Ziua Logo
  Nr. 4108 de marti, 11 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
O demisie ca o lectie
Roxana IORDACHE 
-- Demisia lui Tudor Chiuariu din functia de ministru al Justitiei i-a luat prin surprindere mai ales pe cei care se cramponeaza de functii, atat de dragul puterii, cat si de teama ca, fara protectia politica, se expun rigorilor Justitiei. Unii pot interpreta demisia ca pe o infrangere in fata sistemului, dupa numai opt luni de confruntare frontala. Se poate spune, insa, ca, dimpotriva, tanarul ministru a plecat dupa ce a zguduit din temelii multe inertii ale sistemului judiciar, mostenite de la regimul comunist. Si perpetuate de toti ministrii Justitiei de pana acum, cu exceptia, timida insa, a lui Cristian Diaconescu.
Tudor Chiuariu a devenit un inamic personal al presedintelui Basescu. Care s-a simtit atacat in interesul lui de a proteja sistemul judiciar de tip stalinist, in care procuratura face legea, iar un om acuzat este condamnat anticipat. