Prestigioasa publicatie "Military Times" a dezvaluit recent ca, in noaptea de 29 spre 30 august 2007, sase rachete de tip "AGM-129" (Advanced Cruise Missiles, ACM), dotate cu focoase nucleare de tip "W80-1" au disparut de la o baza din Louisiana. Stirea pare incredibila, intrucat rachetele nucleare sunt permanent si multiplu monitorizate. Nu pot "disparea" pur si simplu.
Cele sase rachete nucleare fusesera transportate aerian de la Baza Minot (North Dakota) la Baza Barksdale (Louisiana). Baza USAF Minot constituie sediul unitatii "91st Space Wingo", aflata sub comanda lui "Air Force Space Command" (AFSPC). Interesant este faptul ca, potrivit rapoartelor oficiale, pilotii nu au stiut nici un moment ca transporta la bord arme de distrugere in masa. Asa ca, odata ajunsi in Louisiana, la baza Barksdale, ar fi lasat rachetele nesupravegheate timp de mai multe ore.
Generalul Richard Y. Newton, comandantul adjunct "US Air Force" pentru "Operatiuni, Planuri si Necesitati", a comentat incidentul afirmand ca s-ar fi produs "o serie fara precedent de erori", care demonstreaza "erodarea standardelor noastre de miscare a rachetelor nucleare".
Un expert isi marturiseste dubiile
Explicatiile generalului Newton nu sunt, insa, suficiente. Multi specialisti le considera complet neconvingatoare. Fiindca, in Statele Unite, securitatea armamentului nuclear este drastic si riguros reglementata. Pare de domeniul absurdului ca un simplu sir de neglijente si de coincidente sa poata conduce la "ratacirea" unor rachete strategice.
Pierderea unei simple mitraliere face, de regula, obiectul unei minutioase anchete. Exista proceduri amanuntite in armata americana privind manuirea armamentului clasic (nu mai vorbim de cel neconventional), care se respecta cu strictete. Pentru deplasarea armamentului nuclear exista un lant intreg de comanda si de avizare.
Lori Price de la "Citizens for Legitimate Government" observa ca, pentru deplasarea unei singure rachete nucleare, sunt necesare nu mai putin de 14 aprobari. Altfel spus, este practic imposibila mutarea neautorizata a acestui tip de armament - afara doar daca nu intervin "ordine superioare", care decid "ocolirea" procedurilor standard.
Specialistii au remarcat imediat faptul ca rachetele aduse de la Baza Minot aveau focoasele montate. Or, regulamentele prevad clar ca focoasele se transporta separat - din evidente motive de siguranta. Atasarea capetelor nucleare la rachete nu se face decat in conditii cu totul speciale, prevazute de regulamentele militare si tratatele internationale. O astfel de operatiune nu se putea petrece "accidental". Cine a dat ordinul de a se monta focoase termonucleare W180-1 la rachetele AGM-129? Si in ce scop?
Robert Stormer, fost ofiter in "US Navy", expert in probleme nucleare, are mari dubii cu privire la circumstantele "disparitiei" rachetelor nucleare. In articolul pe care il semneaza - "Nuke transportation story has explosive implications" - in "Forth Worth Star Telegram" din 8 octombrie 2007, Stormer scrie: "Presa a trecut in revista erorile savarsite de <<Air Force>> la transportul rachetelor nucleare, dar a scapat esentialul: cum puteau sa <<dispara>> niste rachete nucleare a caror manipulare presupune un lant intreg de comenzi si autorizari?".
Ce s-a intamplat cu monitorizarea electronica?
"The Nuclear Weapons Surety Program" (NWSP) este derulat in comun de catre Pentagon si Departamentul de Energie al SUA. In acest program de siguranta a armelor nucleare mai este implicata si "National Security Agency", precum si alte agentii ale Guvernului american. In cadrul NWSP functioneaza un subprogram, "The Nuclear Weapons Security Standard" (NWSS), care interzice "orice acces neautorizat la armele nucleare, previne accidentele ori sabotajele nucleare, precum si contaminarea radioactiva".
