Ziua Logo
  Nr. 4122 de sambata, 29 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Biserica Ortodoxa condamna ereziile lui Tismaneanu
-- In urma publicarii unei compilatii de texte pline de falsuri si minciuni, autorii "Raportului Final" pot fi dati in judecata, individual sau in grup
Condamnabil, Raportul Tismaneanu tiparit de Editura Humanitas a ajuns in bibliotecile publice cu tot cu ceea ce colporteaza. Din acest moment, coordonatorii insailarii de texte, Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, impreuna cu editorul volumului, Gabriel Liiceanu, pot fi facuti responsabili in instanta pentru propagarea unor minciuni cu toate ca ele au fost contrazise de istorici adevarati, nu inchipuiti, ca majoritatea autorilor Raportului. Totodata, pentru ca echipa Tismaneanu a refuzat sa nominalizeze autorii fiecarui capitol, preferand o responsabilitate in grup, si alti "istorici" membri ai Comisiei, ca Horia Roman Patapievici sau Nicolae Manolescu, vor putea fi dati in judecata. Amintim ca, recent, in cadru academic, singurul istoric cu prestigiu din Comisie, Alexandru Zub, a declarat ca nu-si asuma nici un rand din Raport. Echipa Tismaneanu - printre care s-au aflat si se mai afla colaboratori ai Securitatii dovediti de CNSAS si nu numai - s-a grabit sa publice volumul Humanitas in care - afirmatia ii apartine - "prelucreaza" istoria tarii si pentru ca Biserica Ortodoxa Romana se pregatea sa solicite presedintelui Traian Basescu sa corecteze textul plasat sub antetul institutiei Presedintiei Romaniei. Capitolul dedicat cultelor - in care sunt terfeliti Patriarhi si mari duhovnici ai Ortodoxiei, ca Parintele Dumitru Staniloae - este practic o reluare a acuzatiilor la adresa Bisericii dupa modelul Mihail Roller, autor al manualului sovieto-roman al "Istoriei Romaniei". Daca Tismaneanu a afirmat la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" aberatia "comunismul este o erezie crestina" (!?), studiul stiintific al BOR considera ca autorii Capitolului anti-crestin din Raport "au intrat pe terenul Teologiei intr-un mod eretic". In exclusivitate, prezentam doua extrase, din preambulul si concluziile lucrarii avizate de Patriarhul Teoctist inainte de decesul sau subit, "Biserica Ortodoxa Romana in anii regimului comunist", aflata, din cate stim, in curs de publicare. Documentul integral - varianta oferita de regretatul Patriarh Teoctist - se afla disponibil pe site-ul ZIUA. Titlul si intertitlurile apartin redactiei. (A.E.)
Un Raport tezist
Aparitia raportului "Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania" (in continuare, raportul Tismaneanu) a generat in mediul istoriografic si in cel public o serie intreaga de controverse. Lasam la o parte acele abordari care pun in discutie insasi ideea de condamnare a comunismului si ne vom raporta numai la acelea care au semnalat erori in ceea ce priveste calitatea stiintifica a unor capitole din lucrare si caracterul tezist al unor abordari. in acest spirit dorim sa semnalam unele lipsuri pe care le prezinta capitolul dedicat cultelor si sa prezentam un punct de vedere propriu in ceea ce priveste evolutia relatiilor dintre Biserica Ortodoxa Romana si regimul totalitar comunist, de la instaurarea acestuia si pana in 1989.
Orice demers istoriografic se bazeaza in primul rand pe o reconstituire a faptelor intr-un "scenariu" adevarat. Adesea, adevarurile si semnificatiile mai profunde ale fenomenului istoric pot rezulta din cadrele naratiunii. Acest demers cu iz pozitivist pare drumul cel mai sigur catre obiectivitatea mult visata de orice istoric, nefiind ales in mod intamplator de catre autorii capitolului din raport dedicat cultelor. Pretentia lor (implicit exprimata) este ca prezinta pur si simplu un text cu fapte obiective, individuale, care s-au petrecut in mod real, invitand pe cititor sa le judece singur.
