Ziua Logo
  Nr. 4135 de vineri, 18 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cum poate pierde Romania la Marea Neagra
George DAMIAN 
-- Occidentul a mai venit o data la Marea Neagra: in 1856, cand Marea Britanie si Franta au incercat sa deschida batranul Pont Euxin, transformat din lac turcesc inchis in condominium ruso-turc. Prin instalarea Comisiei Dunarii la Sulina, deschiderea Gurilor Dunarii si a Marii Negre a avut efecte imediate asupra Romaniei, iar evenimentele s-au precipitat rapid. Principatele anacronice medievale Valahia si Moldova s-au unit pentru a forma nucleul Romaniei moderne. Implicarea occidentala in regiune a modernizat brusc - poate chiar prea brusc - legislatia medievala romaneasca, aducand la Bucuresti codul napoleonian. Romania s-a bucurat, dupa interventia occidentala la Marea Neagra, de aproape un secol de stabilitate - atata cata a fost posibila.
Marea Neagra a incetat sa mai fie o mare libera in 1936, cand Rusia sovietica si Turcia au impus Tratatul de la Montreux - care a transformat Pontul Euxin inca o data intr-un condominium ruso-turc. Marea Neagra nu este un lac rusesc - este un lac ruso-turc.
Dupa 2004 si 2007 - intrarea Romaniei si Bulgariei in NATO, apoi in Uniunea Europeana - occidentul a revenit la Marea Neagra. Interesele de aici sunt structurate pe mai multe planuri: de la controlul rutelor si resurselor energetice pana la transformarea Marii Negre intr-o poarta pentru deschiderea Asiei Centrale. Intre timp Romania primeste o a doua gura de oxigen occidental. Istoria se repeta: Romania are in fata o perioada de stabilitate si securitate si incearca sa se modernizeze.
Un actor geopolitic la Marea Neagra este cel care este capabil sa isi protejeze interesele si sa isi realizeze proiectele in regiune. In acest moment Romania nu a depasit statutul de tara riverana a Marii Negre. Modernizarea cu strigaturi de la Bucuresti constituie un motiv principal al acestei incapacitati. O alta incapacitate este legata de lipsa unei reale forte institutionale romanesti la Bruxelles. Pe langa toate acestea, diversele provocari instrumentalizate de neprietenii Romaniei nu fac decat sa puna cireasa pe tort. In plus, proiectul occidental nu este acceptat chiar cu bucurie peste tot: Bulgaria joaca la doua capete, alegand varianta rusa a rutelor energetice la Marea Neagra.
Cele mai agresive atacuri vin insa de la Est. Comunismul inradacinat mult prea adanc in Basarabia abia a inceput sa arate ce poate. Scandalurile instrumentalizate periodic de filialele FSB, SVR si GRU de la Chisinau sunt destinate sa demonstreze Uniunii Europene ca Romania nu poate gestiona granita estica a blocului comunitar. Ultima acuzatie sustine ca la Ministerul Justitiei de la Bucuresti redobandirea cetateniei romane este manjita de acte de coruptie. Fara indoiala vor urma dezvaluiri manipulate de presa. Problemele se pot rezolva simplu: vize pe perioada lunga si procedura rapida de redobandire a cetateniei romane. Amenintarea comunista de la Chisinau va fi redusa la tacere in cateva luni de zile.
In schimb celelalte riscuri care ameninta pozitia Romaniei la Marea Neagra sunt mai greu de tratat. Mai ales lipsa unei modernizari reale. Timpul se scurge repede si riscam sa il pierdem intr-un mod de neiertat tocmai acum, la a doua venire a Occidentului la Marea Neagra. Urmatorul ciclu istoric s-ar putea sa ne aduca pe cap de la rasarit un imperiu mult mai aprig - iar Romania sa nu fie capabila sa reziste. In plus, desi se vorbeste foarte mult despre implicarea Uniunii Europene la Marea Neagra, programele NATO pentru regiune sunt prea putin cunoscute. Poate summit-ul NATO de la Bucuresti va anunta o implicare mai mare a Aliantei.
 Afisari: 2047  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
iar rusii?   de shiva
Nu-i clar!   de cetateanu
Ce sa pierdem ?   de dumisor2002
Tratatul dela Montreux   de cantemir
A r h i v a
  Nume de cod: Profesorul    12 comentarii
  Petro-americanii, Palestina si Israelul    53 comentarii
  Germania, Eminescu - 150    8 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Dusmanii lui Eminescu    2008-01-12
  Adevarata condamnare a Pactului Hitler-Stalin    2007-12-29
  Ajunul Fostei Republici Sovietice Moldovenesti    2007-12-22
  Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est    2007-12-19
  Romania vazuta din Vest - prin lentila Vienei    2007-12-05
 Top afisari / comentarii 
 Nume de cod: Profesorul (2304 afisari)
 Cum poate pierde Romania la Marea Neagra (2047 afisari)
 DNA, actul II (1501 afisari)
 Petro-americanii, Palestina si Israelul (1275 afisari)
 Penalul lui Nicolaescu (1120 afisari)
 Paris Hilton, curtata sa joace in filme porno (4315 afisari)
 Cel mai mare jucator de sah al tuturor timpurilor, Bobby Fischer, a murit (1794 afisari)
 Conflict mafiot rezolvat in stil BD (1742 afisari)
 SUA, egala Romaniei in cadrul parteneriatului militar strategic (1037 afisari)
 Politistii protesteaza: Patru ministri de Interne, acuzati de frauda (1030 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13328 sec.