Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Terorism finantat din trafic de droguri
Membrii unei retele internationale de traficanti de stupefiante, despre care exista indicii ca ar fi finantat o organizatie terorista, au fost arestati dupa ce au fost prinsi ca au ajutat la transportul a 58 de kilograme de heroina.
Trei membri ai unei retele internationale de traficanti de droguri, despre care exista indicii ca ar fi finantat organizatia PKK, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, dupa ce au fost prinsi ca au ajutat la transportul a 58 de kilograme de heroina. Tunkay Er, Mehmet Coksirin si Ismail Moahmed Adnan - rezidenti in Romania - sunt acuzati de complicitate la organizarea, conducerea si finantarea traficului international de droguri de mare risc. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iunie - decembrie 2007, cei trei au comis mai multe fapte penale prin care au ajutat la efectuarea unui transport de 58 de kilograme de heroina din Turcia catre Olanda, drogurile fiind capturate in 14 decembrie la frontiera turco-bulgara, ascunse in incarcatura unui autotren. In perioada respectiva, Mehmet Coksirin ar fi fost de mai multe ori in Turcia, la indicatia lui Er Tunkay, pentru a asigura legatura cu rudele din Istambul ai acestuia, cei care s-au ocupat de disimularea heroinei. De asemenea, tot la indicatia lui Er Tunkay, Ismail Adnan s-ar fi deplasat in Olanda pentru a receptiona cantitatea de heroina expediata din Turcia. Potrivit Parchetului General, anchetatorii au stabilit ca Er Tunkay ar fi finantat efectuarea transportului celor 58 de kilograme de heroina, care au fost capturate de catre autoritatile din Turcia. Din primele investigatii realizate in colaborare cu autoritatile judiciare din Turcia, s-a stabilit ca drogurile aveau ca destinatie finala Olanda. De asemenea, potrivit Mediafax, s-a stabilit ca Mehmet Coksirin ar fi efectuat mai multe deplasari in Turcia si Ucraina, in perioada iunie - octombrie 2007, singur sau impreuna cu ceilalti doi inculpati, pentru a se intalni cu persoane care asigurau finantarea unei cantitati de aproximativ o suta de kilograme de heroina si pentru a pune la punct detaliile unui viitor transport ilicit de droguri de mare risc. In septembrie 2007, procurorii DIICOT au initiat o cooperare internationala cu autoritatile judiciare din Turcia si Bulgaria, cu sprijinul centrului SECI din Bucuresti, in cursul acesteia avand loc mai multe intalniri de lucru. De asemenea, au fost trimise autoritatilor judiciare din Turcia doua cereri de comisie rogatorie internationala in vederea stabilirii tabloului infractional avandu-i ca autori pe cei trei inculpati.
"Regele heroinei"
La sfarsitul saptamanii trecute, unul dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume, iranianul Hussein Karini, cunoscut ca "Regele heroinei", care a locuit 15 ani in Romania, a fost extradat din Austria, unde a fost arestat in martie, si trimis in Statele Unite ale Americii pentru a fi judecat. Karimi a fost arestat in timp ce incerca sa fuga in Azerbaidjan, iranianul urmand sa fie judecat de Curtea Federala Districtuala din Manhattan.
Iranianul a fost acuzat de trafic de droguri dupa o investigatie condusa de reprezentanti ai Drug Enforcement Administration (DEA) - Biroul Atena, Politia nationala olandeza, Agentia pentru Combaterea Crimei Organizate Majore (SOCA) - Marea Britanie, Politia nationala germana, Politia nationala turca, Serviciul roman de Informatii Externe (SIE), Politia romana de Frontiera si un procuror DIICOT. Barbatul de 59 de ani coordona din Romania o filiera internationala care actiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia si America, formata din sute de persoane. Inca din momentul stabilirii in Romania, iranianul si-a asigurat ca paravan pentru actiunile sale comertul international, printr-o societate comerciala infiintata in anul 1992, in Bucuresti, firma care, pentru a nu atrage atentia autoritatilor, desfasura activitati legale, dar neprofitabile.
Bogdan GALCA
 Afisari: 536  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Generali trimisi in judecata    1 comentariu
  Doua arme folosite in jaful de la Hunedoara    
  Politist trimis in judecata pentru luare de mita    
  Interlopi retinuti    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01002 sec.