Ziua Logo
  Nr. 4125 de luni, 7 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Mihaita mai duce Comedia inca trei ani
-- Teatrul infiintat de Radu Beligan se apropie de o jumatate de veac de existenta
"Buna sa va fie inima. Multumesc ca ati venit pe o asemenea vreme. Daca eu am un merit ca director al Teatrului de Comedie, este ca am reusit sa aduc oameni de valoare si de suflet aici, la teatru. Sunt mandru ca director ca pastoresc o familie, va datorez tuturor celor care sunteti aici tot ce este Teatrul de Comedie", le-a spus George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie, sambata, celor circa 200 de persoane invitate la eveniment, printre care Sanda Manu, Iarina Demian, Virginia Mirea, Florin Dobrovici, Gabriela Popescu, Gheorghe Danila, Valentin Teodosiu, dar si Dan Marius Zarafescu, seful Serviciului Artele spectacolului din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor. Prin traditie, Comedia sarbatoreste la fiecare 5 ianuarie prima reprezentatie - spectacolul "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, in regia lui Moni Ghelerter - la teatrul infiintat, in 1961, de catre Radu Beligan care l-a si condus pana in '69.
Tot sambata seara, George Mihaita si-a anuntat colegii ca a fost reconfirmat in functie de catre Primaria Municipiului Bucuresti, in urma unei evaluari manageriale. "Am fost ales pe inca trei ani director al Teatrului. Faptul ca n-a ajuns la Primarie nici o adresa impotriva mea ma bucura, dar ma si pune pe ganduri", a declarat actorul.
Aniversarea celor "47 de ani de Comedie" a fost marcata printr-un spectacol sustinut de trupa Mondenii, formata din actorii Mirela Zeta, Dragos Stoica, Mihai Bendeac si Andreea Gramosteanu, care au imitat persoane publice precum Traian Basescu, Marian Vanghele, Andreea Marin, Oana Zavoranu, familia Prigoana etc. Momentul a fost urmat de pantomima "Rencontres" ("Intalniri"), regia Dragos Huluba si Violeta Totir, care sunt si protagonistii spectacolului. O productie a Companiei de teatru "Passe Partout D.P.", condusa de Dan Puric, "Rencontres" prezinta ipostaze diferite ale unui cuplu - la aeroport, in timpul unui spectacol etc. - in care pantomima se imbina cu muzica si dansul. Actorul Dan Tudor, care a infiintat trupa "Masina de vise", cu care a inregistrat mai multe albume, a inchis momentul artistic al spectacolului "47 de ani de Comedie", interpretand mai multe piese si parodiind melodii cunoscute.
"Revizorul" pleaca in Anglia, Georgia si Israel
Teatrul de Comedie va prezenta, anul acesta, spectacolul "Revizorul" de Gogol la Brighton Festival, in mai, si la Festivalul din Tbilisi, in octombrie, purtand discutii pentru a juca piesa si in cadrul festivalului de la Tel Aviv, a declarat Traian Petrescu, directorul-adjunct al institutiei.
Pe de alta parte, George Mihaita a adaugat ca institutia pe care o conduce pregateste sase noi premiere - cum ar fi "Clinica" de Adrian Lustig, in regia lui Aurel Palade, si "O noapte furtunoasa" de Ion Luca Caragiale, in regia lui Horatiu Malaele - , distributia pieselor urmand sa includa "trupa tanara" a teatrului. De asemenea, Catalina Buzoianu va pune in scena ultima piesa a lui Matei Visniec, "Ana si focul". Continuandu-si ideea, Mihaita a declarat pentru Mediafax ca si-a propus sa duca mai departe "spiritul" Teatrului de Comedie. Cu un buget de circa 5.000.000 de lei in 2008, teatrul va organiza si in acest an proiecte consacrate precum Festivalul Comediei Romanesti sau "Comedia tine la tineri". "Vrem sa extindem Festivalul Comediei Romanesti in intregul centru istoric, pe strazi, in baruri, pentru a ajunge aproape de public", a mai spus George Mihaita.
"Revizorul", un spectacol cu Stefan Banica Jr., George Mihaita (foto), Virginia Mirea, Delia Seceleanu, Valentin Teodosiu, Ion Chelaru, Gheorghe Danila, Serban Georgevici, Eugen Racoti, Petre Dinuliu, Dragos Huluba / Bogdan Cotlet, Florin Dobrovici, Ana Maria Lazar si Bogdan Ghitulescu, are la baza o tema coruptiei, prezentata cu ironie si umor.
Anul trecut, productia de la Comedie s-a jucat, in vara, la Festivalul Fringe de la Edinburgh (Scotia), fiind notata cu patru stele din cinci de catre cotidianul britanic "The Independent" si avand parte de critici favorabile din partea publicatiei The Times. "Revizorul" detine in palmares trei premii la a doua editie a Festivalului International de Teatru JoakimInterFest din Serbia (cel mai bun spectacol, cea mai buna regie si cel mai bun actor), iar la editia a XIX- a Festivalului National de Comedie din Galati alte doua premii (actor - George Mihaita si scenografie - Lia Mantoc). (L.D.)
 Afisari: 673  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Valetul si stapanii Rousseau, Diderot si Grimm    
  Polonia promoveaza pozitivismul fata de romani    
  Premii de la Forum    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calendar Fiscal 2008 (5497 afisari)
 Jale la DIICOT (5097 afisari)
 Noua lupta de clasa (2655 afisari)
 Asasinarea lui Kennedy si legatura cu KGB-ul (2227 afisari)
 Crima din familia Theron din nou sub lupa (2113 afisari)
 Cioaca, drum bun spre Elodia (3582 afisari)
 SUA si Iranul la un pas de razboi  (2285 afisari)
 Becurile economice - bune, dar rele (2235 afisari)
 Un american si-a pus iubita la fiert (1811 afisari)
 Dinozaurii au disparut din cauza... tantarilor (1787 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02057 sec.