta ruseasca. Si in tot acest timp, sa facem absolut toate demersurile pentru concretizarea proiectului Nabucco, cel mai favorabil pentru Romania, dar si pentru Europa, in ansamblul ei. Timpul nu e pierdut. Avem enormul avantaj al interesului Kazahstanului in Romania si trebuie sa valorificam tendinta acestui stat de a-si valorifica imensul potential natural si, in consecinta, comercial, de natura sa asigure independenta energetica reala a tarii noastre. Si a Europei. Pentru aceasta, insa, ne trebuie un ministru de Externe puternic si cu prestanta. Desemnarea lui acum ar angaja o remaniere prin care premierul Tariceanu ar debloca si situatia interna. In interes national.
 Afisari: 1471  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Mama ce tare sunt ! mai ceva ca Mafalda !!!   de Ghita Bizonu'
Aliatii Kazahstanului!   de Alexandru Nemoianu
Autismul in Romania este boala politicii nu a tarii!   de Ghita Bizonu'
Mai avem astzai interese in iepoca integarii, mondializarii, globalizariii ??   de Ghita Bizonu'
Romania pare o tara autista.   de georgems
Bullshit !   de Giuseppe Cocos
Nabucco e proiect inchis. Bye bye. Mai bine uitati-va la urmatorul proiect....   de Ratacitul
Rusia are un Putin.Cu accent pe u.Si noi avem un Putinica.Mai mititel.Caci Putintel   de Razvratitul
Mia placut acest articol despre Enimescu a-l doamnei Roxana   de conopid
o peltea nelegata   de the
Excelent articol   de katty1
Basescu vs Romania   de johnson
ok   de Arcturus
A r h i v a
  Cine (de)formeaza agenda publica?    
  Timpul contestarii, timpul "gonflarii"...    2 comentarii
  De ce Mircea Geoana va tine PSD in opozitie    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Iliescu, Basescu si teroristii    2008-01-19
  Petro-americanii, Palestina si Israelul    2008-01-18
  Statul roman, condamnat din cauza lui Basescu    2008-01-17
  Frica de Norica    2008-01-16
  Basescu forteaza suspendarea. Dati-i jucarii    2008-01-15
 Top afisari / comentarii 
 Cum a fost ucis Eminescu (6935 afisari)
 Fenomene stranii. Si periculoase (5774 afisari)
 Atac comunist la Religie (3363 afisari)
 Megacriza (2328 afisari)
 Viata secreta a lui Daniel Day-Lewis (2245 afisari)
 Rusia ameninta NATO cu atacuri nucleare preventive (2702 afisari)
 Charlize Theron: "Capitala Turciei, Budapesta" (1709 afisari)
 Planul George W. Bush prabuseste leul la noi valori record (1685 afisari)
 "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ar putea schimba regulile la Oscar (1534 afisari)
 O noua ancheta privind moartea lui Dumitru Tinu (1423 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13840 sec.