Ziua Logo
  Nr. 4118 de sambata, 22 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Note ocazionale
Eugen SIMION - Jurnal Public 
-- Am urmarit si eu batalia mediatica pentru topul celor "zece romani" si, trebuie sa marturisesc, mi s-a parut foarte putin inspirata, ca sa nu spun mai rau. Cativa politicieni care au defilat de mai multe ori pe scena, gazetari care si-au impartit locurile, discursuri previzibile si cam atat. Singurele momente cu adevarat emotionante au fost acelea in care au aparut marii sportivi (Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Hagi) si un mare, veritabil actor (Gheorghe Dinica).
Apropo de actori: mi se pare bizar ca, intr-o tara in care exista Radu Beligan, locul intai in ierarhia stabilita nu stiu de cine sa fie ocupat de Dl. Arsinel. Vazand aceste preferinte, nu putem spune decat ca s-a intors, inca o data, masina lumii. Ideea de a face asemenea clasamente, bizuindu-te pe votul strazii, mi se pare fara noima pentru ca sporeste confuzia - si asa mare - in ceea ce priveste reala scara de valori in societatea romaneasca de azi. Mi se va raspunde: dar aceasta este opinia publicului, acestea sunt efectele sondajului de opinie. Imi permit sa spun, la randul meu, ca acolo unde este vorba de creatie si de creatori votul strazii sau al stadionului nu-i relevant. Creatia, indiferent de natura ei, cere alte criterii.
A mai fost ceva ce mi-a placut, si anume faptul ca un jurnalist cunoscut a dedicat trofeul pe care l-a primit memoriei lui Octavian Paler, un spirit cu adevarat, moral si, de pot spune astfel, o constiinta nationala. Citindu-i articolele si cartile publicate in ultimii ani, am avut impresia ca pentru Octavian Paler, iesit din Lisa Fagarasului si trecut printr-o istorie tulbure, adevarul exista.
Ce-ar mai fi in lumea romaneasca la sfarsitul acestui an pe care ar fi nimerit sa-l numim, cred, anul marilor certuri? Ar fi de spus ca, in acest rastimp, romanii si-au pierdut gustul (si pretuirea) pentru politica si, in afara de cei care au interes s-o faca, politica nu mai reprezinta o solutie de existenta pentru un om tanar si instruit. Nu-i bine, dar asa se intampla. Ar fi, de asemenea, de amintit ca parlamentarii romani voteaza in disperare Academii noi, cum ar fi, de pilda, Academia Oamenilor de Stiinta, uitand faptul ca exista, de 141 de ani, o Academie Romana care, alaturi de Biserica si Parlament, este o institutie reprezentativa pentru spiritualitatea romaneasca.
Ea nu trebuie asfixiata cu alte formatiuni paralele in care sa-si gaseasca locul cine are putere si cine are interese de tot felul in tara aceasta in care autoritatea are amnezie si adevarul umbla cu capul spart. Bizareria este si mai mare cand aflam ca Parlamentul Romaniei a votat, cu inima usoara, o lege prin care membrii noilor "academii" sa fie rasplatiti, lunar, cu o indemnizatie consistenta.
De unde atatia bani si pe ce se bazeaza aceasta filotimie colectiva? N-as vrea sa fac aici retorica justitiara, dar este ciudat faptul ca, intr-o tara cu multi oameni saraci, numarul indemnizatiilor grase creste vertiginos. Asa cum creste in chip aberant numarul titlurilor stiintifice, numarul profesorilor universitari, numarul doctorilor in toate stiintele tari si moi, maestrilor, excelentelor de toate culorile si de toate dimensiunile. Impresia este ca Romania a devenit o tara de mari personalitati care isi disputa acerb un loc, de la 10 la 1, in ierarhia ilustrelor figuri ale Europei. In timpul acesta, televiziunile arata sute, poate mii de pensionari care se calca in picioare pentru a apuca un bilet de tratament intr-o statiune modesta. Avem, asadar, doua Romanii: Romania mediatica si Romania profunda (profunda, tacuta si necajita).
 Afisari: 516  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Nu am urmari, dar daca tot se voteaza...   de mitroi ion
Intrebari usturatoare   de Ion Caramache
   de Polina
A r h i v a
  Pax rromana    3 comentarii
  O noua mazilire nationala    21 comentarii
  Ajunul Fostei Republici Sovietice Moldovenesti    8 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dosarele pierdute ale revolutiei: teroristii de la "Romarta" (5685 afisari)
 Coppola: Mancarea romaneasca nu e buna (2673 afisari)
 Hashim Thaci: ascensiunea unui terorist in Kosovo (2545 afisari)
 Realitatea Media s-a retras din Clubul Roman de Presa (1774 afisari)
 O noua mazilire nationala (1773 afisari)
 Rusia isi trimite in misiune cel mai nou submarin (1701 afisari)
 Will Smith crede ca Hitler a fost un om bun (1184 afisari)
 Gigi Becali: Hagi colaboreaza cu serviciile de informatii (1078 afisari)
 J. Edgar Hoover planuia arestarea a 12.000 de americani  (890 afisari)
 "Brad de Craciun", din oameni (751 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.82199 sec.