Ziua Logo
  Nr. 4134 de joi, 17 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Nu vreti un doctorat?
Dan CIACHIR 
-- In urma cu o luna, un ziar constata ca anul trecut au fost sustinute in Romania 3000 de doctorate. Saptamana trecuta, scriitorul Dan Mircea Cipariu arata, in ZIUA, ca aproximativ un sfert din cele aproape zece mii de lucrari de doctorat sustinute in ultimul deceniu la noi sunt plagiate. Nu e de mirare, in tara Elenei Ceausescu si a Elenei Udrea. Dar si a ministrului plagiator Beuran, a protopopului plagiator Ciulei si-al atator amar de "doctori" produsi pe banda rulanta...
Am mai pus aceasta intrebare: ce nevoie are un preot de doctorat? Daca descopera el siragul de matanii al Sfantului Ieararh Calinic de la Cernica sau bastonul mitropolitului Andrei Saguna si redacteaza o teza de doctorat, isi va spovedi si catehiza mai bine enoriasii? Ii sporeste titlul de doctor unui preot credinta in Dumnezeu ori zelul misionar?... Ma indoiesc. Ba s-ar putea ca preotul respectiv sa ajunga sa piarda pe la consultatii si prin biblioteci ore pe care le-ar putea inchina propriilor credinciosi.
Important este ca un medic sa isi vindece pacientii sau sa le trateze eficient maselele. Daca are si doctorat, daca sustine comunicari, asta nu-i intereseaza pe bolnavi. Ca si "creatia", cercetarea stiintifica nu este o activitate de mase, ci una destinata unei minoritati, unei elite profesionale cu reala chemare. Caragiale, Creanga, Arghezi, Sadoveanu, Rebreanu n-au avut decat o scolarizare precara sau minima; nu le-a trebuit mici macar o licenta in filologie pentru a deveni mari scriitori. Nici marii duhovnici romani din secolul trecut, sau sfintii contemporani (Siluan Athonitul), nu s-au batut in diplome si titluri academice... Tot asa si cu vocatiile stiintifice - nu se gasesc pe toate drumurile. In urma cu o suta sau cu cincizeci de ani, un titlu de doctor omologa vocatiile autentice intr-un domeniu si le incununa. Pe urma a venit erodarea, inflatia, demonetizarea... Sa nu se invoce obiceiul pamantului si precedentul anilor de regim comunist. Trebuie amintit si egalitarismul postmodern cu radacini in Luminism, adica in acel curent de idei vital pentru Occident, care isi propunea emanciparea culturala a maselor. Cu gramada absolventilor de liceu si de universitate nu se impaunau numai regimurile totalitare. Il auzeam deunazi elogiind numarul mare de diplome universitare pe un intelectual francez. Raspundea astfel constatarilor unui confrate care deplangea galopanta degradare culturala din tara lor. In ritmul acesta, poate ca peste cateva decenii Academia Franceza va numara cateva mii de "nemuritori", iar sora ei, Academia Romana, nu se va lasa mai prejos, dandu-i chiar puncte inainte.
E usor sa deosebesti, sub raportul valorii, intre un Bentley si un Matiz, intre un stilou Parker si un pix Bic, dar cum mai faci distinctie intre Dumitru Staniloae si protopopul Ciulei cand de numele amandurora se leaga mentiunea de "doctor in Teologie", chiar daca ultimul l-a plagiat pe cel dintai?!...
Titlurile nemeritate de doctor in stiinte, incepand cu cel al Elenei Ceausescu, nu au fost acordate de politruci sau de secretari de partid, ci de oameni cu autoritate in materie care au cedat. E bulgarele pe baza caruia s-a format avalansa. Apoi au venit demonetizarea si inflatia. Astazi este greu sa deosebesti un intelectual autentic de un plagiator sau de un veleitar, deindata ce ambii au acelasi doctorat. In Romania doctoratele s-ar putea vinde in curand, pe Internet, ca biletele de avion si licentele. In lumea postmoderna a "discriminarilor pozitive", respectiv in tara tuturor hatarurilor, nu-i exclusa o oferta de genul: "Nu vreti un doctorat?"
 Afisari: 2143  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Ba vreau un doftorat, da-l vreau gratis!   de Huhu
Preotul prof. doctor, academician Dumitru Staniloae despre studiile postuniversitare in occident   de Romeo2004
Ganditul la genunchiul broastei   de Liliac
doctorat? Da   de Radu Dragan
Despre doctorate {oferte}   de doctorul
Principalul vinovat   de Ion Caramache
<<... nu-i exclusa o oferta de genul: "Nu vreti un doctorat?">>   de Liviu2002j
heh, mda   de groaznix
Chiar ce nevoie avem de doctori in stiinte?   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Un proiect castigator: casarea sentintelor politice    3 comentarii
  Statul roman, condamnat din cauza lui Basescu    21 comentarii
  Procurorii si Procuratura fata in fata cu trecutul    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Parintele Ciprian    2008-01-11
  Demnitatea refuzului    2008-01-07
  Loialitatea Patriarhului Justinian    2007-12-20
  Mai usor cu Stalin la TV 5    2007-12-13
  Sfanta palma a Sfantului Nicolae    2007-12-06
 Top afisari / comentarii 
 Erorile lui Nostradamus (6194 afisari)
 Prim-ministru jucator (3500 afisari)
 Coruptie in SRI (3080 afisari)
 Dusmanii lui Eminescu la Chisinau si Cotroceni (2414 afisari)
 Nu vreti un doctorat? (2143 afisari)
 Moda testicolelor agatate de masina face ravagii in SUA (2672 afisari)
 Bulgaria, calul troian al Rusiei in UE si NATO (2203 afisari)
 Omar Hayssam pregateste dezvaluiri incendiare  (2011 afisari)
 Un palmier din Madagascar se vede din spatiu (1832 afisari)
 Cristian Cioaca: "Elodia este in viata" (1585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14455 sec.