Ziua Logo
  Nr. 4109 de miercuri, 12 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Caracatita lui Berlusconi
-- Grupul italian Finmeccanica, in spatele caruia se afla fostul premier al Italiei, s-a infiltrat, prin santaj si presiuni politice, in mai multe activitati strategice din Romania
Grupul italian Finmeccanica a incheiat, acum cateva zile, cu Ministerul Apararii Nationale contractul privind achizitia a sapte avioane de transport mediu-curier C-27 J Spartan in schimbul a peste doua sute de milioane de euro. Intelegerea este insa una care ridica numeroase semne de intrebare, dupa cum ZIUA a dezvaluit in editiile anterioare. Asta din cauza gravelor deficiente ale avioanelor Alenia Aeronautica, semnalate in tari precum Grecia sau Bulgaria. Cu toate acestea, MApN a semnat contractul. ZIUA a dezvaluit in urma cu ceva timp ca pentru parafarea intelegerii, conducerea Ministerului a fost supusa unor mari presiuni venite chiar si din Italia. Mai mult, conform unui raport al unuia dintre serviciile noastre secrete, Romania a fost santajata pentru a fi obligata sa semneze contractul.
Manipulare prin imperiul media
Imaginea romanilor in Italia urma sa se imbunatateasca evident daca intelegerea cu Alenia era semnata. Iar acest lucru urma sa se faca prin intermediul televiziunilor si al ziarelor controlate de Silvio Berlusconi care, dupa cum se stie, au lansat cele mai virulente atacuri la adresa conationalilor nostri. Interesant este ca exact acest lucru se intampla in momentul de fata. Practic, presa din Peninsula a uitat de "problema romanilor" sau de cazul Mailat si aminteste tot mai des de legaturile istorice dintre popoarele noastre. Pe langa santajarea autoritatilor romane, grupul Finmeccanica, din care face parte Alenia Aeronautica, s-a folosit si de relatiile de afaceri pe care si le-a creat in timp in tara noastra. Pe care le-a utilizat pentru a determina semnarea contractului. Finmeccanica si-a creat practic o adevarata caracatita, infiltrandu-se in domenii strategice din economia romaneasca, precum telecomunicatiile militare, fabricarea armamentului si a munitiei sau energia nucleara. Printre partenerii italienilor din Romania se numara chiar si o firma in care a fost implicat un fost sef al Serviciului Special de Telecomunicatii. ZIUA prezinta in numarul de azi tentaculele grupului italian despre care se zvoneste ca ar fi controlat de fostul premier Silvio Berlusconi.
Primul pas
Primul pas pe care Finmeccanica l-a facut in Romania a avut loc in 20 noiembrie 1994 atunci cand a fost infiintata societatea Elsag Eastern Europe SRL, condusa de patru administratori italieni si al carei principal obiectiv de activitate este "consultanta si furnizare de alte produse software". Situata pe Bulevardul Dacia, cu un capital social de 628.400 RON, firma are drept unic actionar societatea italiana Elsag SPA, membra a grupului Finmeccanica, specializata in servicii de securitate informatica. In 2005, cu 32 de angajati, Elsag Eastern Europe SRL a realizat o cifra de afaceri de 3.612.305 RON dar un profit brut de doar 103.685 de RON. Al doilea pas al grupului Finmeccanica pe piata din Romania a fost facut pe 21 mai 1997, prin infiintarea firmei Anserv SRL. Situata la aceeasi adresa de pe Bulevardul Dacia, firma are drept actionar unic societatea italiana Ansaldo Nucleare SPA, la randul ei membra a grupului Finmeccanica. Avand drept obiect principal de activitate "activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea", Anserv SRL este administrata de trei italieni, presedinte al CA fiind Roberto Adinolfi. A treia firma romaneasca infiintata de Finmeccanica in tara noastra, pe 26 mai 1998, este Selex Communications Romania SRL. Situata in strada Dr. Louis Pasteur, in Sectorul 5, firma are drept actionar compania Selex Communications SPA, si o alta membra a grupului Finmeccanica. Avand obiect principal de activitate "telecomunicatii", societatea este administrata de italianul Paolo Piccini. Cu doar doi angajati, Selex Communications Romania SRL a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 490.736 RON, dar un profit brut de doar 88.318 RON. Al patrulea pion al Finmeccanica in Romania, edificat pe 17 ianuarie 2002, este Ansaldo Sistemi Industriali RO SRL. Avand obiect de activitate "productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice", firma are ca actionari compania italiana Ansaldo Sistemi Industriali SPA, din grupul Finmeccanica, cu 80 la suta din procente, si pe un anume Ioan Gauzin, care detine restul de 20 la suta. De altfel, adresa sediului social al firmei coincide cu adresa de domiciliu a lui Gauzin, el fiind si singurul administrator roman al firmei, alaturi de alti trei italieni. In 2005, cu 64 de angajati, Ansaldo a avut o cifra de afaceri de 4.143.049 RON si un profit brut de 633.983 RON. Interesant este ca societatea a fost implicata in lucrarile complexe de la grupurile 1 si 2 ale Centralei nucleare de la Cernavoda.
