Ziua Logo
  Nr. 4118 de sambata, 22 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ajunul Fostei Republici Sovietice Moldovenesti
George DAMIAN 
-- Cand am scris despre Romania de vest si Romania de est - despartite nu doar de apele Prutului, ci si de gradul de ocupatie bolsevica - m-am referit la un unghi de vedere asupra relatiilor dintre cele doua tari.
O alta perspectiva asupra denumirilor ar indica faptul ca numele corect al statului Republica Moldova ar fi trebuit sa fie Fosta Republica Sovietica Moldova. Modelul exista - tocmai pentru a exista si o precizie in exprimarea din relatiile internationale. Denumirea oficiala a Macedoniei este Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. In lipsa unei reale orientari catre Uniunea Europeana si cu o guvernare comunista la Chisinau, teritoriul dintre Prut si Nistru nu poate fi altceva decat Fosta Republica Sovietica Moldova.
Ideologii Partidului Comunistilor de la Chisinau au recompilat istoria oficiala a Uniunii Sovietice pentru a obtine o istorie care sa motiveze actiunile guvernarii comuniste - intr-o buna traditie totalitara. Modificarile operate se rezuma la o cosmetizare minima (de exemplu crimele lui Stalin sunt usor uitate - insa o reabilitare in forta este oricand posibila pe modelul moscovit). Nici o astfel de lucrare istorica nu se aventureaza sa explice "ratacirile" unor cronicari inhamati zor nevoie la jugul "moldovenismului" - Dimitrie Cantemir, Miron Costin etc. - care folosesc cuvinte gen "romani, romaneste, limba romana". De exemplu, lucrarea "Statalitatea poporului moldovenesc" a deputatului comunist Victor Stepaniuc - in mod paradoxal intai tiparita si apoi transformata in teza de doctorat - renunta la a mai explica sau demonstra ceva, preferand in schimb sa enunte teze si axiome.
Teza lui Stepaniuc poate fi rezumata astfel: statalitatea Moldovei medievale nu a incetat sa existe in decursul secolului al XIX-lea, ea manifestandu-se cu "suveranitate limitata" in cadrul Uniunii Sovietice si fiind supusa unui temporar regim de ocupatie romaneasca - in prezent luand avant "a treia republica" din stanga Prutului. Intr-o buna traditie a istoriografiei marxist-leniniste, Stepaniuc "uita" cateva amanunte - destul de importante - care ii cam rastoarna teza. In primul rand: capitala statului medieval Moldova era la Iasi in 1812 si a ramas acolo, iar teritoriul dintre Prut si Nistru a beneficiat o perioada de autonomie administrativa dupa care a devenit pur si simplu o gubernie ruseasca, administrata aproape un secol dupa legi rusesti. Statele medievale Moldova si Valahia au disparut in 1859, unificandu-se pentru a forma nucleul statului modern Romania.
Insa cand dezbaterea istorica - si mai ales cea falsificata! - iese din spatiul academic pentru a deveni politica guvernamentala ajungem la agresiuni permanente de genul celei intreprinse de guvernarea comunista de la Chisinau impotriva Romaniei de aproape un an.
Autoritatile de la Bucuresti au raspuns cu timiditate maxima pana in prezent, parca scuzandu-se ca reprezinta o tara membra NATO si UE cu 23 de milioane locuitori. A fost blocat in mod inexplicabil procesul de redobandire a cetateniei romane rapite de Armata Rosie si au inceput sa apara blocaje la fel de inexplicabile in venirea basarabenilor la studii in Romania. Fara indoiala ca autoritatile comuniste de la Chisinau au facut tot posibilul sa blocheze pana si acordarea vizelor de intrare in Romania - mai ales prin refuzul de deschidere a doua noi consulate. Insa autoritatile de la Bucuresti ar fi putut depasi aceste dificultati. De exemplu etnicii maghiari din Croatia - stat aflat in afara UE, ca si Moldova - intra in Ungaria - tara care a ajuns in spatiul Schengen - doar cu buletinul! La noi, conducerile MAE l-au dezinformat pe presedintele Basescu ca "nu se poate". "Nu ne lasa UE!".
Craciun fericit, fratilor!, caci, chiar daca si p-asta vrea sa vi-l ia Voronin, doar atat ne-a mai ramas de sarbatorit impreuna! Pana la Romania Mare.
 Afisari: 1049  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
D-le Damian   de cosor ion
Bravo   de E_U
Coeziunea nationala reaconstruita....   de Rhodos
adevaruri istorice   de meditare
Bravo   de Sergiugan
Perioada "republicii socialiste sovietice moldovenesti" precum si "republica moldova" este o pata   de ionion
Situatia este identica cu a celor doua Germanii   de Jean.Valjean
"L-au dezinformat pe pesedintele Basecu"   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Pax rromana    3 comentarii
  O noua mazilire nationala    21 comentarii
  Note ocazionale    3 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
  Razboiul Rece dintre Romania de Vest si Romania de Est    2007-12-19
  Romania vazuta din Vest - prin lentila Vienei    2007-12-05
  Proiectul Romaniei unite    2007-12-03
  Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican    2007-11-24
  O repetare stupida a istoriei - cazul tiganilor in Europa    2007-11-17
 Top afisari / comentarii 
 Dosarele pierdute ale revolutiei: teroristii de la "Romarta" (5685 afisari)
 Coppola: Mancarea romaneasca nu e buna (2673 afisari)
 Hashim Thaci: ascensiunea unui terorist in Kosovo (2545 afisari)
 Realitatea Media s-a retras din Clubul Roman de Presa (1774 afisari)
 O noua mazilire nationala (1773 afisari)
 Rusia isi trimite in misiune cel mai nou submarin (1701 afisari)
 Will Smith crede ca Hitler a fost un om bun (1184 afisari)
 Gigi Becali: Hagi colaboreaza cu serviciile de informatii (1078 afisari)
 J. Edgar Hoover planuia arestarea a 12.000 de americani  (890 afisari)
 "Brad de Craciun", din oameni (751 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13478 sec.