Romania se afla intr-o noua criza politica. Ea a fost declansata de refuzul presedintelui de a accepta numirea Noricai Nicolai in fruntea Justitiei si de indarjirea premierului de a nu renunta la propunerea facuta. Chiar daca instanta constitutionala s-a pronuntat intr-un caz asemanator - preluarea Externelor de catre Adrian Cioroianu, in primavara anului trecut - seful statului si cel al Executivului interpreteaza diferit deciziile judecatorilor Curtii. Faptul ca Justitia romana nu are cap, cu putin inainte de publicarea raportului preliminar pe acest domeniu de catre forurile europene, iar partenerii externi de profil nu cu cine discuta, accentueaza gravitatea crizei. Acesta este al cincilea moment critic al guvernarii Tariceanu-Basescu.
Istoria conflictului
Primul s-a consumat in vara anului 2005, cand presedintele era hotarat sa declanseze anticipatele, iar premierul i-a incurcat planurile, refuzand sa mai demisioneze. Razgandirea lui Tariceanu, provocata de inundatii, a dus la ruperea evidenta a relatiilor dintre seful statului si premier. A doua criza majora s-a declansat in ianuarie 2007, cand Elena Udrea a pornit sarabanda biletelelor, unele menite sa-l discrediteze pe presedinte, altele pe primul-ministru. Criza cu numarul trei s-a inregistrat in primavara anului trecut, cand PD a fost scos de la guvernare, iar liberalii au fost in situatia de a-si gasi parteneri de conjunctura pentru sustinerea parlamentara. La scurt timp s-a petrecut si al patrulea moment critic, concretizat prin suspendarea presedintelui din functie si organizarea referendumului de demitere.
Premierul n-are ce cauta la Cotroceni
Premierul Tariceanu a refuzat ieri invitatia presedintelui Basescu la o discutie privitoare la nominalizarea ministrului Justitiei. Surse liberale ne-au precizat ca majoritatea liderilor PNL l-au sfatuit pe premier sa decline invitatia prezidentiala pe motiv ca Basescu respinge intr-o maniera neconstitutionala numirea unui ministru. Totodata, primul-ministru a fost indemnat de lideri sa ii ceara presedintelui sa isi exprime public nemultumirile legate de nominalizarea Noricai Nicolai, in conditiile in care invitatia la Cotroceni a fost lansata tot in mod public. Liberalii sunt de parere ca daca Tariceanu ar fi dat curs invitatiei prezidentiale, ar legitima demersul sefului statului. "Demersul lui Traian Basescu reprezinta o noua golaneala menita sa acapareze capital politic. Basescu nu vrea decat sa dea o lovitura de imagine prin punerea premierului intr-o situatie delicata. A da curs invitatiei neserioase lansata de Cotroceni nu inseamna altceva decat a intra in jocul presedintelui", ne-au precizat sursele citate.
Nicolai, inacceptabila
Inca de ieri dimineata, Basescu si-a reafirmat hotararea de a nu accepta numirea Noricai Nicolai la Justitie, in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Desi se afla la sediul CSM, presedintele i-a dat indirect replica premierului care afirmase ca scandalul nepoatei lui Nicolai nu este un impediment major in calea numirii acesteia pentru ca si presedintele a fost implicat in cazuri controversate precum cel al Flotei si al casei din strada Mihaileanu. "Nu voi accepta sa desemnez un ministru al Justitiei care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabila. Foarte multi vin si spun <<dar si tu...>> Eu sunt ales. Cu bunele si cu relele mele, dar un ministru al Justitiei... Nu voi accepta sa semnez ca un notar, in orice conditii, orice persoana. Presedintele nu-i notar", a declarat seful statului. Acesta crede inca in faptul ca textul constitutional ii da dreptate. El se bazeaza pe faptul ca Legea fundamentala stipuleaza ca premierul propune un ministru, iar presedintele decide prin emiterea decretului de numire in functie.
Membrii CSM au primit asigurari ca presedintele va accepta doar un ministru care sa fie respectat atat din punct de vedere al pregatirii profesionale, cat si al trecutului ireprosabil. Mai mult, Basescu a lasat de inteles ca exista probe ce ar demonstra ca Norica Nicolai nu indeplineste aceste criterii. "Nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justitiei sa vina un bun specialist respectat de dumneavoastra si care, cel putin la nivel de probe, sa fie ireprosabil - ca barfe sunt despre multi - dar din punct de vedere al probelor sa se poata spune <<pentru acest om nu exista nici o proba ca nu are comportament ireprosabil>>. Eu nu vorbesc de barfe", a spus Basescu adaugand ca "am vrut sa va spun acest lucru nu ca sa fiu intr-un dialog cu vreo alta institutie a statului, ci pentru ca discutam despre un membru al CSM".
