Ziua Logo
  Nr. 4133 de miercuri, 16 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bush mediaza intre doua tranzactii
Ileana CORNEA 
-- Presedintele american, George W. Bush, si-a plimbat imitatia de prestanta in Orient, incepand din 8 ianuarie, pana azi.
Pentru cine intreaba, scopul principal deplasariii a fost acela de a incerca o mediere israeliano-palestiniana. Pentru cine cumpara, e bine sa privim cu mai multa atentie convorbirile cu liderii tarilor din Golf, respectiv ai acelor tari de unde curge petrolul.
Bush a facut act de prezenta in zona conflictului israeliano-palestinian, intrucat nu dadea bine sa-si incheie cel de-al doilea mandat la Casa Alba fara un asemenea gest. Act de prezenta - si atat. Vizita presedintelui american nu a miscat cu nici macar un milimetru, in directia cea buna, demersurile pentru aducerea situatiei la un nivel cat de cat apropiat de normalitate. Singurul efect al interventiei Bush a fost un gen de efect Placebo. Respectiv, a lamurit partile beligerante sa-si trimita echipe de experti la masa tratativelor bilaterale. Altfel, nimic concret... Nimic referitor la problemele ardente care, practic, intretin conflictul: statutul Ierusalimului, revendicat drept capitala de catre ambele parti beligerante, controversatul zid de securitate si revenirea palestinienilor refugiati. Plus altele si altele, care, in final, chiar ar putea fi negociate. Cu siguranta, Bush nu si-a impins vanitatea pana acolo incat sa-si imagineze ca va aduce el pacea israeliano-palestiniana, dupa sase decenii de conflict si, probabil, nici apropiatii sai nu sperau o asemenea realizare din partea sefului lor suprem. E foarte posibil ca presedintele american sa fi facut escala in zona de conflict doar pentru ca avea o stringenta nevoie de o deplasare in Golf.
Din moment ce scandalul cu "Iranul, pericolul nuclear al lumii" nu se finalizeaza, iar pe tranzactiile petroliere cu Irakul sunt atintiti toti ochii mapamondului, petrolul trebuie curtat acolo unde se afla. Respectiv, in Golf. Astfel incat Bush a decis sa curteze Golful. Pe langa nesecatele resurse de aur negru din Kuwait, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, seful Casei Albe a mai vizitat si Israelul, vizita care, de altfel e si sef peste Canalul de Suez, care le e de mult folos prietenilor lui israelieni, avand in vedere ca nu se stie cati evrei isi vor da girul electoral republicanilor, in cadrul alegerilor din noiembrie.
Din punctul sau de vedere, Bush se poate intoarce linistit acasa. Administratia sa a anuntat deja Congresul despre intentia de a vinde Arabiei Saudite dispozitive de ghidare a bombelor, in cadrul unui pachet in valoare de mai multe miliarde de dolari oferit statelor arabe din Goful Persic. Initiativa este destinata, potrivit oficialilor americani (sa nu ne imaginam vreun troc cu petrol, intrucat - ni-l imaginam sau nu, el tot exista) sa contracareze influenta militara iraniana. De precizat ca, in nici unul dintre discursurile sustinute in turneul oriental, Bush nu a ratat ocazia de a flutura pericolul armei nucleare iraniene, ca si cum aceasta ar exista deja. Pe fondul temerilor ca acest pachet pentru arabii sauditi ar putea ameninta Israelul, mai multi politicieni americani au anuntat imediat ca vor incerca sa blocheze vanzarea armamentului sofisticat, acuzand Arabia Saudita ca nu este "un aliat adevarat in razboiul impotriva terorismului". Dispozitivele de ghidare a bombelor vandute Arabiei Saudite sunt construite de compania Boeing.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a declarat ca Administratia a initiat un proces de informare a Congresului de 30 de zile, pentru vanzarea a 900 de munitii de atac JDAM (Joint Direct Attack Munitions) Arabiei Saudite. In opinia acestuia, valoarea acordului a fost estimata la aproximativ 120 de milioane de dolari, ca parte a unui pachet de armament care va fi vandut statelor din Golful Persic. Conform aceleiasi surse, acordurile se vor ridica la aproximativ 11,5 miliarde de dolari.
 Afisari: 598  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Care-i problema?   de Mache
Bush si pacea   de Sikozu
A r h i v a
  Frica de Norica    33 comentarii
  Domnul Basescu culege ce a semanat    15 comentarii
  Norica si Monica    8 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Olmert si Abbas, fata in fata    2007-12-27
  Orient, drepti! Vine Bush!    2007-12-21
  Phenianul, tap ispasitor    2007-09-13
  America 9/11 si marea cacealma a lui Bush    2007-09-11
  "Reconcilierea se contureaza!"- Bush dixit    2007-09-06
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte tras pe sfoara? (4250 afisari)
 Musamaua Talpes (3818 afisari)
 90 de ani de la rapirea tezaurului (3442 afisari)
 Dosarul de cadre al Monicai Macovei (3191 afisari)
 Stenogramele Hayssam - Nastasiu (3180 afisari)
 Republica Moldova se va uni cu Romania (6383 afisari)
 Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri (2277 afisari)
 Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor (2177 afisari)
 Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni (1948 afisari)
 Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE (1819 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18390 sec.