"Use Control" constituie un program de masuri destinat sa previna accesul neautorizat la armele nucleare. Iar "Command and Control" sau C2, implica biroul presedintelui SUA si reprezinta o linie de comanda care incepe de la Casa Aba. Fara aprobarea Casei Albe, pe linia C2, nici un mijloc nuclear nu poate fi deplasat sau armat (focoase nucleare la rachete), asa cum aparent s-a intamplat la baza Minot.
O alta agentie importanta in aceasta discutie este "Defence Threat Reduction Agency" (DTRA), care inspecteaza si monitorizeaza electronic toate instalatiile si rachetele nucleare americane, prin "Nuclear Weapon Status Information Systems". "The Military Times", din 12 septembrie 2007, il citeaza pe Hans Kristiansen - director al lui "Nuclear Information Project", de la "Federation of American Scientists"- care spune ca Pentagonul dispune de mijloace de monitorizare electronica pentru fiecare focos nuclear. Orice miscare a armamentului nuclear este supravegheata si inregistrata pe computerele DTRA. Atunci, cum de acest sofisticat sistem de monitorizare nu a functionat in cazul celor sase rachete "disparute"?
Cateva decese ciudate
Presa americana a speculat in jurul celor sase rachete nucleare "disparute", lansand ipoteza unei operatiuni ultrasecrete. Teoriile conspirationiste au fost alimentate si de o serie de decese suspecte: mai multi militari din "Air Force" - legati intr-un fel sau altul de disparitia "rachetelor" - au decedat intr-o perioada scurta de timp.
Chiar in ziua de 30 august, la numai cateva ore de la "disparitia" rachetelor nucleare, subofiterul Clint Huff - de la Baza Barksdale - murea intr-un accident de motocicleta, impreuna cu sotia sa, Linda. A fost lovit din "greseala" de un "SUV" militar. Facea parte din "26th Operational Weather Squadron", unitate meteorologica.
Un alt accident de circulatie a ucis doi ofiteri de la Baza Minot: Adam Barrs si Stephen Garrett. Barrs se ocupa de securitatea echipamentului de comunicatie electronic si a celui de navigatie de la bordul avioanelor B-52H.
Subofiterul Todd Blue ocupa o pozitie-cheie in sistemul de securitate de la Baza "Minot". Blue facea parte din "5th Security Forces Squadron", in cadrul careia era unul dintre responsabilii sectiei "Weapon System Security". Altfel spus, monitoriza armele nucleare. Todd Blue a decedat la cateva zile dupa "disparitia" celor sase rachete nucleare, pe 10 septembrie 2007. Avea doar 20 de ani. ("Minot airman dies while on leave", Minot Air Force Base Public Affaires, 12 septembrie 2007).
Cadavrul capitanului "US Air Force" John Frueh a fost descoperit, la 8 septembrie 2007, langa un automobil inchiriat, in apropierea localitatii Badger Peak din statul Washington. Frueh, in varsta de 33 de ani, calatorise in Portland pentru a participa la nunta unui prieten.
Capitanul Frueh lucra in cadrul bazei din Florida a "USAF Special Operations Command". In cei noua ani de cariera militara, servise in teatre de operatii din Liberia, Irak si Afganistan. Cu atat pare mai stranie moartea sa subita, "din cauze naturale", la numai 33 de ani. Nu s-au dat publicitatii nici un fel de detalii cu privire la natura maladiei care, teoretic, l-ar fi rapus pe tanarul ofiter.
La 7 septembrie 2007, generalul Russell Elliot Dougherty a decedat la locuinta sa din Falcon Landing (Potomac Falls, Arlington, Virginia). Generalul Dougherty a fost comandantul lui "Strategic Air Command" (SAC) si director al "Joint Strategic Targets Planning Staff", care identifica obiectivele nucleare la scara mondiala. Nici circumstantele mortii generalului Dougherty nu sunt clare. A circulat zvonul ca s-ar fi sinucis.