Lupii moralisti au devenit istorici
Din pacate, chiar la acest palier exista o serie de afirmatii cel putin contestabile. Una se afla la pagina 458: "Bisericile au facut nenumarate compromisuri cu regimul totalitar, morale, economice, ideologice si de cateva ori chiar dogmatice", afirmatie grava si complet nedemonstrata. De asemenea, la pagina 460 se face o alta afirmatie falsa: "Pe de alta parte, nu este mai putin adevarat ca mai multi clerici au ajuns in inchisoare din cauza ostilitatii manifestate fata de patriarhul Justinian si fata de noua putere politica, iar episcopi precum Nicolae Popovici au fost pensionati in mod abuziv". In primul rand, nu din cauza lui Justinian a fost pensionat episcopul Nicolae Popovici, asa cum se sugereaza in textul amintit si, in al doilea rand, nu este atestat documentar nici un caz in care al treilea patriarh al Romaniei ar fi contribuit la arestarea unui cleric.
Prezenta unor asemenea afirmatii ridica serioase semne de intrebare asupra caracterului obiectiv al celor scrise de autorii capitolului respectiv, fapt intarit de prezenta unor epitete precum "jenant" sau "penibil", atunci cand se face referire la aspecte ale activitatii BOR in perioada regimului comunist. Ele ne arata ca autorii au depasit simpla reconstituire a faptelor si s-au avantat intr-un nou palier, cel moral. Istoricul ca instanta morala este o idee care a revenit in forta in ultimii ani, fapt cu conotatii pozitive, dar si negative, deoarece diverse personaje si-au arogat competente de istoric in spatele unui discurs moralist.
Se pune insa intrebarea legitima: care morala, care istorie, mai ales cand vine vorba de Biserica? Aici, in mod obligatoriu, componenta teologica trebuie sa fie prezenta in analiza.
La o prima vedere textul despre culte cuprins in raportul Tismaneanu este o suma de fapte, nu foarte legate intre ele, a caror pondere in economia textului este in mod nefericit aleasa (vezi capitolul prea lung dedicat imputernicitului de culte si tratarea prea sumara a unor aspecte cel putin la fel de importante). Dar aceasta obiectivitate factologica exista doar la prima vedere deoarece, voit sau nu, inconstient sau nu, autorii textului au intrat si pe terenul Teologiei, din pacate la modul eretic, prin adoptarea unui "scenariu" de tip novatian. (...)
Invinovatirea fara drept de apel
Un alt doilea scenariu, tot de tip novatian, este legat de suferintele indurate de reprezentanti ai Bisericii Greco-Catolice in perioada 1948-1989. Reprezentantii acestui cult au incercat prin memorii adresate autoritatilor comuniste sa obtina statutul de Biserica legal recunoscuta. Pentru ca nu puteau ataca autoritatea laica careia i se adresau (care era de fapt vinovata pentru desfiintarea Bisericii Greco-Catolice) s-a recurs la solutia acuzarii Bisericii Ortodoxe ca fiind singura responsabila de toate suferintele indurate de greco-catolici. Din acele memorii scrise pentru o cauza dreapta, aceasta schema interpretativa a fost preluata si dezvoltata in lucrari istoriografice si discursuri publice. Din perspectiva unora care au mers la extrem, BOR devenea o institutie colaboratoare a regimului comunist, obedienta si in acelasi timp plina de ura la adresa celorlalte culte, "meritand", prin urmare, calificativul de "biserica colaborationista". In aceasta logica, un cult in ansamblul sau, ne referim la cel ortodox, este acuzat de pacatul apostaziei, in timp ce alte confesiuni sunt prezentate drept biserici "curate" sau "martire".
Iata doua scenarii, care s-au impus ca stereotipuri, inca din perioada anilor '50, si care au fost preluate fara discernamant si dupa 1989, in de abia infiripata istoriografie preocupata de problemele bisericesti. Autorii capitolului despre culte din raportul Tismaneanu reusesc performanta sa le combine pe amandoua in doar cateva pagini. Prin urmare, departe de a construi un discurs obiectiv, autorii amintiti, constient sau nu, aleg doar acele fapte, acele elemente care servesc cel mai bine teza pe care o "simt" ca adevarata. (...)
Echipa Tismaneanu "face ordine"
La fel, problema colaboratorilor si a informatorilor Securitatii aflati in interiorul Bisericii, trebuie atent reevaluata, deoarece si aici exista o serie intreaga de prejudecati.