Industria de aparare
Cea mai interesanta miscare pe care grupul italian a facut-o este asocierea cu doua firme ale industriei de aparare romanesti. Astfel, pe 5 mai 2004 este infiintata firma romano-italiana Elettra Communications SA care are ca obiect principal de activitate "productia de emitatoare radio-televiziune, echipamente si aparate telefonice si telegrafice".
Unul dintre actionarii acesteia este Electromecanica Ploiesti SA, care detine 48,63 la suta din actiuni. Aceasta societate al carui obiect principal de activitate este "fabricarea armamentului si munitiei" are, la randul ei, ca unic actionar Compania National Romarm SA. Sediul social al firmei romano-italiene este gazduit chiar la adresa Electromecanica Ploiesti SA, pe soseaua Ploiesti-Targoviste, la kilometrul 8. Al doilea actionar este chiar Romarm, cu 0,37 la suta din actiuni. Asadar, statul roman, prin cele doua companii de productie si comert al armamentului, detine 49 la suta din actiuni in firma italo-romana. La randul lor, italienii detin 49 la suta din actiuni direct prin Selex Communications SPA (fosta Marconi Selenia Communications SPA), membra a Finmeccanica. In plus, 1,5 la suta din actiuni sunt detinute de subsidiara din Romania Selex Communications Romania SRL. Concret, italienii detin in firma Elettra Communications SA 50,5 la suta din actiuni. Restul procentelor, de 0,5 la suta, este detinut de firma Marctel - S.I.T. (Servicii Integrate de Telecomunicatii) SRL. La nici doua luni de la infiintare, Elettra a inceput fabricarea, la Ploiesti, a diverse tipuri de aparatura de transmisiuni militare Marconi Selenia Comunications. Intre timp, pe acest segment extrem de profitabil au intrat altii. Nu inainte insa ca Elettra sa furnizeze multe echipamente de telecomunicatii militare fixe si mobile Armatei Romane.
Influenta STS
Interesant este ca societatea Marctel, unul dintre partenerii Finemeccanica, are sediul social pe strada Dr. Louis Pasteur nr. 8, in Sectorul 5 al Capitalei, adica tot acolo unde are sediul si subsidiara romaneasca a italienilor, Selex Communications Romania SRL.
La fel de interesant este ca ambele firme - Marctel si Selex - au fost infiintate la doar o luna diferenta una de alta. Ca o ultima coincidenta, Marctel are ca obiect principal de activitate "telecomunicatiile", la fel ca si Selex. In ceea ce priveste actionarii firmei partenere cu grupul italian, acestia sunt o anume Doina Elena Cadariu, cetatean german de origine romana, cu 43 la suta din actiuni, si Calin Petru Pantea, cu 57 la suta din actiuni. Administrator este acelasi Pantea.
