Ziua Logo
  Nr. 4111 de vineri, 14 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Profesorul Giurescu si istoria evreiasca
Tesu SOLOMOVICI 
-- Spun multi ca profesorul Dinu C. Giurescu este cel mai important istoric roman, ierarhie inconfortanta cand e vorba de stiinta istoriei. Daca istoria este o stiinta. N-am tocmai eu caderea sa fac un asemenea clasament, ma multumesc sa spun ca profesorul Giurescu este un istoric credibil. Este si motivul pentru care i-am solicitat prefata la "Istoria Evreilor din Romania. 2000 ani de istorie", carte care inca inainte de a aparea a starnit nemultumirile unor titrati intru cercetarea istoriei evreimii-romane.
Interviul luat de ZIUA profesorului Giurescu, in care acesta dezvaluie din prefata sa, a fost deja pus sub o lupa dusmanoasa. Cu istoria evreilor lucrurile stau cam asa: toata lumea se pricepe dar nimeni nu s-a incumetat, in ultimul mileniu, sa scrie un tom complet care sa consume subiectul.
Primul care a indraznit sa scrie un soi de istorie a evreimii-romane era un amarat de tambalagiu din Iasi, care si-a luat pseudonimul aristocratic de Iacov Psantir, pentru ca in ebraica, in anul 1871, cand Iacov si-a scris opul, nu exista un cuvant care sa denumeasca tambalul. Iacov Psantir a adunat banut cu banut si asa a vazut lumina tiparului istoria sa despre evreii din Tarile Romanesti, carte care avea titlul in ebraica, si textul in limba idis. Dupa Psantir au venit carturarii evrei Iuliu Barash, fratii Mozes si Elias Schwartzfeld, M. A. Halevi, presedintele Federatiei, avocatul Wilhelm Filderman, pana la istoricii universitari S. Sanie, Ladislau Gyemant, Victor Neumann, Andrei Oisteanu, Harry Kuller, Lya Benjamin, Liviu Rotman, Alfred Harlaoanu si rabinii J. I. Niemerower, Carmilly-Weinberger, Al. Safran si Moses Rosen. Acestia au scris in romaneste, dar niciunul dintre ei nu s-a incumetat sau nu au avut ragazul sa scrie o istorie a evreilor de la "inceputuri si pana astazi".
La batranete, am fost tentat sa scriu o asemenea istorie. Nu am pretentia istoricului titrat, sunt doar un impatimit al istoriei, si m-am ferit cu strasnicie sa dau de inteles ca ma plasez in niscaiva competitie cu adevaratii istorici. Am trait de mic copil in mijlocul steitl (targusorul evreiesc), am invatat la heider (scoala viitorilor rabini) si intr-un liceu evreiesc am invatat istorie si literatura evreiasca si ce inseamna sionismul. Apoi m-a smintit si pe mine, ca pe multi alti adolescenti si tineri evrei, nebunia comunista. Istoria evreimii-romane nu mi-e straina, nu a fost nevoie s-o invat din carti, am trait-o! Am scris aceasta istorie ca pe-o datorie pe care trebuia s-o achit tribului in mijlocul caruia am trait si continui sa visez. Nu sunt iertat ca am indraznit acest lucru. Si mai ales nu sunt iertat pentru ca in anumite segmente de istorie evreiasca am opinii oaresicum "neortodoxe". E poate ceea ce i-a placut in cartea mea - cu o coperta de Victor Roncea -, si dlui academician prof. dr Dinu C. Giurescu, care, e stiut, nu suporta papagalismul. Scrie dl. profesor Giurescu: "Am fost interesat de cele doua volume ale "Istoriei Evreilor din Romania" scrise de Tesu Solomovici, un fiu al obstii evreo-romane. El nu vrea sa probeze nimic, povesteste doar, si o face cu talent. De-a lungul timpului, multe clisee si intoxicatii au deformat scrierile despre lumea evreimii-romane. Istoria dlui Tesu Solomovici este o carte sincera, patima si manipulatia nu-i intuneca spiritul".
Va multumesc, domnule profesor.
 Afisari: 1663  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
despre evrei ``...toata lumea se pricepe dar nimeni nu s-a incumetat sa scrie ...``   de Seherezada
istoria,cea mai importanta stiinta,   de silviana
Cartea lu Tesu   de roy
Exact asta ma doare acum   de Lefter.Popescu
bai aia ascunsii !   de Bongosika
Obiectivitatea   de georgems
Daca si cartea este la fel ca articolele gazetaresti, asa cum cred ca este,o voi cumpara   de Razvratitul
A r h i v a
  Unde nu e Dumnezeu nu e lege?    5 comentarii
  Despre RON, ROM si ROMAN    4 comentarii
  Cultul Nobelului    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Ce cauta generali rusi si americani in Tara Sfanta?    2007-12-08
  Bush, dar mai ales Olmert, nu vor sa se lase inselati    2007-12-05
  Consecintele unui "Da" evreiesc si ale unui "Nu" palestinian    2007-11-30
  Holocaustul nu a inceput la Dorohoi    2007-10-19
  50 de avioane israeliene au decolat sa bombardeze Iranul    2007-10-04
 Top afisari / comentarii 
 "Mai rai ca Ceausescu" (2511 afisari)
 Iuppiter Tonans (2288 afisari)
 Norica Nicolai: "Presedintele are dreptate" (1852 afisari)
 Despre RON, ROM si ROMAN (1784 afisari)
 Matrix in limba moldoveneasca pentru Veronin (1734 afisari)
 Fiul secret al lui Hitler ar putea trai in Marea Britanie (1532 afisari)
 Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria (1098 afisari)
 Cernobilul, populat cu animale devastate genetic de radiatii (1087 afisari)
 Scrisorile Printesei Diana catre Dodi Al Fayed (829 afisari)
 Moldovenii si turcii, expulzati pe capete din Romania (765 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15194 sec.