Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Un raport despre antisemitism. Lipsa de profesionalism sau rea intentie?
Gabriel ANDREESCU 
-- Am citit cu nepermisa intarziere cel de-al doilea numar pe 2007 al Caietelor Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania care cuprinde raportul privitor la "Manifestarile de antisemitism si negare a Holocaustului in mass-media - perioada 2005-2006". Autorii sunt Alexandru Florian, directorul executiv, si cercetatoarea Cosmina Gusu. Am scris "nepermisa intarziere", intrucat insasi meseria imi cere sa fiu atent la ce apare nou pe o astfel de tema. Am analizat, sistematic, diferite rapoarte, inclusiv cel al Comisiei Elie Wiesel sau al Comisiei Tismaneanu. Printre altele, am insistat asupra logicii pe care o are un material cu statut de raport, caruia i se pretinde evitarea oricarei speculatii in favoarea faptelor si principiilor certe.
Citind textul amintit din Caiete, am descoperit uluit ca as fi unul dintre cei aflati in acord cu unele opinii antievreiesti ale lui Goma (de vreme ce ma aflu in dezacord doar cu "multe dintre ele"!). As fi lansat si ideea ca "evreii din Romania resping comunismul ceausist, dar sunt necritici fata de perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej". Am verificat, eu insumi ingrijorat de o asemenea posibila gafa, textul invocat de Alexandru Florian si Cosmina Gusu. Scrisesem clar: "paradoxala raportare a unor comentatori evrei fata de perioadele Dej si Ceausescu". Nu "evreii din Romania", ci unii comentatori evrei. Dintre cei care avusesera conexiuni cu regimul anilor '50 si fusesera marginalizati de national-comunism datorita apartenentei etnice. Cei doi autori platiti de la bugetul public isi permit sa-mi falsifice afirmatia, pentru a aseza sub numele meu o acuza la comunitatea globala a evreilor. E adevarat ca peste cateva randuri mi se citeaza pasajul ca atare. Dar mesajul a fost transmis cititorilor si garnisit cu formule pernicioase de genul: "induce semnificatii ambigue".
Apoi, scriu autorii, eu as da "credit ideii unei conexiuni dintre evreitate si atitudini ideologice, politice sau comportamente". Or, sensul clar al textului meu era sa infrunte eroarea judecatilor colective si, printre altele, mentalitatea de a vedea in evrei pe cei care au adus regimul comunist in Romania. Dar, ca orice cercetator dator nuantelor, adaugasem ca aceasta perspectiva nu refuza ideea unei conexiuni dintre evreitate si numite atitudini ideologice, existand "autori care au tratat, cu seriozitate, relatia dintre cultura iudaica si fenomenul comunist". Ma refeream la literatura de specialitate, la cercetatori democrati si de o calitate profesionala incomparabila cu autorii ce publica sub egida Institutului. Alexandru Florian si Cosmina Gusu rastalmacesc din nou cele scrise, interpretandu-le drept sustinere a unei legaturi de principiu dintre etnicitate si raportarea la Istorie, pentru a pune spusele mele intr-o lumina antisemita.
Ce explica aceasta trucare a literei si sensului a ceea ce scrisesem, in masura sa puna o pata de antisemitism pe scrierile mele? Una poate fi subcalificarea profesionala a unor autori care nu disting enunturile factuale de ideile generalizatoare si sensul textelor analizate. Mai poate fi vorba de un act intentionat de creare a unui caz de antisemitism. Premeditata sau nu, falsificarea din raportul "Manifestarile de antisemitism...", in ce ma priveste, imi aduce daune. Cer conducerii Institutului sa publice pe site o corectura la opiniile lui Alexandru Florian si Cosmina Gusu si sa adauge scuzele de rigoare.
 Afisari: 1100  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Si unde-i ghidibaul ?   de Aladin
aoleo   de vladimkir
hai mai Gabi, ca nu-i nimeni suparat pe tine   de invechit
A r h i v a
  Bucurestiul: ieri trambulina, astazi piatra de moara...    6 comentarii
  Ordonanta de urgenta contra legii profitorilor    10 comentarii
  Mai usor cu Stalin la TV 5    2 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Trei ani de telenovela    6 comentarii
  Catedrala incompatibila cu democratia    2007-12-06
  Cele mai importante rezultate ale alegerilor    2007-11-29
  Laura Vasiliu. Ipocrizia e mai mare decat xenofobia    2007-11-22
  Imigrantii din Italia    2007-11-15
  Scrisorile interceptate de Securitate sunt ale destinatarilor    2007-11-08
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14462 sec.