Pe baza unor statistici partiale, quasirelevante, nu se poate afirma ca procentul de informatori din cadrul BOR a fost mai mare sau mai redus fata de celelalte culte. Securitatea a cautat sa aiba atatia informatori cat era nevoie pentru a tine sub control "situatia operativa". Apoi, ideea ca preotii ortodocsi au "turnat" reprezentantii altor culte este falsa, iar motivul era foarte simplu: numai cineva din interiorul cultului putea avea acces nemijlocit la toate chestiunile. In ceea ce priveste problema denuntarii de catre preoti a celor spuse de credinciosi in timpul spovedaniei, nu exista deocamdata atestat documentar nici un caz, la nici unul din cultele existente in Romania.
Peste toate, chestiunea informatorilor din Biserica ramane extrem de delicata, trebuind tratata de la caz la caz, deoarece nu se poate pune pe acelasi palier o persoana ale carei note informative au contribuit la arestarea si condamnarea cuiva si cineva care a fost constrans, prin diferite metode, sa semneze un angajament, pentru ca mai apoi sa faca in asa fel incat sa fie abandonat de catre Securitate.
Dincolo de aceste fapte concrete si de scenarii ramane vesnica intrebare a istoricilor: De ce faptele s-au petrecut intr-un mod si nu altfel. Naratiunea singura nu poate da toate raspunsurile, fiind nevoie de explicatii mai profunde. (...)
Concluzii de bun simt
In cuprinsul capitolului despre culte exista cateva randuri consacrate situatiei preotului Gheorghe Calciu - Dumitreasa. Tocmai de la cazul sau, dar si de la altele, precum cel al "Oastei Domnului", se pot trage niste concluzii care pot lumina mersul BOR dupa 1989, modul in care aceasta a inteles sa-si asume misiunea in cadrele noii societati romanesti.
Asa cum a aratat mai sus, BOR a urmarit permanent in anii grei ai comunismului sa pastreze intact mesajul Mantuitorului nostru, Iisus Hristos, rezistand incercarilor de transformare a Bisericii intr-o forma fara fond. Dar amestecul permanent al puterii politice si al organelor de represiune in viata Bisericii, tensiunea generata de actiunile represive repetate, preocuparea chinuitoare de a gasi cea mai buna solutie pentru supravietuirea religiei si Bisericii au generat inevitabil in interiorul corpului eclezial puncte de vedere divergente, chiar conflicte regretabile. Insa fiecare, in felul sau, a actionat din dragoste fata de biserica din care faceau parte. Intelegerea acestei stari de lucruri a permis in cele din urma reconcilierea si adunarea laolalta a celor care, pentru un timp, au avut atitudini diferite. Pana la urma, "fii risipitori", care suntem cu totii, fie biserica "oficiala" sau cea a "catacombelor", s-au regasit laolalta, in lumina Mantuitorului, cautand sa refaca deplin comunitatea de dragoste pe care sistemul represiv a afectat-o, dar nu a putut-o distruge.
Nu intamplator BOR se bucura de o incredere asa de mare in randurile populatiei.
Utilizarea discursului anticomunist pentru vendete si foloase materiale
Avand in vedere experienta proprie din interior, BOR vede chestiunea atat de delicata a gestionarii trecutului comunist al Romaniei in primul rand ca o intelegere a celor ce s-au petrecut, ca o asumare cu luciditate de catre fiecare a propriilor fapte, actiune insotita de exercitiul crestin al iertarii aproapelui, a posibilitatii reconcilierii. Istoria acelor ani trebuie sa devina un prilej de reflectie si de schimbare. Utilizarea discursului anticomunist pentru vendete personale, pentru slujirea de interese egoiste si pentru obtinerea de foloase materiale sunt insa lucruri care trebuie denuntate.
In aceasta cautare parca fara sfarsit in tainitele trecutului comunist, in goana dupa adevar si identificarea celor responsabili s-a uitat adesea din pacate de necesarul echilibru si raportare la adevar, unii istorici transformandu-se din aparatori ai adevarului istoric in pretinsi gardieni ai democratiei, fapt care i-a facut ca, in numele luptei pentru schimbare, sa cosmetizeze sau chiar sa falsifice in mod nepermis evenimente si fenomene istorice.
