Ziua Logo
  Nr. 4125 de luni, 7 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Bush in Israel - lung prilej de vorbe si de ipoteze
Tesu SOLOMOVICI 
-- Presedintele Statelor Unite soseste la inceputul acestei saptamani in Orientul Mijlociu intr-o vizita de opt zile. Itinerariul prezidential cuprinde cateva tari arabe, dar cea mai importanta escala o face in Tara Sfanta, unde se va intalni, la Ierusalim, cu premierul Ehud Olmert si presedintele Israelului Shimon Peres, si la Muqaata, in Ramallah, cu presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas (Abu Mazen) si prim-ministrul Salam Fayyad.
E o vizita curioasa, cu cat, de obicei, candidatii la presedintia Statelor Unite vin la Ierusalim in timpul campaniei lor electorale. A devenit traditie ca ei sa mearga la Zidul Plangerii si sa puna un biletel, posta cea mai directa cu Dumnezeu. Bush vine insa la Ierusalim la sfarsitul cadentei sale prezidentiale, care se incheie exact peste un an, in ianuarie 2009. Vreme de sapte ani, de cand se afla la Casa Alba, Bush a evitat, sau nu a avut timp sa viziteze Israelul, curios pentru un presedinte care e socotit cel mai bun prieten al Israelului din toti presedintii pe care i-a avut Statele Unite. Singura vizita a lui Bush in Israel s-a petrecut cu doi ani inainte de a deveni presedinte, dar si atunci s-a marginit sa treaca fuga-fuguta prin Tara Sfanta.
De ce atunci aceasta vizita inopinanta? Nici vremea nu e prea propice, ploua urat la Ierusalim, tensiunea razboinica e in crestere, iar in ultimele zile, in Gaza si Cisiordania au fost ucisi vreo 30 de palestinieni, urmare a represaliilor armatei israeliene la rachetele "Qassam" care au ajuns deja la Ashkelon. (Beniamin Netanyahu, seful opozitiei politice israeliene, a avertizat ieri ca fara ocuparea Gazei nu va trece mult pana ce "Qassam-urile" vor tinti si strada Dizengoff, din centrul Tel Avivului).
Totusi, s-ar putea crede ca vizita lui Bush in aceasta lume bolnava de neintelegeri cronice ar urmari instalarea pacii israeliano-palestiniene. Bush nu a pierdut speranta ca in aceste ultime 12 luni de Casa Alba, va reusi sa-i impace pe verii semiti si va fi invitatul de onoare la sarbatoarea proclamarii statului Palestina. Din nefericire, nu de sperante iluzorii duce lipsa Orientul Mijlociu, ci de perfomanta deciziilor.
S-ar mai putea crede ca prin aceasta vizita presedintele american tine sa arate israelienilor, americanilor si lumii intregi ca sentimentele sale pentru "prietenul Ehud Olmert" sunt trainice si mai calde decat oricand. Intre cei doi conducatori s-a stabilit buna intelegere si o admiratie reciproca chiar de la prima vizita a lui Olmert la Casa Alba. Politica in Israel se afla intr-o etapa critica, in toamna acestui an probabil ca vor avea loc noi alegeri. Vizita lui Bush este acolada prietenului puternic oferita unui politician in cadere libera.
Bush, pragmaticul, il pretuieste pe Olmert, in special, pentru pragmatismul si proamericanismul sau absolut. In criza iraniana, Bush i-a cerut lui Olmert sa suporte cu stoicism, in liniste, atacurile lui Ahmadinejad.
S-ar putea crede ca vizita presedintelui american e legata de vizibilele semne ale pierderii rabdarii israeliene fata de amenintarile iraniene. Bush nu-si face iluzii, el stie ca bunele relatii, chiar excelentele relatii cu Olmert, nu vor constitui o bariera de netrecut pentru Executivul politic de la Ierusalim de a da ordinul. Cand industria nucleara iraniana va fi aneantizata de bombele si rachetele israeliene Orientul Mijlociu va fi altul decat cel de astazi. Poate ca atunci, cand toate vasele comunicante dintre terorismul si miscarile nationaliste extremiste palestiniene si finantele si depozitele militare dela Teheran vor fi taiate, va deveni posibila si pacea israeliano-palestiniana.
 Afisari: 891  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Se duce sa platesca biru !   de Giuseppe Cocos
Zic nu dau cu parul   de laur
Bush s-a dus sa dea raportul.   de Aladin
Daca Bush...   de Alcor
Tara sfanta   de Ion Puiu Stoisor
Al Bundy ori Homer Simpson candidatul republican ideal   de laur
Bush e tare bun la Geographie   de contele
S-a dus sa-si aranjeje azilul politic   de Giuseppe Cocos
A r h i v a
  Cum nu vom fi niciodata...    5 comentarii
  Demnitatea refuzului    3 comentarii
  Urari la inceput de an    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Profesorul Giurescu si istoria evreiasca    2007-12-14
  Ce cauta generali rusi si americani in Tara Sfanta?    2007-12-08
  Bush, dar mai ales Olmert, nu vor sa se lase inselati    2007-12-05
  Consecintele unui "Da" evreiesc si ale unui "Nu" palestinian    2007-11-30
  Holocaustul nu a inceput la Dorohoi    2007-10-19
 Top afisari / comentarii 
 Calendar Fiscal 2008 (5497 afisari)
 Jale la DIICOT (5097 afisari)
 Noua lupta de clasa (2655 afisari)
 Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul (2227 afisari)
 Crima din familia Theron din nou sub lupa (2113 afisari)
 Cioaca, drum bun spre Elodia (3582 afisari)
 SUA si Iranul la un pas de razboi  (2285 afisari)
 Becurile economice - bune, dar rele (2235 afisari)
 Un american si-a pus iubita la fiert (1811 afisari)
 Dinozaurii au disparut din cauza... tantarilor (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16863 sec.