Ziua Logo
  Nr. 4112 de sambata, 15 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Afacerea" Moldova si kosovourile Romaniei
Victor RONCEA 
-- Provocarea serviciilor de informatii rusesti prin expulzarea celor doi diplomati romani presupusi agenti SIE este mai curand un nou avertisment la adresa Uniunii Europene privind kosovourile pe care le poate realiza fosta URSS in actuala UE. In primul rand, in Romania. Miza sta inca ascunsa in confruntarea majora dintre Rusia si SUA in aceasta zona, la granita dintre NATO si UE cu CSI.
Presedintele viitoarei Uniuni Bela-Ruse, Vladimir Putin, avertiza la summitul Uniunea Europeana-Rusia asupra pericolelor pe care le poate declansa "precedentul Kosovo" . Dupa cum atragea atentia si colegul nostru, Vladimir Alexe, primul val al separatismelor cu care suntem amenintati in urma confruntarii SUA-Rusia in Balcani si la Marea Neagra privesc iredentismul maghiar din Slovacia, Serbia si Romania, la care se mai adauga si anumite miscari revizioniste bulgare, care privesc Dobrogea. Transnistria, invocata si ea, nu ar trebui sa ne ingrijoreze: eliberarea de acest balast ar putea duce la o Romanie in granitele ei firesti, de la Nistru pan' la Tisa. In ciuda agresiunii in crescendo a fortelor rusesti din Basarabia ciuntita impotriva a tot ce este romanesc, un recent sondaj din Republica Moldova certifica faptul ca majoritatea romanilor de peste Prut isi doreste sa fie in Uniunea Europeana. Adica mai aproape de Romania si nu de Rusia si CSI, unde se afla acum. Lor trebuie sa li se adreseze politica nationala romaneasca, daca ar exista una.
Putin, smecher, transmite si o oferta catre UE, NATO si SUA, in contra independentei Kosovo. Vocea influentului si inteligentului ziarist rus, Vitali Tretiakov, transmite: "Nu exista nici un dubiu ca albanezii kosovari vor proclama mai devreme sau mai tarziu (dar in timpul imediat urmator) independenta provinciei Kosovo. Un proces istoric nu poate fi oprit nici prin negocieri, nici prin amenintari sau norme internationale" scrie Tretiakov. "Este clar de ce americanii fac asta. Ei au nevoie de haos cat mai departe de teritoriul lor si de slabirea tuturor potentialelor sau realelor centre de putere de pe mapamond. Uniunea Europeana o face insa din prostie". Imperialist prin gandire, Tretiakov considera ca "indiferent cum va evolua situatia, Rusia iese castigatoare. Kosovo se separa, Occidentul il recunoaste, iar Moscova are mainile dezlegate. Occidentul se razgandeste (ceea ce este putin probabil) - Moscova isi manifesta influenta". "Iar spatiul de manevra al separatismului este fara de margini", spune Tratiakov. "Dezmembrarea Belgiei, unificarea Kurdistanului, Azerbaidjanul iranian plus Azerbaidjanul postsovietic, Albania Mare, renasterea Imperiului Otoman ca mare putere europeana prin alipirea unor teritorii de la tari clasic europene. Dezmembrarea Ucrainei, prin autoproclamarea independentei vestului acestei tari si separarea de Kiev. Dezmembrarea Republicii Moldova si crearea Romaniei Mari". Asta n-ar fi rau, cu o conditie: ca dupa refacerea Romaniei Mari sa nu urmeze dezmembrarea ei prin Moldova Mare dorita de Vladimir Voronin si prin frontierele interne etnice si religioase imaginate de strategi ca Samuel Huntington sau Zbigniew Brzezinski si, de ce nu?, George Soros.
"Rusia, daca va duce o politica desteapta in cadrul unei strategii bine gandite, isi va realipi teritoriile pierdute. Asta este istoria. Si ea se face sub ochii nostri", isi incheie comentariul Vitali Tretiakov. Romania, daca este desteapta, va face acelasi lucru. Insa aici trebuie ca reala elita a Romaniei, cea traitor romaneste si nu cea inchipuita sau prefabricata, sa puna umerii la treaba si sa scape de cartite si vectori anti-romanesti, indiferent unde s-ar afla ei.
P.S: Sper ca noile "beep-uri" care se aud in telefonul meu mobil nu au legatura cu subiectul de mai sus.
 Afisari: 2159  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Mai rau este faptul ca rusii nu mai au ce sa infulece si deci ?!   de ionion
Rusia la ziD !   de Arogantu'
Ai dracu' rusii astia !   de alwis46
beep   de vladimkir
Nene RONCEA   de didu
Stiti voi cei din Romania in general cate firme romanesti   de ionion
Ah aparusi! Ia citeste-l pe ALAMAR cum aplauda pe kosovari si tot explica savant   de Sparge-L
Victore...   de CALUGARUL
ASTA EUN ARTICOL CHIAR ITNERESANT   de Rollo
A r h i v a
  Trei mititei de la rasarit    9 comentarii
  Mihail Sebastian '100    1 comentariu
  Au tras democratii in bara cu fuziunea PD/PLD?    11 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Cantecul Mierlei    2007-12-07
  Marele Putin, intre Stalin si Dumnezeu    2007-12-04
  La multi ani, Romanie, oriunde te-ai afla!    2007-11-30
  Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca    2007-11-23
  Delirul antiromanesc are o rezolvare atat de simpla: inteligenta    2007-11-12
 Top afisari / comentarii 
 Misterul rachetelor nucleare "pierdute" de SUA (3215 afisari)
 Vanzarea evreilor nu a inceput pe vremea lui Ceausescu (3209 afisari)
 Avarie externa (2971 afisari)
 Viata revine la Cernobal (2561 afisari)
 Kosovo, consecintele razboiului (2413 afisari)
 A murit Mihai Pelin (1710 afisari)
 Si politistii plang... (907 afisari)
 Cel mai periculos "capo" din Napoli a fost arestat (763 afisari)
 Stefan Banica este tata pentru a doua oara (754 afisari)
 Premierul polonez considera "inacceptabile" declaratiile Rusiei privind scutul antiracheta (646 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19002 sec.