Ziua Logo
  Nr. 4110 de joi, 13 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Cu Guvernul la Tribunal
-- Tariceanu (foto) anunta mentinerea taxei de prima inmatriculare * Mai multi romani dau statul in judecata si castiga
Taxa de prima inmatriculare va fi mentinuta, iar sumele colectate vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, pentru casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3000 lei la 4000 lei, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Taxa de prima inmatriculare, desi introdusa prin Codul Fiscal, a fost prezentata de guvernanti ca fiind o taxa de mediu, desi sumele stranse merg la bugetul de stat si nu la Fondul pentru Mediu.
Comisia Europeana (CE) reproseaza Romaniei introducerea acestei taxe pe care o considera discriminatorie. De altfel, CE a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare, autoritatile de la Bucuresti avand la dispozitie doua luni pentru a se conforma solicitarilor CE, care va inainta, in caz contrar, o plangere la Curtea Europeana de Justitie.
Nu numai Bruxelles-ul ameninta cu judecata. Mai multi romani au dat statul in judecata pentru a primi inapoi taxa de prima inmatriculare platita, pe care o considera ilegala. De altfel, recent, la Arad instanta a dat prima hotarare de rambursare a taxei. In acelasi timp, Automobil Clubul Roman (ACR) anunta ca va acorda consultanta juridica gratuita si sprijin celor care au achitat taxa auto de prima inmatriculare, pe care o considera ilegala. "ACR ramane consecvent cu pozitia adoptata cu privire la taxa auto si o considera in continuare in afara legislatiei Uniunii Europene, comunitate la care Romania a aderat la 1 ianuarie 2007. De asemenea, solicitam automobilistilor sa ne investeasca personal pentru a incepe demersurile colective in justitie pentru o actiune comuna de restituire a taxelor achitate", precizeaza ACR. Pe de alta parte, directorul Administratiei Finantelor Publice Timisoara, Mircea Calin, a declarat, ieri, ca daca oamenii vor incepe sa dea in judecata statul pentru a primi inapoi taxa de prima inmatriculare platita, cum s-a intamplat la Arad, se gandeste sa apeleze si el la instanta, transmite Mediafax. Acesta a spus ca trebuie sa apeleze la instanta pentru a-si recupera 1700 de euro din taxa. "Daca lumea va cere taxa inapoi, vor cere toti, daca unul o face, o vor face toti. Avem doua adrese prin care ni se comunica actionarea in instanta si o cerere de restituire a ei. Daca lumea va apela la instante, probabil voi apela si eu, asteptam si vedem ce se va intampla", a spus Calin. Potrivit sursei citate, banii persoanelor care au atacat in instanta taxa de prima inmatriculare sunt intr-un cont special, de unde ar urma sa le fie restituiti daca asa va decide instanta de judecata. La Timisoara sunt doua astfel de situatii, in care persoanele care au platit taxa de prima inmatriculare au apelat la instanta. Si Uniunea Europeana reproseaza Romaniei introducerea acestei taxe discriminatorii si a declansat procedura de infringement impotriva Bucurestilor. (F.B., C.P.)
Alte articole
  Taxa auto mai mica dar dubla    (Eveniment, 2009-02-19)
  Taxa auto clatina Guvernul    (Politica, 2008-02-27)
  Garda moarta    (Eveniment, 2008-02-26)
  Guvernul discuta taxa auto cu partidele    (Social, 2008-01-31)
  Guvernul pe taxa auto, ca dracul pe comoara    (Economic, 2007-12-06)
  Taxa auto pentru masinile second-hand se tripleaza incepand cu 15 decembrie    (2008-12-10 18:21)
  UPDATE 16:00 - Taxa auto pentru masinile second-hand se tripleaza    (2008-12-04 16:00)
 Afisari: 389  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Da asta e un raspuns demn de un prinm ministru   de Rollo
Cu alte cuvinte,   de alwis46
Oare cat mai sta Dealerul 13 % in fruntea guvernului ?   de Onesti
Eu cred ca pe acest tariceanu...   de costy
Taxa Citroen   de Arabu'
A r h i v a
  Directorii si bulgarii cumpara actiuni la Transgaz    
  Privatizari la energie    
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo - cutia Pandorei (4590 afisari)
 Trei ani de zdranga-zdranga (3039 afisari)
 Portughezii ne dau cu tifla (2341 afisari)
 Republica Moldova ne declara razboi diplomatic (1999 afisari)
 Gaddafi a pus stapanire pe Sena (1895 afisari)
 Statele Unite ale Americii nu vor ataca Iranul intr-un viitor apropiat (540 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02571 sec.