Ziua Logo
  Nr. 4120 de joi, 27 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia contracareaza scutul cu teste antiracheta
-- Rusia continua sa atace planurile Washingtonului privind instalarea unor sisteme ale scutului antiracheta in Europa de Est si, in paralel, testeaza cu succes noi rachete, menite sa inlocuiasca arsenalul militar sovietic si sa contracareze proiectul SUA.
Marti, Rusia a anuntat testarea, cu succes, a unei rachete balistice intercontinentale de tip RS-24, capabila sa transporte incarcaturi nucleare. Racheta, construita cu scopul inlocuirii rachetelor depasite, din epoca sovietica, poate transporta cel putin trei focoase nucleare deodata. Focoasele de testare ale rachetei, lansate de pe cosmodromul de la Plesetk, au atins conform datelor furnizate de autoritatile militare tinta stabilita, aflata la 7000 de km departare, pe poligonul de testare de la Kura, in insula Kamceatka. In aceeasi zi, Agentia Spatiala Federala a Rusiei a lansat, de pe cosmodromul din Boikonur, trei sateliti, meniti sa consolideze sistemul navigatiei spatiale rus, utilizat atat in scopuri militare, cat si civile. Cei trei sateliti se adauga altor 16 de acelasi tip aflati deja pe orbita. Sistemul va fi complet cand va dispune de 24 de sateliti de tip Glonass-M. La doar o zi de la testul realizat cu succes de Moscova, ministrul rus de Externe, Seghei Lavov, a criticat din nou proiectul scutului american antiracheta, ce urmeaza sa fie instalat in Cehia si Polonia, apreciind ca acesta ar putea viza descurajarea Rusiei si schimbarea regimului politic in Iran. "Potrivit estimarilor noastre, obiectivul scutului antiracheta este de a crea un sistem care nu ar viza sa neutralizeze amenintarile ipotetice iraniene, ci sa descurajeze Rusia", a spus Lavrov, adaugand ca schimbarea regimului in Iran ar putea fi un "obiectiv asociat". Anterior, Moscova a avertizat ca, in cazul stationarii scutului antiracheta american, va lua masuri de autoaparare. Potrivit Ministerului rus de Externe, instalarea sistemelor de radar in Cehia si a sistemului antiracheta in Polonia pericliteaza propriul sistem nuclear defensiv, motiv pentru care Rusia se vede nevoita sa adopte masuri menite sa restabileasca echilibrul strategic cu SUA. (L.P.)
Alte articole
  Rusia, dispusa sa coopereze cu SUA, dar nu accepta scutul antiracheta    (2009-06-11 18:28)
  Alianta Nord-Atlantica va face tot posibilul pentru a opri instalarea de rachete rusesti in Kalinigrad    (2008-11-13 12:42)
  Rusia respinge ultimele propuneri americane de cooperare in domeniul apararii antiracheta    (2008-11-12 18:55)
  Rusia isi arata muschii: A testat cu succes o racheta ce "penetreaza toate sistemele antiracheta prezente si viitoare"    (2008-09-19 15:52)
  Rusia accepta scutul american antiracheta daca Polonia renunta sa sprijine Georgia    (2008-09-11 19:57)
 Afisari: 724  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
   de Arogantu'
Din ciclul "Ia-l de pe mine, ca-l omor!"   de Mache
Gura prostului.....   de alwis46
MAD   de sty
A r h i v a
  Rezolutie pentru Kosovo la Belgrad    
 Top afisari / comentarii 
 Vrem Romania Mare inapoi? (2706 afisari)
 Basescu o intarzie pe Norica (2236 afisari)
 Nastase il contrazice pe Basescu (1768 afisari)
 Tulus citeste ZIUA (1339 afisari)
 Romanca moarta in Ungaria (1280 afisari)
 Macelarul din Alba, prins in gara din Deva (1844 afisari)
 Moscova inarmeaza Teheranul (1444 afisari)
 Benazir Bhutto a fost ucisa intr-un atentat (994 afisari)
 Procuror DNA, demis de Basescu (831 afisari)
 "El Mundo": Reality show cu Sarkozy si Carla Bruni, in Egipt (798 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01786 sec.