Ultima ora
Administratia prezidentiala a transmis, ieri seara, ca presedintele Basescu il invita din nou pe premierul Tariceanu pentru a discuta pe tema numirii unui ministru al Justitiei, astazi, fie in cursul diminetii, pana la ora 11.30, fie dupa-amiaza, dupa ora 15.00, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria."Domnule prim-ministru, revin asupra solicitarii de a ne intalni pentru a discuta pe tema numirii unui ministru al Justitiei. Va invit sa avem o intalnire maine, vineri 11 ianuarie 2008, fie in cursul diminetii pana la ora 11.30, fie dupa-amiaza, dupa ora 15.00, la orice ora convenabila dumneavoastra, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria", se arata in scrisoarea presedintelui, conform Mediafax. Seful statului mai mentioneaza ca asteapta decizia primului-ministru. (O.B.)
Tariceanu: Numirea e o obligatie, nu se negociaza
Premierul Tariceanu i-a solicitat ieri seara presedintelui Basescu sa o numeasca "neintarziat" pe Norica Nicolai in functia de ministru, sustinand ca atitudinea sefului statului poate cauza un raport defavorabil pe Justitie, din partea Comisiei Europene.
Primul ministru a insistat ca Basescu incalca in mod clar Constitutia deoarece, lipsit de drept de veto, seful statului nu poate refuza numirea in functie a unui ministru. "Va solicit sa o numiti neintarziat pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. A venit vremea sa punem capat conflictului dintre institutiile statului. A venit vremea ca Traian Basescu sa devina un presedinte responsabil", a fost mesajul pe care Tariceanu l-a adresat presedintelui. El a explicat ca atitudinea sefului statului este una neconstitutionala. "Presedintele are anumite obligatii stabilite de Constitutie pe care trebuie sa le indeplineasca. Una dintre aceste obligatii este sa semneze decretul de numire al unui ministru", a insistat Tariceanu. El a spus ca este "regretabil" ca Basescu pune interesele personale inaintea intereselor statului, provizoratul de la Justitie putand avea urmari grave pentru Romania, datorita apropiatului raport al CE. "Traian Basescu stie ca nu exista un argument solid pentru a se opune numirii Noricai Nicolai. A avut la dispozitie patru saptamani pentru a prezenta un singur argument legal impotriva Noricai Nicolai. Nu a facut-o", a explicat Tariceanu. El a aratat ca a declinat invitatia presedintelui deoarece "numirea unui ministru nu este obiectul unei negocieri". (R.G.)
Sase ONG-uri ii cer lui Basescu sa respecte legea
Sase organizatii civice considera ca presedintele Traian Basescu a abdicat din nou de la pozitia de mediator intre institutiile statului si garant al Constitutiei in chestiunea desemnarii unui nou ministru al Justitiei si ii solicita sefului statului sa renunte la scandaluri in 2008.
"Cerem presedintelui Basescu sa respecte, cel putin in al 12-lea ceas, spiritul si litera legii si sa-si asume demnitatea functiei prezidentiale pe care inca o mai exercita", se precizeaza in comunicatul difuzat ieri de Fundatia Romana pentru Democratie, Solidaritatea Universitara, Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor, Fundatia Ecomondia, Asociatia pentru Educatie Cetateneasca si Fundatia pentru Progres.
Semnatarii documentului apreciaza ca, in ciuda faptului ca presedintele a primit din partea Curtii Constitutionale decizia conform careia nu are dreptul sa refuze numirea unui demnitar propus de catre premier, el "se preface doar ca respecta litera acestei hotarari, dar in realitate ii incalca flagrant spiritul, incercand sa provoace o noua criza guvernamentala si constitutionala".
"Am sperat (...) ca va intelege si va respecta decizia Curtii Constitutionale si responsabilitatile ce-i revin. Constatam ca nu e asa si ca dl. presedinte Basescu nu a asteptat decat ca toti romanii sa se intoarca din vacanta pentru a redeschide seria atacurilor care submineaza sistematic increderea cetatenilor in institutiile statului.
