Ziua Logo
  Nr. 4125 de luni, 7 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Basescu, rastignit intre sindicate si Guvern
-- Discutiile de la Palatul Cotroceni vizeaza Bugetul de stat care a fost insa promulgat
Presedintele Basescu mediaza astazi o intalnire intre reprezentanti ai Guvernului si liderii a sase mari confederatii sindicale. Discutiile vor avea ca subiect bugetul de stat pe anul 2008, sindicalistii fiind nemultumiti de faptul ca amendamentele lor nu au fost luate in considerare. Ramane neclar modul in care mai pot fi luate seama obiectiile sindicatelor in conditiile in care Legea bugetului de stat a fost deja promulgata de catre seful statului, in 31 decembrie.
Premierul Tariceanu nu va participa la convorbirile de la Cotroceni, sustin surse citate de agentia NewsIn. In locul sau, Executivul va fi reprezentat de catre ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Acestora li se vor alatura reprezentanti ai Casei Nationale de Pensii (CNPAS) si Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Pacuraru a afirmat ca sindicalistii nu s-au informat suficient deoarece unele amendamente care le-au fost introduse in proiectia bugetara mai sunt invocate in lista de revendicari cu care sindicalistii s-au prezentat pe 28 decembrie la Palatul Cotroceni.
El a exemplificat prin cresterea cu 2% a contributiilor la fondul pentru accidente de munca. Referitor la diminuarea contributiilor la fondul de somaj, Pacuraru a afirmat ca reducerea este compensata de cresterea sumelor pentru "masuri active", cum ar fi subventionarea angajatorilor ce folosesc tineri sau alte categorii dezavantajate de someri sau creditele cu dobanda subventionata. In al treilea rand, reducerea fondului de pensii va produce efecte abia din 2009, sustine ministrul. In consecinta, Pacuraru a afirmat ca nu prea are subiecte proprii pentru agenda discutiilor de la Cotroceni, programate sa inceapa la ora 11.00.
Pacuraru o ia inaintea lui Basescu
Pe de alta parte, Paul Pacuraru a convocat propria sa reuniune cu sindicalistii, la ora 09.00, pentru a le expune pozitia Guvernului in cadrul intalnirii de la Cotroceni. Liderii sindicali sunt deja pusi intr-o pozitie de inferioritate deoarece Traian Basescu nu a dat curs solicitarii lor de a nu promulga bugetul pe anul care tocmai a inceput.
Pe 28 decembrie, sindicalistii s-au intalnit cu presedintele si a acuzat Guvernul ca a redus considerabil contributiile sociale, cu 6%, iar fondul pentru accidentele de munca este practic amenintat cu disparitia. Atunci, Basescu a evitat sa dea un raspuns cert in privinta promulgarii bugetului, dar si-a oferit oficiile de mediator intre sindicate si Guvern. La numai trei zile, pe 31 decembrie, Legea bugetului de stat a fost promulgata, fapt care a intarit pozitia lui Pacuraru la discutiile de astazi. Pe de alta parte, sindicatele au amenintat ca vor recurge la o greva de avertisment, care s-ar putea transforma ulterior intr-o greva generala. (A. ILIE)
 Afisari: 817  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
BOTEZURI, corectat tehnic   de Nituc
BOTEZURI   de Nituc
matrozul   de cosor ion
Foarte just a procedat Pacuraru. Basescu este in plus !    de ionion
A r h i v a
  Stiri pe scurt    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Calendar Fiscal 2008 (5497 afisari)
 Jale la DIICOT (5097 afisari)
 Noua lupta de clasa (2655 afisari)
 Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul (2227 afisari)
 Crima din familia Theron din nou sub lupa (2113 afisari)
 Cioaca, drum bun spre Elodia (3582 afisari)
 SUA si Iranul la un pas de razboi  (2285 afisari)
 Becurile economice - bune, dar rele (2235 afisari)
 Un american si-a pus iubita la fiert (1811 afisari)
 Dinozaurii au disparut din cauza... tantarilor (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01639 sec.