Ziua Logo
  Nr. 4133 de miercuri, 16 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
SAMANTA DE SCANDAL
Om de cultura?
Vadim Tudor si-a lansat o carte de aforisme, la finele anului trecut, si s-a prezentat asistentei ca om de cultura: are patru corpuri de biblioteca in casa, zicea el, si o colectie de scrisori olografe ale unor mari personalitati ale istoriei, achizitionate din economiile sale modeste. "Eu citesc enciclopedii", mai zicea.
Daca as sta la Jilava o vreme, si eu as putea trece drept om de cultura.
Vadim a trecut de la constiinta ca ar fi un jurnalist si un poet la aceea ca apartine rangului oamenilor de cultura stand printre parlamentari. Ma rog... fiecare cu puscaria lui...
Om de cultura? Adica cineva din rangul unor Dimitrie Cantemir, Titu Maiorescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga? Asta sa fie, oare, Vadim Tudor? Nici Mihail Sadoveanu, pe care il elogia, acolo, la libraria ce-i poarta numele, nu si-a spus vreodata om de cultura, nu a indraznit sa-si aroge acest titlu. Scriitor, asa isi zicea.
Om de cultura n-ai cum sa fii doar daca-i stii pe ceilalti oameni de cultura, putand, eventual, sa-i citezi. Om de cultura devii daca reusesti sa lasi urme adanci si importante in cateva domenii, fiind, asadar, creator in mai mult de un singur domeniu al culturii.
In ce domenii s-a dovedit Vadim creator? In poezie? Dar acolo e doar un epigon al unor stiluri vechi, unele clasice, iar nu creator, de multe ori nici nu bate mai sus de cronica rimata asupra unor fapte diverse. In pamflet? Poate ca da. Aici a reusit cate ceva memorabil. Dar el zice ca e sociolog al religiilor, cu doctorat in regula. Unde sunt studiile sale in acest domeniu? De cate ori au fost citate in publicatiile de specialitate? Poate are contributii de istoria ideilor politice? As. N-are. N-are decat articole de propaganda.
Si atunci? De ce se pacaleste, oare, Vadim pe sine? De ce se incanta ca-i poate pacali pe parlamentari? Paranoia? Impostura cinica? Boala intelectuala? Toate la un loc si inca ceva: e o boala a smecheriei noastre balcanoide sa ne dam mai mari decat suntem, comparandu-ne mereu doar cu cei care sunt chiar mai mici decat sunt.
A reusit sa transforme o revista intr-un partid. Bravo! Dar asta nu transforma pe nimeni in om de cultura. Iar daca stii cate carti a publicat Nicolae Iorga, nu rezulta ca ai devenit egalul lui.
Vadim a inceput ucenicia in literatura si jurnalism langa un alt scriitor-jurnalist care citea enciclopedii si care credea ca o carte e cu atat mai importanta cu cat e mai greu de gasit, ca sa poata epata ca o are, Eugen Barbu. Diferenta e ca Barbu, patronul de suflet si de caracter al lui Vadim, nu si-a lasat lanturile paranoiei atat de libere, incat sa creada despre sine ca ar fi mai mult decat un scriitor-jurnalist. De pilda, nu se credea ideolog, desi practica o patetica convingere intima ca evreii sapa la temelia lumii chiar aici, in centrul ei, in Romania.
Daca l-ar fi auzit pe Barbu dandu-se om de cultura, Vadim ar fi avut, poate, o sansa in plus: n-ar mai fi repetat in orgoliul lui o aceeasi eroare-oroare.
Din pacate, alta consolare lui Vadim nu i-a mai ramas. Sa-l lasam sa se creada om de cultura, daca tot a fost politician de frunte intr-o epoca mai nemernica decat aceea cand era doar catel de presa ceausista. Cum sa se suporte el pe sine ca politician care n-a putut opri nici o nemernicie in tara? Da, omul de cultura citeste enciclopedii cand tara se prapadeste... O baba nepieptanata, acolo, si ea, la frizeria de Apoi.
Ion BUDUCA 
 Afisari: 849  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
D-le Ion Buduca   de Florin Croitoru
Intrebati-l pe PAUNESCU..ala de la Cenaclul Flacara..CE ? CUM "n-ati auzit de el..?" CA SI EL a lins   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sa nu exageram.. Aparentele inseala.    de Atamild
"Unde-i sunt diplomele?"   de JMJ
Sa nu exageram...   de Alcor
Domnule Buduca,   de CALUGARUL
A r h i v a
  Emotiile "de acasa"    
  Eminescu, sarbatorit de "Maiorescu" & Co    2 comentarii
  Primul-ministru despre dreptate si omenie (I)    1 comentariu
  A murit Barbu Brezianu    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Presedinte tras pe sfoara? (4250 afisari)
 Musamaua Talpes (3818 afisari)
 90 de ani de la rapirea tezaurului (3442 afisari)
 Dosarul de cadre al Monicai Macovei (3191 afisari)
 Stenogramele Hayssam - Nastasiu (3180 afisari)
 Republica Moldova se va uni cu Romania (6383 afisari)
 Tom Cruise nu este tatal biologic al micutei Suri (2277 afisari)
 Curtea de la Haga s-ar putea pronunta anul acesta in cazul Insulei Serpilor (2177 afisari)
 Jurnalisti de la Academia Catavencu, "prinsi" pe Otopeni (1948 afisari)
 Romanii pot lua credite ieftine de la orice banca din UE (1819 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01242 sec.