Consideram ca aceasta perseverenta nu e de bun augur pentru anul care abia incepe si ii cerem presedintelui Romaniei sa-si reconsidere intreaga atitudine", se arata in comunicat. Autorii documentului spun ca "ar fi cazul" ca presedintelui sa-i pese de faptul ca "romanii au obosit de atatea scandaluri pe care doar d-sa le provoaca si ca mult laudatul sau Dialog direct cu poporul se reduce tot mai mult la un presedinte vorbind fara noima unui popor care incepe sa vada adevarata fata a unui om preocupat doar de manipularea electoratului in favoarea grupurilor de interese corupte pe care le reprezinta". (O.B.)
Acuzatiile lui Gusa
Cozmin Gusa i-a cerut ieri Noricai Nicolai sa faca declaratii publice si transparente despre legaturile pe care le are pe linie de afaceri cu grupurile Tender, Patriciu si Banca Transilvania, inainte sa ajunga ministru al Justitiei. Dupa ce a afirmat la o emisiune de la Realitatea TV ca familia Nicolai ar avea legaturi cu anumite grupuri economice care au probleme cu Justitia, liderul PIN i-a trimis sotului Noricai Nicolai documentele care au stat la baza acestor acuzatii. In replica, sotul acesteia a declarat pentru NewsIn ca isi rezerva dreptul de a-l da in judecata pe Cozmin Gusa pentru declaratiile facute la adresa familiei sale. "De cand s-au ridicat in societatea romaneasca ziduri care despart economicul de politic, oamenii de afaceri de oamenii politici", a precizat Dinu Patriciu pentru Mediafax. El crede ca numirea Noricai Nicolai va fi o garantie a apararii dreptatii in Justitie. Ovidiu Tender a catalogat drept "tampenii" afirmatiile privind legaturile de afaceri intre el si sotul Noricai Nicolai. (D.I.)
Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD
O hotarare nefireasca
Fostul presedinte Ion Iliescu a apreciat ca refuzul lui Traian Basescu de a o numi ca ministru de Justitie este "o hotarare nefireasca". Iliescu a avertizat ca presedintele si primul-ministru au inaugurat seria de confruntari in anul electoral 2008, fapt ce va impieta asupra credibilitatii externe a Romaniei. Presedintele de onoare al PSD i-a acuzat pe Basescu si Tariceanu ca nu au recurs la procedura normala in situatii de remaniere, anume o serie de consultari care sa conduca la o solutie agreata de ambele parti. "Acest schimb de scrisori, aceasta atmosfera de neincredere, de suspiciune, alimentate prin sagetile transmise reciproc nu sunt benefice nici pentru unii, nici pentru altii si in orice caz sunt expresia unor raporturi incordate intre cele doua institutii de baza, presedintele, care este seful statului si Guvern, respectiv primul-ministru", a apreciat Iliescu. Acesta se teme ca noua repriza din razboiul Basescu-Tariceanu poate duce la deteriorarea climatului politic. "Inceput de prost augur al acestui an care si asa va fi marcat de predominanta confruntarilor electorale care domina 2008, alegerile locale si parlamentare. Dintr-o asemenea stare de spirit nu are de pierdut decat imaginea tarii si credibilitatea ei in fata partenerilor externi", a conchis Iliescu. (A.I.)
Cezar Preda, vicepresedinte PD-L
"Constitutia ii da dreptate lui Basescu"
PD-L apreciaza ca numirea lui Nicolai nu se justifica nici din punct de vedere politic, nici constitutional. "Prin numirea lui Nicolai nu se doreste decat continuarea politicii de a limita cercetarile DNA asupra ministrilor Tariceanu", a spus vicepresedintele Cezar Preda. Acesta a afirmat ca nu exista o adversitate personala intre Nicolai si Basescu, ci una intre Tariceanu si Nicolai. "Au curs sapte zile pana cand Tariceanu a nominaliza-o pe Norica Nicolai, la presiunea unor lideri politici. Daca era buna profesionista o nominaliza imediat si chiar inaintea lui Chiuariu", a afirmat Preda. Acesta sustine ca Basescu nu este obligat sa o numeasca pe Nicolai, invocarea precedentului Cioroianu nefiind valida deoarece acesta a intrat in Guvern prin restructurare. La randul sau, deputatul Daniel Buda afirma ca textul Constitutiei ii da presedintelui un drept "discretionar" de a se opune in cazul in care nu doreste sa-si asume responsabilitatea pentru un ministru. Cel mai probabil se va ajunge din nou la Curtea Constitutionala, a apreciat Buda. (A.I.)