Pe 14 octombrie 2007 a fost gasit mort Charles Riechers, specialist in razboi electronic. Riechers a fost asistent al secretarului din "Air Force", pentru "Acquisition and Management". Aparent, Riechers s-ar fi sinucis intr-un garaj din Virginia, pe 14 octombrie 2007. "Washington Post" sustine ca Riechers era implicat in activitati frauduloase si de delapidare.
Versiunea ruseasca
Notabil este interesul presei ruse pentru episodul celor sase rachete nucleare "disparute". Citand surse din serviciile secrete de la Moscova si specialisti rusi in "intelligence", "Pravda" sustine ca Riechers "a fost sinucis". In realitate, moartea lui ar fi legata de implicarea sa in episodul rachetelor nucleare pierdute ("Top Us Air Force official <<suicided>> as Iran war nears", Pravda, 16 octombrie 2007).
Potrivit cotidianului rus, incidentul cu rachetele nucleare "disparute" reprezinta o operatiune de trafic de arme nucleare in afara structurilor "US Army", in vederea razboiului cu Iranul. "Pravda" citeaza organizatia "Russian Intelligence Analysts", care afirma ca rachetele nucleare americane au fost "subtilizate", cu acordul Casei Albe, de o organizatie "non-profit", intitulata "The Commonwealth Research Institute"(CRI). Care, in realitate, lucreaza pentru Pentagon, in domeniul furnizarii clandestine de arme americane, in diverse teatre de razboi. John P. Murtha, asociat cu Daniel Richard Devos la CRI, este investigat in prezent de FBI pentru legaturi cu Arabia Saudita, afirma "Russian Intelligence Analysts".
Noi numiri in functie la baza Minot
Un alt element care da de gandit expertilor de la "Russian Intelligence Analysts" este faptul ca, in luna iunie 2007, la baza Minot a fost schimbata, brusc, aproape intreaga structura de comanda.
Colonelul Robert D. Critchlow, sosit la Minot chiar inaintea incidentului, a preluat conducerea lui "91st Operations Group", unitate de rachete in cadrul lui "Air Force Nuclear Response and Homeland Defence".
Colonelul Myron L. Freeman, transferat la Minot din Japonia, in iunie 2007, a fost numit comandant al "91st Security Group", care raspundea de asigurarea securitatii arsenalului nuclear de la Baza Minot.
Colonelul Gregory S. Tims a fost numit la Minot comandant adjunct la "91st Space Wing", tot in iunie 2007.
Colonelul Roosvelt Allen a fost transferat la baza Minot de la Washington, in functia de comandant al "5th Medical Group". Colonelul Bruce Emig, sosit de la "USAF Base Ellsworth", din South Dakota, a fost numit comandantul bazei Minot.
Colonel Cynthia M. Lundell, transferata in iunie 2007 de la o baza NATO din Europa, a fost numita comandant al "5th Maintenance Group", unitatea care raspundea de incarcarea si descarcarea rachetelor nucleare pe avioanele "B-52H Stratofortresses".
Toti acesti noi comandanti, sositi la Minot brusc in iunie 2007, au fost selectati si numiti special pentru o misiune ultrasecreta, ordonata la nivel inalt, sunt de parere expertii de la "Russian Intelligence Analysts".
Dupa izbucnirea scandalului, "US Air Force" a admis ca la mijloc a fost vorba de o "greseala". Mai multi ofiteri superiori, printre care trei colonei si un locotenent-colonel, au fost sanctionati pentru "neglijenta" in cazul rachetelor nucleare "disparute". In total au fost "pedepsiti" pentru eroare 70 de militari americani.
"Russian Intelligence Analysts" opineaza, insa, ca disparitia rachetelor nucleare nu a fost un "accident" nefericit, ci o misiune ordonata pe un lant de comanda paralel si superior, care implica cu certitudine un personaj important din varful ierarhiei americane.