Ziua Logo
  Nr. 4111 de vineri, 14 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Cristian Mungiu, nominalizat la Globul de Aur
-- Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, la categoria "cel mai bun film strain", distinctii care vor fi decernate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Los Angeles, pe 13 ianuarie 2008, informeaza goldenglobe.org.
Pe langa filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", la aceeasi categorie au mai fost nominalizate filmele "The Diving Bell and Butterfly", "Vanatorii de zmeie / The Kite Runner", "Lust, Caution" si "Persepolis".
Anul trecut, Globul de Aur pentru cel mai bun film strain a fost obtinut de filmul "Scrisori din Iwo Jima/Letters From Iwo Jima" de Clint Eastwood. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" este povestea a doua studente caministe, desfasurata intr-o singura zi, in 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort - ilegal la acea vreme. "O poveste despre decizii, raspunderi si alegeri in viata, despre solidaritate si prietenie, in contextul epocii de atunci", dupa cum a declarat Cristian Mungiu intr-un interviu acordat agentiei Mediafax. Cristian Mungiu s-a nascut la Iasi in 1968, a lucrat ca profesor si jurnalist pana in 1994, iar in timpul facultatii a fost asistent de regie la diverse productii straine turnate in Romania.
Dupa absolvire, in 1998, a regizat el insusi scurtmetraje, iar primul lui lungmetraj, "Occident", a avut premiera la Cannes in 2002, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs. Acest film a primit, printre altele, premiul publicului la Festivalul de la Salonic, premiul FIPRESCI la Sofia, Marele Premiu al Festivalului de la Mons, Belgia, si cinci distinctii din partea Uniunii Cineastilor din Romania. Totodata, acest lungmetraj de debut i-a adus regizorului Premiul Prometheus pentru Opera Prima in 2003. Alte filme nominalizate la Globurile de Aur sunt "Gangster american" la categoria "cel mai bun film - drama". La aceeasi categorie au mai fost nominalizate "Atonement", "Eastern Promises", "The Great Debaters", "Michael Clayton", "Nu exista tara pentru batrani" si "There Will Be Blood". (D.M.)
 Afisari: 219  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Frig de-a binelea    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 "Mai rai ca Ceausescu" (2511 afisari)
 Iuppiter Tonans (2288 afisari)
 Norica Nicolai: "Presedintele are dreptate" (1852 afisari)
 Despre RON, ROM si ROMAN (1784 afisari)
 Matrix in limba moldoveneasca pentru Veronin (1734 afisari)
 Fiul secret al lui Hitler ar putea trai in Marea Britanie (1532 afisari)
 Chisinaul acuza Romania de colaborare cu regimul ilegal din Transnistria (1098 afisari)
 Cernobilul, populat cu animale devastate genetic de radiatii (1087 afisari)
 Scrisorile Printesei Diana catre Dodi Al Fayed (829 afisari)
 Moldovenii si turcii, expulzati pe capete din Romania (765 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18719 sec.