Ziua Logo
  Nr. 4130 de sambata, 12 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inspectia lui Scheffer
-- Pregatirile pentru summit-ul NATO de la Bucuresti sunt la limita
Vizita secretarului general NATO la Bucuresti de ieri a avut ca scop verificarea pregatirilor pentru summit-ul NATO de la Bucuresti de la inceputul lunii aprilie. Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, a recunoscut ieri ca Parlamentul este "la limita" in privinta respectarii calendarului de organizare a Summit-ului NATO. In urma intrevederii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, oficialul NATO s-a aratat convins ca ritmul pregatirilor va fi accelerat in urmatoarele saptamani astfel incat reuniunea din aprilie sa reprezinte o reusita din punct de vedere organizatoric. Pe de alta parte, pagina electronica destinata intalnirii din aprilie (www.summitbucharest.ro) este aproape inutilizabila - in plus la sectiunea care descrie Romania in limba engleza apare un mare spatiu gol (foto jos).
Licitatii, din februarie
Secretarul general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, a recunoscut ieri ca Parlamentul este "la limita" in privinta respectarii calendarului de organizare a Summit-ului NATO.
Ionescu ne-a declarat ca Legislativul romanesc se afla inca in stadiul de clarificare a detaliilor, motiv pentru care pana in prezent nu a fost finalizata nici o licitatie pentru contractarea bunurilor si serviciilor necesare evenimentului. Prima licitatie va fi organizata la inceputul lunii februarie, a explicat ea. Secretarul general al Camerei a precizat ca Parlamentul se ocupa strict de partea de organizare a spatiului care va gazdui Summit-ul, avand ca responsabilitate asigurarea dotarilor pentru sali, care includ de la instalatii de translator pentru 22 de limbi, mobilier specific si compartimentari pana la serviciile de catering. Potrivit acesteia, toate bunurile si serviciile necesare vor fi contractate exclusiv prin licitatii. "Caietul de sarcini nu poate fi finalizat pana cand nu vor fi primite de la Bruxelles ultimele detalii", ne-a declarat Ionescu, precizand ca factorii de decizie de la Bruxelles vor trimite ultimele informatii in cursul saptamanii viitoare. Abia dupa acest pas, Parlamentul se va putea ocupa de organizarea licitatiilor pentru obiectele si serviciile de valoare mai mica, a adaugat secretarul Camerei. Ea a precizat ca de problema documentelor si a mapelor care vor fi impartite participantilor se ocupa Ministerul Afacerilor Externe. (R.I.P.)
Bucurestiul, sub asediu
Aproximativ 10.000 de persoane se vor ocupa de asigurarea securitatii membrilor delegatiilor care vor participa la Summit. Agenti ai Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului Roman de Informatii, MIRA si MAp vor supraveghea toate locatiile unde se vor desfasura lucrarile Summit-ului si locurile unde vor fi cazate delegatiile oficiale. Zeci de lunetisti vor fi postati in puncte cheie pe cladirile unde se vor afla participantii la acest eveniment. Din aer, doua aeronave AWACS vor monitoriza non-stop traficul aerian. Doua escadrile de aeronave MiG-21 LanceR vor fi in alarma de lupta, gata sa intervina la orice patrundere neautorizata in spatiul aerian al Romaniei. De la sol, o brigada de rachete sol-aer va completa dispozitivul de siguranta al spatiului aerian. Aproape tot personalul Brigazii Antiteroriste din SRI va fi incoroporat in dispozitivul de securitate destinat Summitului. Militari din Batalionul 1 Operatii Speciale "Vulturii" de la Targu Mures si din Batalionul Humint de la Buzau vor fi adusi la Bucuresti pentru a sprijini actiunile destinate realizarii dispozitivelor de securitate. Serviciul de Protectie si Paza a fost desemnat sa coordoneze, impreuna cu celelalte autoritati nationale si internationale, toate masurile ce se impun pentru asigurarea protectiei celor mai puternici oameni de pe planeta care vor veni pentru cateva zile in Romania. Numai ca, un fost ofiter SPP, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, trage un semnal de alarma in legatura cu calitatile manageriale ale generalului Lucian Pahontu, directorul SPP, si posibilele pericole care pot aparea ca urmare a faptului ca securitatea presedintelui Bush si a celorlati presedinti sau sefi de guverne este lasata pe mana lui Pahontu.
Doru DRAGOMIR 
Alte articole
  Avanpremiera la summit-ul NATO    (Externe, 2007-10-30)
  Scheffer: Avioanele NATO vor continua sa patruleze spatiul aerian al tarilor baltice    (2009-07-09 17:00)
  Scheffer anunta ca usa NATO este deschisa pentru tarile din Balcani    (2009-05-08 20:31)
  Jaap de Hoop Scheffer: Relatiile cu Rusia nu trebuie inca normalizate    (2008-10-10 19:47)
  Secretarul General al NATO cere tarilor membre sa mareasca bugetele destinate Apararii    (2008-10-09 13:29)
  Secretarul general al NATO a cerut scuze bucurestenilor    (2008-04-01 18:50)
 Afisari: 668  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Filiera gunoaielor    5 comentarii
  Profesorii cer medierea lui Basescu    2 comentarii
  Amenintari de la Chisinau    19 comentarii
  ONU, cercetata pentru frauda    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Executia Noricai    60 comentarii
  Condoleezza catre Bush: "Taci din gura!"    4 comentarii
  Primul zbor de pasageri in Antarctica    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Istoria provinciei Kosovo (5443 afisari)
 E Basescu! Sau e Talpes? (4809 afisari)
 Psihologii serviciilor secrete (2818 afisari)
 Amenintari de la Chisinau (2580 afisari)
 Executia Noricai (2321 afisari)
 Regina Ana: Cred ca Elisabeta Rizea este o mare doamna (1867 afisari)
 CT Popescu: Daca ne uitam la ce se intampla in presa, poate ca demisia mea nu e atat de surprinzatoare (1571 afisari)
 Fumatori, vremea razbunarii! (1467 afisari)
 Marius Oprea ii raspunde lui Tismaneanu pe tema criticilor aduse Guvernului (1202 afisari)
 Incidentul naval din Stramtoarea Ormuz, provocat de o farsa? (1105 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01589 sec.