Ziua Logo
  Nr. 4125 de luni, 7 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Calendar Fiscal 2008
-- Termenele de depunere a declaratiilor de venit si de plata sunt doar putin modificate fata de anii trecuti * Au intrat in vigoare completarile la Codul Fiscal
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru anul 2008, termenele de depunere a declaratiilor si de plata fiind in general similare cu cele din anii precedenti.
Impozitul pe venit va fi calculat, retinut si virat de contribuabilii persoane fizice sau juridice care au obligatia retinerii la sursa pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc, la fel ca si anul trecut. Aceeasi data se aplica si platitorilor de venituri asimilate salariilor, precum si platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor sau conventiilor civile, activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, investitii, pensii, premii si jocuri de noroc. Exceptie fac microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente, pentru care calculul impozitului se va face trimestrial, iar viramentul are ca data limita 25 a lunii urmatoare trimestrului. La termenele mentionate anterior trebuie depusa si declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat (formularul 100). In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliar din patrimoniul personal, calcularea, incasarea si plata impozitului se va face de catre notar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, iar declaratia informativa aferenta (formularul 208) se va depune tot de catre notari, dar semestrial. Daca transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste operatiuni trebuie sa completeze declaratia privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (formularul 209), impozitul urmand sa fie calculat si incasat de catre autoritatile fiscale, nu de notari.
Completari la Codul Fiscal in vigoare
Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca contribuabilul trebuie sa declare la Fisc venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, conform completarilor aduse anului trecut Codului Fiscal, aplicabile din 2008.
Persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor sau activitati agricole au posibilitatea ca, pana la 31 ianuarie, sa depuna cerere pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real, alternativa care va fi valabila timp de doi ani consecutivi. Pe de alta parte, cei care au fost impozitati in sistem real timp de doi ani consecutivi pot sa depuna, tot pana la data de 31 ianuarie, cerere pentru renuntarea la aceasta optiune. Platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor vor depune fisele fiscale (formularul 210) la unitatea fiscala aferenta pana in ultima zi din februarie, termen in care sunt obligati sa transmita o copie si salariatilor. Depunerea formularului 204 reprezentand declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica va avea loc pana la 15 martie. Fiecarui asociat i se transmite o copie a declaratiei, pe baza careia asociatii vor cuprinde in declaratia de venit, venitul net/pierderea ce le revine din activitatea asociatiei. (F.B.)
 Afisari: 5497  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Fiscule   de cosor ion
A r h i v a
  Piata de miliarde    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calendar Fiscal 2008 (5497 afisari)
 Jale la DIICOT (5097 afisari)
 Noua lupta de clasa (2655 afisari)
 Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul (2227 afisari)
 Crima din familia Theron din nou sub lupa (2113 afisari)
 Cioaca, drum bun spre Elodia (3582 afisari)
 SUA si Iranul la un pas de razboi  (2285 afisari)
 Becurile economice - bune, dar rele (2235 afisari)
 Un american si-a pus iubita la fiert (1811 afisari)
 Dinozaurii au disparut din cauza... tantarilor (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.