Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ordonanta de urgenta contra legii profitorilor
Roxana IORDACHE 
-- Actul legislativ care le permite chiriasilor de lux sa-si cumpere, direct, locuintele din patrimoniul RAAPPS a etalat imaginea unei coalitii a profitorilor, de natura sa confirme blamul prezidential la adresa Parlamentului si a clasei politice. In detrimentul Guvernului si al PNL care si-au ajutat adversarii sa-i compromita unul din cele mai morale proiecte. Pana la transformarea lui in contrariu.
Este vorba de ordonanta prin care Guvernul Tariceanu a decis lichidarea RAAPPS, restituirea imobilelor catre proprietarii de drept, vinderea celorlalte imobile si pastrarea doar a celor pentru necesitati protocolare. Ca sa se puna capat regimului de privilegii prin care demnitarii (post)comunisti au ramas in casele RAAPPS, majoritatea, nationalizate, platind o chirie simbolica si unii le-au cumparat, mult subevaluate. Fapte consemnate in Raportul Valerian Stan, seful Corpului de Control al Guvernului Ciorbea. Rezultatul a fost demiterea autorului.
Si grobianismul a continuat. Prea putini demnitari au parasit imobilele dupa ce le-au expirat mandatele. Majoritatea au ramas in apartamente spatioase si vile somptuoase, platind chirii minuscule si asteptand sa le cumpere. Au facut-o, printre altii, Ion Iliescu si Traian Basescu. Pomana de lux sau furt mascat se numeste sa cumperi pe nimic o casa valoroasa. In timp ce proprietarii de drept sunt nedreptatiti, prin nerestituirea in natura a caselor furate. Pe lista de asteptare la cumparare se afla si presedintele PSD, Mircea Geoana, chirias ilegal la RAAPPS. Pentru asemenea persoane, din toate partidele, s-a adoptat legea profitorilor.
Profitorii sfideaza bunul simt si contribuie la deprecierea imaginii Parlamentului, a clasei politice in general. Vina principala le revine liberalilor, riscand sa confirme imaginea de coruptie sau macar de imoralitate pe care le-o atribuie adversarii. De fapt, liberalii au dat o proba de prostie politica. PNL, atat in expresie guvernamentala, cat si parlamentara, a fost incapabil sa-si sustina demersul major anticoruptie, lichidarea RAAPPS, ba chiar a participat la transformarea propriului proiect intr-o lege care favorizeaza coruptia.
Dupa atribuirea ilegala si cumpararea casei din Mihaileanu (fara sa mai mentionam celelalte imobile locuite ilegal), presedintele Basescu a avut fariseismul eficient de a intoarce legea la Parlament, pe motiv ca imobilele ar trebui vandute doar la licitatie. Cum nu se intamplase in cazul lui. Era vara si Guvernul a manifestat o indolenta colosala, in loc ca premierul sa denunte dubla masura prezidentiala si sa prevada el insusi prioritatea licitatiei. Mai pe toamna, proiectul a ajuns la Senat si cel care a incalcat solicitarea presedintelui Basescu a fost senatorul PD, Radu Berceanu, printr-un amendament adoptat.
Pentru ca marti, la Camera Deputatilor, PD sa voteze contra legii profitorilor, mai ales ca presedintele tarii deja profitase, la fel si partidul, de sedii fabuloase. Votul mediatizat, impreuna cu anuntul liderului Vasile Blaga ca a renuntat la vila in care locuia ilegal, a constituit o lovitura de imagine pentru PD. Nu conteaza ca deputatii au ameliorat proiectul votat la Senat. Pentru ca prevederea privind achizitia la pretul pietii doar atenueaza, dar nu anuleaza caracterul imoral al legii. De care pot profita si unii liberali, actuali chiriasi ministeriali.
Dar premierul Tariceanu are deopotriva sansa si obligatia morala sa suspende legea profitorilor prin ordonanta de urgenta. Daca primul-ministru nu actioneaza, Guvernul si PNL se discrediteaza.
 Afisari: 773  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Desfiintarea RAAPPS !   de stapan
Mi-a placut   de Cos
De ce negocieri directe in loc de Licitatii !   de johnson
Vile   de Mona G.
Iordache   de Mona G.
Ooooo   de simiondan
Retrocedarile   de elinescu constantin
Curat murdar   de Un Agricultor
Ce se va intampla in cazul imobilului Negustori 16   de Rocky
Atribuirea ilegala a caselor RAAPPS   de ionescu
A r h i v a
  Bucurestiul: ieri trambulina, astazi piatra de moara...    6 comentarii
  Mai usor cu Stalin la TV 5    2 comentarii
  Un raport despre antisemitism. Lipsa de profesionalism sau rea intentie?    3 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Trei ani de telenovela    6 comentarii
  Ministru tare la Justitie    2007-12-12
  O demisie ca o lectie    2007-12-11
  A lasat-o gravida gradual    2007-12-08
  Cozma, eliberat, dar inca nejudecat pentru iunie 1990    2007-12-04
  Sarbatoare vesela si trista    2007-12-03
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16525 sec.