Ziua Logo
  Nr. 4112 de sambata, 15 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
BERD cu ochii pe energie
-- Institutia financiara europeana este interesata sa participe la proiectul de infiintare a companiei energetice nationale. Banca vrea sa investeasca in viitoarea societate de stat
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Guvernul vor publica anul viitor o strategie pentru Romania, care va evidentia domeniile prioritare de dezvoltare si va identifica modalitatile de finantare, a declarat Olivier Descamps, director in cadrul institutiei internationale.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar fi interesata sa participe la proiectul de infiintare a companiei energetice nationale in cazul in care Guvernul va veni cu o propunere, a mai afirmat Descamps, precizeaza Mediafax. "BERD ar putea fi finantator sau investitor in acest concept, daca Guvernul va veni cu o propunere in conformitate cu reglementarile UE", a spus acesta. Reprezentantul BERD a adaugat ca trebuie vazut cum va fi structurata si cum va functiona compania. Acesta a aratat ca si alte tari au folosit concepte similare, iar in unele state, precum Cehia, a functionat. Autoritatile romane intentioneaza sa infiinteze o companie energetica nationala, dupa modelul grupurilor CEZ (Cehia) sau Enel (Italia), alcatuita din hidrocentrale, termocentrale, un complex energetic si filiale de distributie a energiei, care sa investeasca atat in tara, cat si in alte state. In componenta acestei societati ar putea intra complexul energetic Turceni sau Rovinari, doua sau toate cele trei filiale de distributie a energiei care nu au fost privatizate (n.r. - Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord), reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda si o parte din hidrocentrale mari, precum Portile de Fier.
Strategie BERD - Guvern
"Lucram la o strategie care incearca sa prioritizeze domeniile de interes si sa identifice modul in care pot fi mobilizati banii altora. Poate fi vorba de banci locale, straine sau de fonduri UE", a spus Descamps.
Discutiile dintre BERD si Guvern referitoare la aceasta strategie vor avea loc in luna februarie, iar in martie proiectul va fi analizat de conducerea institutiei internationale.
Tot in martie 2008, strategia va fi publicata pe site-ul bancii si se va afla in dezbatere publica timp de 30 de zile, pentru ca versiunea finala sa fie publicata in aprilie-mai. Potrivit noului director al BERD pentru Romania, Claudia Pendreg, in urmatorii trei ani banca se va concentra pe investitii in sectorul privat, energie si infrastructura. "Avem mecanisme pentru sprijinul intreprinderilor. Vrem sa ne concentram si pe mediul rural", a spus Pendreg. Ea a aratat ca, in ceea ce priveste infrastructura, Romania are nevoie de fonduri importante avand in vedere problemele din Bucuresti si din alte zone ale tarii. BERD a investit in acest an 350 de milioane de euro in proiecte derulate in Romania, cu 50% mai mult decat anul trecut. Pana in prezent investitiile totale ale BERD in Romania s-au ridicat la 3,6 miliarde de euro, fondurile fiind orientate spre 245 de proiecte.
Colaborari pe transport
BERD si Ministerul Transporturilor vor incerca la inceputul anului viitor sa identifice proiecte de infrastructura, in cadrul carora cele doua institutii sa colaboreze, a mai declarat directorul din cadrul institutiei internationale. "La inceputul anului viitor vom incerca sa identificam proiecte. Exista anuimite idei asupra unor proiecte care vizeaza autostrazi, aeroporturi si poate cai ferate", a afirmat directorul BERD. Oficialul a aratat ca sumele necesare pentru infrastructura sunt enorme si ca Ministerul Transporturilor ar putea purta discutii si cu alte institutii internationale, precum Banca Europeana de Investitii, privind alocarea de proiecte.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 257  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Numai de s-ar face...   de usla
I-AM PACALIT SI PE ASTIA   de radu mircea
BERD cu ochii pe energie   de flery99
Ma miram eu sa scape ceva neperforat si nesubjugat   de Sparge-L
A r h i v a
  Locul 6 la inflatie    
 Top afisari / comentarii 
 Misterul rachetelor nucleare "pierdute" de SUA (3215 afisari)
 Vanzarea evreilor nu a inceput pe vremea lui Ceausescu (3209 afisari)
 Avarie externa (2971 afisari)
 Viata revine la Cernobal (2561 afisari)
 Kosovo, consecintele razboiului (2413 afisari)
 A murit Mihai Pelin (1710 afisari)
 Si politistii plang... (907 afisari)
 Cel mai periculos "capo" din Napoli a fost arestat (763 afisari)
 Stefan Banica este tata pentru a doua oara (754 afisari)
 Premierul polonez considera "inacceptabile" declaratiile Rusiei privind scutul antiracheta (646 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02007 sec.