Initial, firma l-a avut drept asociat si pe generalul Tudor Tanase, fost sef al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). Numit in functia de director general al STS in februarie 2001, generalul Tanase s-a retras din actionariat de-abia cateva luni mai tarziu, prin aprilie 2001. Asadar, Tanase a fost, concomitent, si afacerist in telecomunicatii si seful telecomunicatiilor secrete. In aprilie 2001 seful STS si-a cesionat actiunile din Marctel catre partenerul sau Calin Pantea. Aceasta relatie cu generalul Tanase, dar si cu alte personaje din lumea serviciilor secrete si a comertului cu armament poate explica succesul in afaceri al acestei firme si asocierea ei, fie chiar si pentru un mic procent, in Elettra Communications SA. De altfel, conform unor surse ZIUA, firma Marctel este controlata de serviciile secrete ale Armatei, astfel explicandu-se si implicarea ei in afaceri speciale internationale. Cert este ca pe 2005, cu 56 de angajati, firma a avut o cifra de afaceri de 11.239.862 RON si un profit brut de 1.543.134 RON.
Contract cu probleme
Dupa cum afirmam ceva mai devreme, grupul Finmeccanica a incheiat, prin intermediul Alenia Aeronautica, un contract cu Ministerul Apararii Nationale pentru achizitia a sapte avioane de transport mediu-curier C-27 J Spartan.
Afacerea nu a fost insa una sigura, conducerea ministerului fiind indecisa in ceea ce priveste semnarea contractului. Asta din cauza gravelor disfunctionalitati aparute la avioanele C-27 J Spartan in alte tari care l-au cumparat. Asa cum ZIUA a dezvaluit de curand, dupa sosirea primului avion produs de Alenia, seful fortelor aeriene din Bulgaria si-a exprimat mai multe nemultumiri cu privire la dotarile si performantele aparatului de zbor. In acest sens, intr-un interviu acordat presei bulgare, seful fortelor aeriene sustine ca avioanele achizitionate, pe langa faptul ca au sosit cu intarziere, prezinta lipsuri majore de echipamente. Cum ar fi cel pentru zborul de noapte si sistemul de harti digitale, echipamente ce ar urma sa fie instalate ulterior. Conform specialistilor, aceasta situatie face ca aeronava sa ramana in hangar mai mult de o jumatate de an. Si in Grecia au existat probleme cu "spartanul" italienilor. Trei avioane produse de Alenia Aeronautica si livrate Greciei au fost oprite de la zbor din cauza unor defectiuni majore. Conform presei din Grecia, intr-o corespondenta dintre conducerea Alenia si sefii fortelor aeriene elene constructorul italian ar fi afirmat ca "fabricantul admite ca aeronavele au defecte serioase si promitem remedierea acestora".
Pe de alta parte, in afara posibilelor defectiuni, sefii din Ministerul Apararii Nationale din Romania mai au temerea ca termenele de livrare cerute prin caietul de sarcini nu vor fi respectate de italieni. Mai mult, specialisti din minister considera ca echipamente foarte importante din dotarea avionului nu se regasesc in calculul pretului declarat, respectiv de aproximativ 50 de milioane de euro.
Alenia neaga
Reprezentantii Alenia Aeronautica au negat, intr-un drept la replica trimis ziarului ZIUA, ca in spatele grupului Finemeccanica s-ar afla Silvio Berlusconi si ca avioanele C-27 J Spartan ar avea probleme tehnice.
"Alenia Aeronautica este o companie inregistrata sub jurisdictia legilor din Republica Italiana, detinuta in totalitate de Finmeccanica SpA, o companie la care Ministerul Economiei si Finantelor al Italiei are o participare de 33,8% din actiuni, restul fiind cotate la Bursa. Asadar, nu exista nici o legatura directa sau indirecta intre Alenia Aeronautica, sau Finmeccanica, sau alte companii din grupul nostru, si Silvio Berlusconi", sustin cei de la Alenia. In ceea ce priveste avioanele C-27 J Spartan, reprezentantii companiei italiene sustin ca aparatele de zbor nu prezinta disfunctionalitati. "Nu este doar o pura intamplare faptul ca C-27J - care a fost selectat si de Fortele Aeriene Romane, dar nu a fost inca comandat - a obtinut succese in toate licitatiile organizate in orice tara NATO din ultimii doi ani, si ca foarte recent a fost selectat si de Fortele Armate ale SUA. Pana in prezent, numarul global de avioane C-27J care au fost deja comandate in lume a atins 110 unitati, mult mai multe decat concurentul nostru. C-27J este singurul avion de transport mediu-curier construit special in acest scop, cu cele mai bune performante si productivitate in categoria sa, ceea ce inseamna ca Fortele Aeriene Romane vor avea in serviciu un avion de transport NATO de cea mai inalta clasa", au mai precizat cei de la Alenia.
