Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Linia subtire dintre lidership-ul si business-ul etnic
Gabriel ANDREESCU 
-- Cu o saptamana in urma, la o conferinta privind protectia minoritatilor nationale in cadrul Consiliului Europei, domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale, a avut un scurt moment de enervare transformat rapid in doua declaratii. Prima e simplu de reprodus: "Lasati-ne!" (pe noi, cei care reprezentam minoritatile). A doua cere mai multe cuvinte. Ideea de fond ar fi ca domnia sa a obosit sa vada ne-minoritari ocupandu-se de teme minoritare. Care, de altfel, o fac - conform gandului sau ascuns, iesit brusc la suprafata - din motive mercantile.
Interesant ca domnul Pambuccian avea cu totul alt limbaj acum un deceniu. Parea fericit cand cineva din afara comunitatii pe care ajunsese sa o reprezinte in Parlament acorda atentie functiei sale si temelor minoritare. E drept ca patrulaterul rosu PDSR-PUNR-PRM-PSM abia iesise de pe scena istoriei. Ultranationalismul, devenit, sub aceasta alianta, politica de stat, crease o adevarata obsesie anti-minoritara. Temerile si inconfortul nu erau resimtite ca atare numai de maghiari, romi ori evrei. Ele afectau pe oricine nu apartinea majoritatii, chiar daca cu diferente insemnate. Atunci era, desigur, o mare usurare sa vezi aliati care sparg unitatea de vointa in intoleranta a majoritarilor.
Intre timp, domnul Pambuccian a facut, asemenea altor colegi, o buna cariera pe baza identitatii etnice. Sistemul romanesc al drepturilor politice ale minoritatilor permite cuiva sa beneficieze de privilegiile pozitiei de deputat - multiplicate daca mai este si lider de grup parlamentar - pentru ca are o identitate pusa pe frunte. Departe de mine sa contest sistemul ale carui virtuti le-am sustinut si le predau. Nu e mai putin adevarat ca, asa cum s-a verificat de multe ori, puterea si avantajele rezultate pot usor lua, cuiva, mintile.
Sistemul de protectie al minoritatilor nationale are la baza drenarea de fonduri de la bugetul public si indreptarea lor catre comunitatile in cauza. Sensul procesului este definit de Constitutie: "pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase". Numai anul trecut, Consiliul Minoritatilor Nationale a alocat 16 milioane de euro prin intermediul organizatiilor reprezentative. Folosirea resurselor financiare ori simbolice este intermediata de persoanele cu pozitie de lider in aceste organizatii. Exceptand cazul maghiarilor, care au creat o fundatie unde oricine poate depune proiecte, administrarea fondurilor are un caracter mai curand arbitrar. Acum doi-trei ani am scris, tot in Ziua, ca Partida Romilor, pe atunci social-democrata, utiliza resursele in procent de aproape 100% in scopurile proprii. Urmarea a fost lansarea pe Internet, de catre domnul Nicolae Paun, presedintele Partidei Romilor, a unei scrisori cel putin inelegante. Ideile erau aproape identice cu cele amintite mai sus: "Lasati-ne!" si "stim noi ca aveti interese mercantile!".
Domnii Pambuccian, Nicolae Paun si altii asemenea lor au ajuns sa-si inchipuie ca au "drepturi etnice" asupra resurselor si poseda o "competenta etnica" asupra modului in care le administreaza. Nimic mai fals. Ei trebuie sa dea explicatii pentru corectitudinea si calitatea utilizarii fondurilor de la buget in aceeasi masura in care trebuie sa o faca corespondentii lor politici majoritari. Pentru oricare dintre ei, formula "Nu va bagati in treburile noastre!" este inadecvata, indecenta si ilegala.
 Afisari: 439  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Greseala gramaticala in titlu   de Incult
A r h i v a
  Anul referendumurilor asimetrice    1 comentariu
     8 comentarii
  Loialitatea Patriarhului Justinian    5 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  In atentia dlui Traian Basescu    4 comentarii
  Un raport despre antisemitism. Lipsa de profesionalism sau rea intentie?    2007-12-13
  Catedrala incompatibila cu democratia    2007-12-06
  Cele mai importante rezultate ale alegerilor    2007-11-29
  Laura Vasiliu. Ipocrizia e mai mare decat xenofobia    2007-11-22
  Imigrantii din Italia    2007-11-15
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13985 sec.