BOR este de acord cu aflarea adevarului istoric asupra perioadei comuniste, nu se fereste sa-si asume partea de responsabilitate pentru cele petrecute in acei ani, dar in nici un caz nu poate accepta un tip de discurs care o transforma intr-o colaboratoare a regimului comunist, in singura institutie din Romania vinovata, alaturi de PCR, de instaurarea sistemului totalitar in care, chipurile, s-a simtit bine si pe care l-a deplans dupa caderea acestuia, constituind o frana in calea implementarii democratiei in Romania.
Preotii sunt vinovati de distrugerea programatica a tarii?
Oare preotii ortodocsi sunt vinovati de saracia din tara, de coruptia endemica, institutionalizata, de subminarea programatica a economiei si furtul resurselor naturale ale tarii, de ingenuncherea demnitatii nationale, de atacul dus impotriva sufletelor copiilor, de atentatele concertate la morala, inclusiv prin intentia de legalizare a prostitutiei sau prin crimele avorturilor pe banda, de distrugerea din exterior si interior a institutiilor fundamentale ale statului, de lipsa unei strategii nationale, sau de razboiul dus impotriva identitatii romanesti intr-o Europa Unita si puternica?
BOR sprijina crearea unei societati libere si responsabile, iar ceea ce deranjeaza pe unii e faptul ca se pronunta in anumite chestiuni cu valoare morala, urmand consecvent valorile crestine. Din acest motiv Biserica este atacata si lovita, fapt care nu constituie o noutate.
In zorii epocii moderne ea era acuzata ca este unealta Fanarului, in perioada interbelica - de faptul ca face jocurile regelui Carol al II-lea sau ale Miscarii Legionare. Acum ea este acuzata de colaborationism obedient cu puterea comunista. In mod sigur peste 20 de ani va aparea o noua acuza la adresa BOR.
Raspunsul dat acum celor scrise in capitolul dedicat cultelor din raportul Tismaneanu nu reprezinta catusi de putin un atac, o incercare de blocare a cercetarilor sau de aparare. El exprima pur si simplu nevoia de clarificare a unor fapte istorice.
Biserica este aparata de Hristos si ea va ramane vie atat timp cat va merge pe calea Lui.
 Afisari: 6377  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 207 Afiseaza toate comentariile  
Hai acu plecati acasa ca intru in emisie pe programul unu la TV national la Ulan-Bathaar ! Pa pa !   de ionion
Pentru Ciuenlai : poate faci o cerere lui Videanu - Redactia de la ZIUA nu le are cu coruptia dar   de ionion
Rog cenzura Ziua scuzati ca am repetat mesajul meu in care va rog sa desfintati contul lui ionion,   de HAO CIU TZI
S-a cantat deja la TV in seara asta Foaie verde trei smicele ?   de ionion
Cele patru persoane din prima fotografie gandesc cam asa :   de ionion
Sa vina tovarasul Ion Iliescu sa mai faca o mineriada pe Forumul de la ZIUA ....cand s-o coace !   de ionion
Romania , voi, nomenclaturistii scapatati cu slugile ati facut-o varza . Romania nu mai este o   de ionion
CENZURA ZIUA ATI FACE UN MARE BINE FORUMISTILOR DE LA ZIUA DACA DESFINTATI CONTUL NECUGETATULUI ION-   de HAO CIU TZI
pt HAO CIU TZI : ce-i baiete ; ti-a lipit 10dolari pe frunte Paul din Ohaio si ai inceput sa   de ionion
pt katty1 : tu intra pe Forum la Lapeland si incepe cu propaganda de Kautokeino si explica-le   de ionion
pt Ra-shell cu multa dragoste :   de ionion
pt tovarasul Codreanu : CAPITOLUL DEABIA A INCEPUT ! Ori ori a III-a solutie   de ionion
ioane..   de George W. Bush
ioane   de George W. Bush
Pt.Virgil Ciuca   de doctorul
   de CALUGARUL
Hai acu plecati acasa - ca iar trebuie sa plec la Ulan-Ude.   de ionion
Aud cum nomenclatura scapatata nationalista zumzaie precum viespile in cuib. !   de ionion
Iata-i cum s-au cernut TREI CRAI DE LA RASARIT- mai lipseste PRINTESA DE LAPONIA !   de ionion
Apropo, unde-i dragalasa de Oriana???   de G.B.
