Ziua Logo
  Nr. 4129 de vineri, 11 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Astrograme
Zoe PETRE 
-- Poate ca, in era GPS-ului, astrogramele ii par demodate marelui carmaci. Foarte bine, sa citeasca atunci in exasperarea cu care l-a primit partenerul sau predilect de dialog direct, "poporul", in noaptea de Revelion.
Acum cateva zile am aflat ca astrograma Romaniei pentru 2008 arata ca noul an va sa fie calm, pragmatic si favorabil cooperarii rationale. In ciuda faptului ca bolta cereasca e cel mai vechi si mai fidel instrument de navigatie pentru orice carmaci, presedintele Basescu ori nu stie sa citeasca in astri, ori nu i-a placut ce-a citit, asa ca, indata ce toata Romania s-a intors din vacanta, a luat-o de la capat cu vrajba.
Dl presedinte a retinut desigur din relatia sa unilateral privilegiata cu Washingtonul ideea de legitimitate a loviturilor preventive, si o aplica in politica interna cu o consecventa demna de o cauza mai buna. In 2005, abia ce incropise o coalitie de guvernare; a doua zi, pe cand toata suflarea se astepta sa-l vada lovind necrutator in adversari, ne-am trezit ca loveste in proaspetii aliati. Odata cu inundatiile, tinta obsedanta a loviturilor preventive s-a precizat, si de atunci pana azi PNL a ramas titularul agresiunilor prezidentiale. Cum desemneaza PNL un ministru, cum ii da la cap presedintele - preventiv, se-ntelege.
Are sau nu dreptate, n-are a face, mass-media e la post pentru a dovedi ca a avut dreptate cu asupra de masura. Schema e clara: presedintele anunta preventiv ca alegerea PNL e cat se poate de proasta, si, "la un semn, deschisa-i calea": mass-media se arunca cu voluptate in opera de distrugere - comandata, nu-i asa, preventiv. La o retrospectiva a anului politic 2007, moderatoarea repeta ca pe un lucru bine stabilit ca discutia Ministrului de Externe al Romaniei cu Secretarul de Stat american s-ar fi redus la cateva oftaturi aprobatoare. Fals. Degeaba a explicat intr-un interviu din "22", dl Ratesh, martor cat se poate de obiectiv la vizita in SUA, ca a confunda fotografia din deschidere cu discutia propriu-zisa tine fie de ignoranta crasa, fie de rea-credinta si mai crasa; colegii sai s-au facut, se fac si se vor face ca nu aud.
Sa fim bine intelesi: departe de mine gandul ca ministrii PNL ar fi perfecti. E uman sa gresesti din cand in cand, si fiecare dintre ei a fost mai uman decat s-ar fi cuvenit in toiul unui razboi atat de crancen. Dar daca mass-media l-ar taxa pe dl. Basescu la fel de "preventiv", i-ar trebui cel mult doua zile - si nicio minciuna - ca sa ne convinga, cu mic, cu mare, ca nimeni nu-i poate disputa multiubitului nostru presedinte gloria de campion al erorilor politice.
Copioasele huiduieli cu care a fost primit discursul de Anul Nou al dlui Basescu in Piata Constitutiei au ramas necunoscute celei mai mari parti a opiniei publice fiindca televiziunile au avut grija sa le mascheze cu focuri de artificii oportune, dar presedintele insusi n-ar trebui sa le ignore. Cota de succes a zarvei pe care dl Basescu o confunda cu politica este in continua scadere. Cum aceasta cota e, de fapt, singurul indicator care il preocupa, faptul ca D-sa nu a tras concluziile care se impuneau din acest incident e nu numai dizgratios, ci si ingrijorator. Efectele spritului asupra discernamantului prezidential sunt si ele umane, chiar daca nu prea legitime, dar, daca D-sa se imbata acum si cu apa rece, avem o problema.
Poate ca, in era GPS-ului, astrogramele ii par demodate marelui carmaci. Foarte bine, sa citeasca atunci in exasperarea cu care l-a primit partenerul sau predilect de dialog direct, "poporul", in noaptea de Revelion: mai regal decat insusi regele Spaniei, care l-a intrebat retoric pe Chavez de ce nu tace odata, si romanii i-au spus dlui Basescu, in prag de An Nou, sa mai taca din gura.
 Afisari: 2422  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Vine cirul...pleaca circul   de cetateanul turmentat
Haoleo,cona Zoitzico,   de Aladin
Ioaneee ? Unde ieshti, mah ? Ashtia au pina acu' 185 de postari din cele 5000 primite !   de CALUGARUL
Mamaitza Zoie se inspira din iluziile ei personale   de CALUGARUL
Luptatorule anticomunist Haociutzi   de Hadrian Gaunescu
Dna Zoe: Un intelectual de clasa   de Aeno
Z.Petre   de Mona G.
MARE ADEVAR    de Rodica
HOTZI afara BASESCU in tzara !!   de jan dinu
Madam Zoitzica si manipularea mass-media!   de G.B.
Asta presedinte ?   de neapifache
Complexele Prezidentiale la trecerea intre ani   de johnson
Asa crede carmaciu ca are activitate, bagand permanent bete-n roate   de georgems
D-nei Zoe   de Zaharia2
A r h i v a
  Kosovo    2007-12-21
  Iuppiter Tonans    2007-12-14
  Cineclub SF    2007-10-19
  Complimente presedintelui    2007-09-14
  Criza sau blocaj?    2007-08-24
 Top afisari / comentarii 
 Descoperire bizara intr-o galaxie vecina (3318 afisari)
 Chimia plagiatului (2538 afisari)
 Astrograme (2422 afisari)
 Santier naval top secret (2386 afisari)
 A cincea criza (2307 afisari)
 Mircea Radu se insoara (5067 afisari)
 Adrian Severin cere inlocuirea presedintelui "nefunctional" (1622 afisari)
 Cancerul la san detectat la dentist (1137 afisari)
 Bush: "Ar fi trebuit sa bombardam Auschwitz-ul" (1117 afisari)
 Norica Nicolai: Comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un presedinte (1116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14564 sec.