Sprijin din partea "oficiosului"
Reprezentantii companiei italiene nu au spus insa nimic despre ajutorul pe care l-au primit din partea Evenimentului Zilei. ZIUA a dezvaluit ca Alenia Aeronautica, in incercarea sa de a incheia contractul privind avioanele C-27 J Spartan, a primit un sprijin extrem de consistent din partea cotidianului Evenimentul Zilei. Ziarul cunoscut si sub denumirea de "oficiosul", din cauza slugarniciei sale fata de Traian Basescu, a primit importante sume de bani pentru promovarea companiei italiene chiar si prin reclama mincinoasa sau denigrand adversarii acesteia. Astfel, este lesne de dedus cati bani au primit cei de la Evz tinand cont de faptul ca o jumatate de pagina alb-negru in cadrul paginilor redactionale Evz costa aproximativ 2400 de euro, o jumatate de pagina color in cadrul paginilor redactionale Evz 3825 de euro, iar o caseta pe prima pagina, de 28 cmp, 1030 de euro. Dupa informatiile noastre, Alenia a virat in conturile "oficiosului" zeci de mii de euro. Mai grav este ca, asa cum spuneam, cei de la Evenimentul Zilei au ajutat Alenia, pe langa promovarea prin reclame, si prin denigrarea adversarilor acesteia. Astfel, ziarul din trustul Ringier a dus o campanie furibunda impotriva celor de la EADS/CASA, concurenta Alenia Aeronautica. Spre exemplu, in editia din 5 februarie, intr-un articol din pagina 4 scris in sprijinul Alenia, "oficiosul" a comis o grava greseala, EADS/CASA fiind trecuti intr-un tabel cu o oferta de pret nereala. De asemenea, Evenimentul Zilei a facut chiar si publicitate mincinoasa pentru compania din grupul Finemeccanica. Asa stau lucrurile in cazul reclamei din pagina 14 a editiei Evz din data de 26 ianuarie 2007, cand se afirma, total fals, ca "Raspunzand integral cerintelor Fortelor Aeriene Romane, Alenia Aeronautica a castigat licitatia oferind pretul cel mai scazut". In realitate, licitatia despre care cei de la "oficios" afirmau ca a fost castigata de Alenia fusese contestata.
Pagina realizata de Marian GHITEANU 
 Afisari: 2657  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
-- AN-124 --   de nic
bravo!   de ayalla
Iteratiuni penibile   de mirapo
Italia continua sa-si bata joc de Romania si asta cu buna stiinta a   de ionion
Caracatita mafiota italiana-multi italieni gindesc actioneaza mafiotic-diabolic, vor fi viitori   de Huhurianu
Eu cred   de FB
Caracatita   de zwilling carol
A r h i v a
  Lituania deturneaza filme    1 comentariu
  Vilangiii    9 comentarii
  Circuit Grand Prix Formula 3 la Snagov    2 comentarii
  Linie erotica reclamata la OPC    2 comentarii
  PNL si PSD au vrut sa-i ia boii de la bicicleta lui Basescu    6 comentarii
  Icoana cu Putin    
 Top afisari / comentarii 
 Caracatita lui Berlusconi (2657 afisari)
 Zambetul de ura al lui Traian Basescu (2353 afisari)
 Constantin Noica si miscarea legionara (2050 afisari)
 Ministru tare la Justitie (1766 afisari)
 PNL si PSD au vrut sa-i ia boii de la bicicleta lui Basescu (1556 afisari)
 Vine zapada! (2478 afisari)
 Un roman a intrat in topul celor mai ridicole procese  (2281 afisari)
 Americanul care a accidentat o romanca lucreaza in serviciile secrete  (1881 afisari)
 Magyar Hirlap: Maghiarii din Romania trebuie sa lupte pentru autonomie (1825 afisari)
 Rusia ar avea acordul SUA pentru a ramane in Transnistria (1776 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02264 sec.