Ce ai tu impotriva ILVAIREI din Israel ? Ca este evreica ? asta spunea Hitler si Hitler   de ionion
pt katty1 : cu ce curaj stupefiant indraznesti sa invrajbesti populatia din judetele de nord-vest   de ionion
Pentru moderator   de Ratacitul
pt tovarasii de lupta ai lui Codreanu : voi v-ati asociat imediat cu regimul iliescian, ati crezut   de ionion
pt G.B. tu daca nu amintesti de clipe din viata ta intima nu poti exista ! insa sa stii ca nimeni   de ionion
Hai profitati de cadoul Cotidianului ZIUA - fara cenzura ! scrieti ce doriti, in ce stil doriti,   de ionion
Urmatorul !   de ionion
Turma de reni a ghicit intentia mea : sa despart Oltenia in doua : in   de ionion
pt G.B. te-ai dus la telefon sa iei legatura cu Comandamentul ca sa stii ce sa-mi raspunzi ? Alio !   de ionion
"Nu - ca n-a mancat soia !" Asta este criteriul vostru dupa care impartiti lumea ?   de ionion
Ce-ati facut in decembrie 1989 ? Revolutie ? aia si revolutie ? aa da ! revolutie proletara daia   de ionion
Maestrul de pe strada Moliere si-a batut joc de voi , iar voi va simtiti jigniti ca va scriu un   de ionion
Daca-l citesc pe G.B. este incomparabil cu Mihai Beniuc- ala o tinea cu steluta lui in 5 colturi,   de ionion
Turistul roman in strainatate este un sac de nervi , un reclamagiu, un scandalos, un individ   de ionion
Aaaaaa, e clar :)))) S-au imbatat cerberii :))))))   de G.B.
Ce dreaq s-a-ntamplat cu dublu-ionica??????   de G.B.
pt turma de reni : sa scrii in fisha mea ca nu imi place slagarul Foaie verde trei smicele-il detest   de ionion
pentru dragalashii de romani : Da sunt roman, sunt botezat, si nu ma pot mandri ca sunt roman.   de ionion
pt Jorj de la Casa Balana : da sunt evreu! a fi evreu este o cinste !   de ionion
BOR a facut ceea ce trebuie   de Nabuccodonosor al Doilea
pt turma de reni suedeza : da sunt maghiar ! si ? a fi maghiar nu este o jignire ! este o cinste !   de ionion
Alamar ... ``femeia ..., eterna poveste ...``   de Seherezada
Poezii   de ovidiu 19
IONION TI-AU DAT ASISTENTII MEDICALI DRUMU DIN CAMASA DE FORTA DE INUNDASI IARASI FORUMUL CU POSTARI   de HAO CIU TZI
Stire de ultima ora *preluata din ziarul XYX :   de ionion
Subtilitatea profunda si fermecata a stilului "alias" m-a dat gata ! Stiti ce am facut ?   de ionion
Renii s-au adapat sau trebuie sparta ghiata de la izvor ?   de ionion
Acum dupa ce ati revazut filmul AVALANSA cu marea maestra a cinematografiei romanesti   de ionion
Sunt in drum spre Ulan-Ude- va scriu prin satelit : pt locuitorii DIGULUI Y   de ionion
Din pacate momentan trebuie sa plec la cumparaturi la Ulan-Ude si deocamdata incetam dialogul   de ionion
Noi romanii nu trebuie sa plangem si sa ne inecam in oftate - dar folosind lopata trebuie sa   de ionion
Sa speram ca in anul 2008 Romania va inceta sa exista in actuala stare si va forta poarta   de ionion
pt Jorj de la CASA BALANA unde se canta FOAIE VERDE TREI SMICELE :   de ionion
De ce George are nickul respectiv ? Simplu : VRABIA MALAI VISEAZA ! ndc   de ionion
Nationalistul roman exceleaza astazi pe Forum cu expresii "bijutiere" ale l. romane ! Felicitari !   de ionion
La multi ani Romania!   de Ra-shell
Slagarul anului 2007 in Romania de azi : FOAIE VERDE TREI SMICELE !   de ionion
Capsunarii deghizati in cetateni americani pe Forum nu s-au trezit inca ? Azi in Espagna nu se   de ionion
s-a redeschis logoreea forumistica ionion   de georgems
Nu am crezut nicioadata ca maghiarii sau evreii au mai multa carne macra pe ei, dar din cele   de ionion
Haida hai scoala-te reactiune romaneasca si bea o tzuica "daia romaneasca" si apasa clapa suedeza !   de ionion
