Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mostenirea lui Mina Minovici in pericol
-- Stranepotul marelui savant, Stefan Minovici, afirma ca o parte din donatiile lui Mina Minovici au fost trecute in patrimoniu privat prin "manevre imobiliare"
Stefan Minovici si seful IML, prof. dr. Dan Dermengiu (Lucian Curelariu - Ziua foto)
Prima unitate de medicina legala din Europa, infiintata de Mina Minovici, a implinit, ieri, 115 ani, cu aceasta ocazie, si in prezenta stranepotului marelui savant, Stefan Minovici, fiind anuntat proiectul pentru infiintarea unui muzeu de antropologie urbana in Romania, sustinut de institutie.
Stranepotul lui Mina Minovici s-a declarat nemultumit de felul in care Academia Romana si Primaria Capitalei au conservat cele doua muzee ale familiei si crede ca a sosit momentul ca respectivele edificii de cultura sa fie redeschise publicului. "Din pacate, vad cum incet, incet, donatiile lui Mina Minovici sunt trecute in patrimoniul privat prin fel de fel de manevre imobiliare. Ma uit la vila Minovici de la Sosea, la diversele terenuri luate prin ilegalitati. Nu vreau sa revendic imobile sau terenuri. Traim bine, traim confortabil. Vreau ca mostenirea fratilor Minovici sa ramana ceea ce s-a intentionat, ca scop si esenta. Doresc ca muzeele sa ramana muzee", a declarat Stefan Minovici. El a mai spus ca doreste sa cladeasca un institut in zona, in care oameni de stiinta de pretutindeni sa se intalneasca, sa discute si poate sa genereze un alt spirit de creativitate, pentru beneficiul poporului roman in principal si pentru stiinta si medicina, in general. Referindu-se la proiectul muzeului de antropologie urbana, doctorul Ioan Oprescu, cercetator principal la Institutul de cercetari antropologice "Francisc Rainer", a spus ca acesta a primit avizul favorabil din partea Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor de specialitate aflat sub coordonarea Ministerului Culturii si Cultelor. Constuctia acestui proiect a inceput in urma cu mai mult de doi ani. "Am inceput sa construim la acest proiect, adunand in jurul nostru oameni interesati in a descoperi un punct de plecare pentru "un mai bine", care sa oxigeneze societatea noastra, sa o ajute sa se cunoasca, sa o pregateasca de vremurile in continua schimbare. De numele Minovicilor se leaga doua muzee bucurestene, edificii si institutii esentiale, precum Asociatia generala a corpului farmaceutic din Romania Societatea de Salvare, Institutul Medico-Legal si Spitalul de Urgenta.
Premiera mondiala
In 20 decembrie 1892, Mina Minovici inaugura, in prezenta primarului Capitalei, Pache Protopopescu, si a ministrului de Justitie, Alexandru Marghiloman, cu girul regelui Carol I, primul institut de profil de pe continent, intitulat "Morga orasului". Din 1898, numele de pe frontispiciul cladirii va fi schimbat in "Institutul medico-legal", devenind primul institut de medicina legala din lume. Mina Minovici a constatat faptul ca sistemul medico-legal trebuie sa functioneze complet separat de cel de sanatate publica sau de psihiatrie si ca trebuie organizat la scara nationala, in subordonare teritoriala si stiintifica de tip piramidal de aceea a redenumit morga pe care tocmai o infiintase. In sistem trebuiau sa lucreze medici legisti, specialisti in acest domeniu, care sa nu aiba alte probleme de rezolvat in cadrul altor specialitati.
"Nea Costica" si compania
Profesorul Mina Minovici a cucerit lumea cu rezultatele cercetarilor privind conservarea corpului uman dupa moarte. Reteta de conservare a aplicat-o pe mai multe corpuri, dar, dintre toate, doar unul s-a pastrat in muzeu - mumia celui cunoscut sub numele de "Nea Costica". Aceasta mumie are toate organele inauntru. La muzeul Institutului se afla zeci de obiecte de studiu ale profesorului Mina Minovici. Acolo sunt craniile banditilor vremii (Terente) sau ale victimelor unor accidente sau impuscari, omucideri, agresiuni sau suicid. Schelete ale unor copii de romi, micutii fiind multilati de parinti ca sa fie trimisi la cersit, arme gasite asupra victimelor sau ucigasilor, hainele purtate de un barbat inainte sa-si puna capat zilelor, sabii sau chiar tatuaje desprinse de pe trupurile cadavrelor studiate de profesor. Mai pot fi vazuti copii opriti in evolutie in diverse stadii ale sarcinii si scheletul unui cocosat.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 1500  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Transnistria ameninta cu "precedentul Kosovo"    4 comentarii
  Cel mai periculos precedent?    2 comentarii
  Tariceanu ar vrea demisia lui Orban    22 comentarii
  Prodi a retras decretul anti-romanesc    2 comentarii
  Sarkozy se insoara cu Carla    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01118 sec.