Ziua Logo
  Nr. 4133 de miercuri, 16 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Norica si Monica
Bedros HORASANGIAN 
-- Un nou episod de telenovela s-ar derula pe ecranele actualitatii politice romanesti, daca unele accente, extrem de dramatice, nu ar depasi aerul de comedie frivola. Sunt lucruri cu care nu ar trebui sa glumim, intr-o lume in care totul poate deveni bascalie, iar tragedia poate fi transformata in trista comedie.
Asistam nu doar la o crancena lupta intre doi lideri politici, lideri de partide, dar si cu inalte atributii in stat - cele mai... individuale, daca nu punem la socoteala contributia colectiva a Parlamentului - dar si la o meschina galceava intre doua personalitati importante de pe esichierul politic. Nu este nici un secret ca Presedintele si Primul-ministru nu se mai agreeaza, dar statutul lor oficial le impune o anume pozitionare vizavi de simpatia sau antipatia dintre ei. Excesiva bagaciosenie a Presedintelui in toate cele, oricat de autoproclamat "jucator" (Hi!Hi!Hi!") s-ar considera a dat - si da - destule batai de cap - nu doar politice - vietii romanesti, incat se poate considera, deja, ca beneficiile contabilizate sunt mult mai putine decat pierderile. Se poate spune, simplu, "Destul!", hai sa gasim solutii de compromis. Ca sa mearga, cum necum caruta, autovehiculele neamului.
Cu sau fara taxa de inmatriculare, cu sau fara Dna Norica Nicolai la carma Ministerului Justitiei. Recenta galceava, deja de prost gust si cu iz ranced de mahala, lasa o proasta impresie, atat in exterior, cat si in interiorul tarii. Dar cum sa te mai compromiti, cand acest fapt nu mai inseamna nimic, cum sa-ti mai fie rusine de ceva, cand nerusinea se asimileaza smecheriei lucrative, iar binele sau raul sunt puse pe acelasi talger al indiferentei resemnate. Protagonistii acestor ultime convulsii sunt iesiti din aceeasi manta utecisto-comunista a vechiului regim, chiar daca au fost rafistolate sub voalul noilor denumiri ale partidelor itite dupa 1989. Ce au coagulat toate speciile de primare si protozoare, activisti si utecisti, securisti si delatori, functionari odiosi sau onesti ai aceluiasi mecanism al terorii de pana in decembrie 1989. Este adevarat: am trait impreuna, laolalta, amestecandu-ne si inmocirlandu-ne reciproc, cu diferite grade de asumare a responsabilitatilor. Vinovatiilor. Ar fi regretabil sa-i punem alaturi pe Goma si Plesita, chiar daca au trait aceleasi decenii. Dar acolo am ajuns: Paul Goma este un proscris in tara Romanesca, generalul Plesita isi papa in tihna pensia "babana", in timp ce doua distinse doamne puiate din vechiul regim comunist sunt date prin stamba actualitatii capitaliste. Spre amuzamentul galeriei si amaraciunea celor care, totusi, nu vor sa mai inghita pe nemestecate un asemenea spectacol. Respingerea candidaturii Dnei Norica este tot atat de neimportanta ca si acceptarea ministeriatului controversat al Dnei Monica. Dincolo de partizanatul prezidential si gargariseala cu separarea puterilor in stat. Sa i se spuna asta lui Mutu - chiar si Adrian, cine are parte, parte-si face. Efortul fatis al presedintelui de a-si impinge armata de (bo)boci fideli cu care s-a inconjurat si vrea sa conduca Romania in urmatoarele decenii este prea vizibil, ca sa nu devina si jenant. Oportunismul si cinismul isi dau mana cu fripturismul, asa ca vodevilul capatuielii permite orice. Prin orice mijloace. Liberalismul s-a pierdut pe mana fripturismului.
"Atat am avut de spus pentru astazi", termina Stalin sedintele de "Politbiro". Mare lucru de comentat nu mai ramane. Daca Dl Tariceanu ar avea destul fler si curaj politic ar renunta la Dna Nicolai, nu pentru ca ar pierde batalia ambitiilor cu Dl Basescu, ci pentru ca democratia romaneasca, inclusiv ce a mai ramas din liberalism, ar avea de castigat. Nu ne facem insa mari iluzii. Ba chiar deloc.
 Afisari: 798  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Luati, frati 'deontologi' !   de Arogantu'
pt gili...   de pt
Ma Gilica, pina si Costyca ?   de cotrofelnitza
Ratacila.   de costy
Eu nu cred ca democratia romaneasca ar avea de castigat, daca   de Paul din Ohio
Monica Norica shi Gilica !   de CALUGARUL
IATA CA ADEVARUL A IESIT LA SUPRAFATA , N'ASA ?   de gili
Norica si Monica   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Frica de Norica    33 comentarii
  Bush mediaza intre doua tranzactii    2 comentarii
  Domnul Basescu culege ce a semanat    15 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Pakistanul, democratia si nepotismul    2008-01-09
  Cocktail Molotov, sprit Basescu    2008-01-04
  Craciun 2007 cu Oscar    2007-12-27
  Un an in Uniunea Europeana    2007-12-19
  Constantin Noica si miscarea legionara    2007-12-12
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte tras pe sfoara? (4250 afisari)
 Musamaua Talpes (3818 afisari)
 90 de ani de la rapirea tezaurului (3442 afisari)
 Dosarul de cadre al Monicai Macovei (3191 afisari)
 Stenogramele Hayssam - Nastasiu (3180 afisari)
 Republica Moldova se va uni cu Romania (6383 afisari)
 Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri (2277 afisari)
 Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor (2177 afisari)
 Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni (1948 afisari)
 Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE (1819 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16060 sec.