Vrei sa intri in concediul de boala sau sa fii scutit la scoala ? Mananca cu incredere produsele   de ionion
Nemtii au avut TRABANT - noi romanii avem DACIA-LOGAN !   de ionion
Romani din interiorul Romaniei de astazi treceti la regimul vegetarian- habar nu aveti ce mancati si   de ionion
Nivelul "cultural" al programelor televiziunii romane exceleaza in muzica "a la Puceanu" si   de ionion
ESte impresionanta diversificarea produselor textile "de lux" din magazinele romanesti insa   de ionion
Serviciul de Informatii Romaneste deja l-a intrecut pe Franz Iosef cu renumita sa   de ionion
Expresia traditionala a noastra a romanilor este : "AM SIE EU O MARE RUGAMINTE!"   de ionion
Daca in Romania faci imprudenta sa saluti pe cineva pe strada, atunci individul roman sadea care   de ionion
Tovarasul Presedinte Basescu cred ca va lua hotararea de a o proclama pe Romica Puceanu ca   de ionion
Romanul din interiorul Romaniei de astazi face cumparaturi alimentare la magazinele bashtinase   de ionion
Anunt important : noi , romanii, fiind incapabili de a ne autoconduce atunci m-am adresat   de ionion
Desteptaaaaaaarea soldatilor romani din interiorul Romaniei ! Ati sforait destul ! Dreeepti ! ndc   de ionion
CHIORU Re: lasa domne gargara si nu mai fa pe ayatola ........   de alias
To Ratacitul ;-)   de Robin
Arta travestiri patibulare ..   de jan dinu
na ! nici n-a terminat unul cu aiurelile, ca uite c-a inceput altul ...   de Seherezada
Plugusoru'.Ia mai postati mai flacai!   de George W. Bush
Nu-mi vine sa cred ochilor!   de George W. Bush
Niciodata n-am crezut in minuni.   de George W. Bush
Amice..   de George W. Bush
>>Totdeauna inteleptul invinge prin tacere << JD   de jan dinu
Amice..   de George W. Bush
Nostradamus 2008   de Ovid Guvidescu
Hai , plecati acasa - spectacolul s-a ispravit .   de ionion
QED.sau cum a aparut cenzura la ROMANI.   de George W. Bush
Ioane , te-ai distrat destul ...   de gili
HarahataHaha ...este limba ta ...ca din gura ce tot scoti eu am doar in chiloti !   de jan dinu
Mai baieti va este foame ? hai ca va cumpara tata si lapte si smantana numai nu mai plangeti !   de ionion
Medicamentul itzi lipseste ...doar ghettoul te potoleste ...!   de jan dinu
Incepe sa devina palpitant.Bey boanghen jidovesc.   de George W. Bush
Balamucul te maninca ...treci in lagar ...iar la munca !!   de jan dinu
Sa intre urmatorul pacient !   de ionion
JJjegul tribului se-arata ..chiar pe steaua lui dintzata ...!   de jan dinu
Asa! sa ascultati daca am zis LINISTE ! Liniste sa fie !   de ionion
Sunteti niste fricosi , n-ati un pic de curaj voi romanii !   de ionion
Hai continuati, ce v-a taiat limba popa securistul ?   de ionion
Semne buna anul are - hai ca au incepu sa-mi soseasca "SPAMELE" numai ca am si eu   de ionion
Hai ca va dau si bonuri de ordine !   de ionion
Hai suedezo cate astept ca un cozonac cald ca vine si Boboteaza- stii ce-i aia ? la CC al PCR aveati   de ionion
Jos cu Basescu, jos cu Tariceanu jos cu bolsevismul ! Americanilor de ce inchideti ochii si   de ionion
pt georgeams (confidential)   de ionion
Bai romane stii care problema ? tu te-ai uitat vreodata in oglinda ?   de ionion
---CORjITU---!...   de jan dinu
To : Chioru...   de alamar
Eroii vostrii preferati : Groza, Dej, Ceaushu, Costica, Trainel,Nelu, Voronin si Snegur : pe rand   de ionion
Voi romanii din Romania de azi ati preferat bolsevism si propritate colectiva ca sa aveti de unde   de ionion
Ionel ,Ionelule   de FB
Intr-un cuvant Mailatland !   de ionion
