Ziua Logo
  Nr. 4116 de joi, 20 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Turismul se umple de stele
-- Unitatile turistice vor putea sa se "autoclasifice", pe baza unei declaratii pe proprie raspundere si a recomandarii unei ONG
Toate structurile de primire turistica din Romania vor fi reclasificate pana la sfarsitul anului 2008 iar procedurile de clasificare vor fi mult simplificate, a declarat ieri, Lucia Morariu (foto), secretar de stat pentru turism. "Va fi un proiect de autoclasificare a acestor unitati in functie de anumite criterii", a spus Lucia Morariu.
Toti cei care detin astfel de structuri vor trimite la Ministerul pentru IMM-uri, Turism, Comert si Profesii Liberale o declaratie pe propria raspundere cu privire la tipul si categoria unitatii respective, precum si o recomandare din partea unei organizatii non-guvernamentale din domeniu, la care se adauga o fisa cu modul in care sunt indeplinite criteriile de clasificare impuse de autoritati. Prin aceste proceduri simplificate se urmareste, de fapt autoclasificarea structurilor de primire turistica. Unitatile vor fi clasificate dupa numarul de camere, spatiul pentru alimentatie si serviciile oferite pentru turisti, urmand ca autoritatile sa raspunda la solicitarea acestora in termen de 30 de zile."Vrem sa avem astfel o evidenta clara a numarului de unitati de primire turistica. De asemenea, vom lucra impreuna cu Institutul National de Statistica pentru redefinirea criteriilor privind numarul de turisti inregistrat, deoarece criteriile actuale sunt depasite", a spus Lucia Morariu. La ora actuala, a spus Lucia Morariu, criteriul ce inregistreaza numarul de sosiri la frontiera nu mai este de actualitate, deoarece granitele din Uniunea Europeana tind sa dispara. "Speram ca in doi ani sa avem un numar clar de turisti care viziteaza Romania", a explicat Morariu. Potrivit datelor autoritatilor, Romania a raportat peste 7,6 milioane de turisti in total pe primele zece luni ale anului, cresterea cea mai mare fiind inregistrata la numarul de turisti straini, cu peste 25 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
75 de milioane de euro pentru brandul de tara
Cea mai cautata destinatie turistica a Romaniei a fost Sibiul, unde numarul de turisti a crescut cu 200% comparativ cu 2006, a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism. De asemenea, a crescut numarul de turisti straini in Maramures. Ministrul a spus ca Litoralul romanesc pierde turisti straini din cauza capacitatii insuficiente de cazare, in special pe segmentul trei - patru stele. "In acest an am pierdut tour-operatorul Neckermann, care a plecat si din Bulgaria, asta pentru ca nu avem capacitatea de cazare solicitata. Preponderent este turismul national, asta desi turistii romani platesc uneori dublu pe aceste servicii comparativ cu cei straini", a explicat secretarul de stat pentru turism aratand ca proprietarii structurilor de cazare ar trebui sa gandeasca in perspectiva si sa scada preturile serviciilor oferite. Morariu a facut aceasta recomandare deoarece considera ca hotelierii si nu numai ei ar trebui sa se asigure de un anumit flux turistic furnizat de marii tour-operatori. Morariu a mai anuntat ca Romania va selecta in 2008 un consultant pentru realizarea unui caiet de sarcini necesar in vederea organizarii unei licitatii pentru realizarea unui brand de tara pentru Romania. "Vom primi circa 75 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru acest proiect si va trebui sa-i cheltuim cu folos", a explicat Lucia Morariu.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 212  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Lauda de sine, nu se aude bine!   de Olga Khan
A r h i v a
  Unicredit Leasing isi consolideaza pozitia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Conjuratia Sarpelui (5120 afisari)
 Sfanta la sase ani (2354 afisari)
 In atentia dlui Traian Basescu (1758 afisari)
 Sarkozy se insoara cu Carla (1752 afisari)
 Tariceanu ar vrea demisia lui Orban (1667 afisari)
 Alexandru Erbasu se insoara (1971 afisari)
 "Bourul rosu" de la Chisinau s-a saturat de insemnele romanesti (1709 afisari)
 "Versetele Satanice" il fac pe Patriarh mai catolic decat Muftiul (1537 afisari)
 Aspiratorul, cea mai sigura arma in lupta cu puricii din casa (1246 afisari)
 Oda lui Putin mai ceva ca lui Ceausescu (1117 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01454 sec.