La Chisinau schimbati randurile de la Ambasada Romaniei de astazi la Ambasada Ucrainei de maine !   de ionion
Romania de astazi a inceput sa importe plicuri ! Nu mai gastei un "plic" pentru "ajutor tovarasesc"   de ionion
Sala de dormit de 6****** in Romania de azi ? Parlamentul si Senatul ! Ei se trezesc numai cand   de ionion
Rezolvarea somajului in Romania ? Videanu construieste pt "fetitze" si "baietzei" trotoare   de ionion
Autostrada "soarelui" din Romania de azi ? un drum de tara in descompunere - o gasiti la fiare vechi   de ionion
"Friptura la gratar" in restaurant romanesc ? il auzi pe chelner in bucatarie :   de ionion
Controlul vamal de astazi de la Otopeni ? = "da-mi si mie" !   de ionion
Revelion in Romania de azi ? Da ! dar numai pentru un eventual "Rockfeller " de origine balcanica !   de ionion
Trenurile in Romania de azi ? trenul groazei care se numeste MAILAT EXPRESS !   de ionion
Dumnezeu mai intai a creat lumea si apoi Romania de azi !   de ionion
Romanii in ingustimea lor intelectuala devit niste Mailati !   de ionion
Lepadatura parazita se simte umilita ...   de jan dinu
"Versurile satanice" sunt convins ca au fost creata la inceput pe baza realitatii romanesti si   de ionion
Ce decor ingrozitor : vezi parinte ca tii crucea stramb...dar asta comunistii nu inteleg !   de ionion
Absurditati de afirmare : sarmalele sunt specific romanesti, cozonacul numai in Romania se face,   de ionion
Romanul de astazi din Romania in nationalismul lui este capabil sa afirme ca religia   de ionion
In Romania de astazi daca indraznesti sa afirmi ca ai fi prin absur de alta nationalitate   de ionion
Expresia fundamentala si cea mai inteligenta a romanului este astzai este "VREAU SI EU"   de ionion
Ha ha ha ! In Romania cu cine tii ? cu Tariceanu sau cu Basescu- astea sunt denumirile de partide   de ionion
B.O.R. ? avanpostul Serviciului Roman de Informatii - salariul de popa fiind asa cum este , un leu   de ionion
In Romania de astazi cadrele didactice i-au BIR de la elevi (suflete nevinovate) rpin intermediul   de ionion
Ha ha ha - varul lui Mailat a inceput sa zgarie versuri in romaneste pe tablitza de lut ramasa   de ionion
Ha ha ha ha cine apara romanismul ! o pribeaga romanca care a falsificat documente si starea   de ionion
Domnule IonIon   de alexandru15
HORORscopu lui Ihon...   de jan dinu
pt katty1   de ionion
pt katty1 si alti romani   de ionion
La multi ani forumisti si forumiste!   de FB
P-acilea va adunarati toti popii si iubitorii da popi-popindai (asa le zic io popilor turnatori)?!   de HAO CIU TZI
Iar va dati in petic !   de Aladin
D-lui Cantemir   de horiageo
LA MULTI ANI   de saccsiv
PENTRU IMBECILOIZI   de saccsiv
Cine ridica piatra?   de hefaistos
horiageo   de horiageo
Fatarnicie   de horiageo
Tagma popeasca nu este Biserica insasi.   de alwis46
Exista o pemanenta LUPTA INTRE BINE-ADEVAR-LUMINA si RAU-MINCIUNA-INTUNERIC in toate domeniile, si   de HAO CIU TZI
Mesaj catre Seviciul Roman de Informatii : Romania a ramas una din putinele state din lume care   de ionion
Mantuitorul nu are nimic in comun cu "biserica"ortodoxa romana pentruca Dumnezeu nu este bolsevic!   de ionion
Romanul de astazi ar fi foarte bine sa ramana acolo in Romania si sa nu mai deranjeze prin   de ionion
Tratatul secret dintre Templul Coral si Biserica Autohtona.   de jan dinu
Biserica Ortodoxa condamna ereziile lui Tismaneanu..........GROZAV!!!!!!!!!!   de Mos Grigore
   de Arogantu'
Cine a trait timpurile,are dreptul sa vorbeasca   de cantemir
fiara se zvarcoleste   de rica
LA MULTI ANI COPII !   de gili
Desteaapta-te romaaane din soomnul cel de moaaarte....!   de HAO CIU TZI
Haideti sa ne strangem   de Catal1n
Eu sunt unul din cei care...   de Catal1n
Cardasia coincidenta   de ionescu
Biserica, ereziile lui Tismaneanu si "fredom of choice " dreptul femeei ...   de Virgil Ciuca
evreii,criminali ce au distrus Romania si poporul Roman   de coscaru
Biserica Catolica condamna ereziile lui Kopernic ..   de benef2006
E-he-hei, daca i-ar fi impuscat de Craciun pe toti turnatorii in sutana   de Lefter.Popescu
Patriarhul si datoria sa   de CAUTISANU GEORGE
Revizuitzi-va constitutzia.   de vida clara
Atentie cu acuzarile -pentruca si B.O.R poate fi acuzata ca nu a respectat Testamentul Mantuitorului   de ionion
Tovarase coscaru observ ca sunteti impotriva evreimii. Cu ocazia dezgheturilor din Antarctida   de ionion
Biserica suparata   de marin2
alamar ... despre Chioru si femeia ...   de Seherezada
Misiunea istorica a Presedintelui Basescu:Masurile de aplicare ale raportului Tismaneanu uitate   de Mos_Tautu
BOR = comunisti   de Dumnezo
Nimic nou sub soare   de Victor Iosif
Afurisiti-i....   de Alcor
Citeva remarci   de Ion Caramache
sa faci ce zice popa ....   de avarfreson
Evreii si biciclistii Dlui Mos Tautu   de Virgil Ciuca
   de CALUGARUL
Vreti sa fiti informati ??   de Calugarul Vasile
Cine neaga ca erau popi turnatori ?   de Giuseppe Cocos
Dece evreii si nu biciclistii?   de Mos_Tautu
Tismanovski acest evreu securist face ce au facut si inaintasii sai tot evrei   de coscaru
bravos   de vladimkir
Pipotele BORatilor sant la tensiune critica...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Pt.HAO CIU TZI   de doctorul
Hmmm...   de alwis46
OAMENI DRAGI PRESEDINTELUI   de saccsiv
BOR   de Mona G.
Nu stiu de ce   de roy
este dreptul femeii sa avorteze - e corpul ei si face ce vrea cu el. avortul nu e pacat.   de CHIORU
BISERICA SA CEARA DREPTUL LA REGALITATE   de texanu
Sa ne gandim la toti martirii crestini   de Victor Iosif
Preotii stiu mai bine   de demetrius
Lupi la stana   de Victor Iosif
BOR sa faca propriul Raport de Condamnare a Comunismului-spre comparatie   de alexandru15
   de Arogantu'
Cazul de erezie al domnului Tismaneanu trebuie rezolvat dar in primul rand B.O.R. are sarcina   de ionion
Articolul asta imi aminteste de cel al analistului CIA, Richard Hall   de Harkonen
Poza spune totul   de dbutnaru
Raspuns lui Tutu   de ionescu
Hmmm...   de John
Unde esti tovarasu Firica, se poate sa fi absent de la datorie?   de HAO CIU TZI
Biserica se purifica doar prin adevar si dreptate,colaboratorii securitatii nu se pot purifica .   de Mos_Tautu
biserica...   de pt
Video referitor la cel de al treilea Templu   de Calugarul Vasile
Biserica, religiile si adevarul   de Virgil Ciuca
Excelent articol, dar ...   de CALUGARUL
A r h i v a
  Binefacatorii lui Culita    9 comentarii
  Dezastrul indian    9 comentarii
  Supliment de roviniete    1 comentariu
  PSD bun de plata    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Biserica Ortodoxa condamna ereziile lui Tismaneanu (6377 afisari)
 Pactul Ribbentrop-Molotov-Tismaneanu (4598 afisari)
 2007 - Anul lui Traian Basescu (3745 afisari)
 Dezastrul indian (3151 afisari)
 A predat politiei o sacosa cu mii de euro (3006 afisari)
 Americanii au inventat masina de citit ganduri (2094 afisari)
 O prostituata romanca il invinge pe Prodi  (1767 afisari)
 Elodia din America (1304 afisari)
 Romania, ingropata sub nameti (1240 afisari)
 Nemtii se lasa de baut bere (1207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02239 sec.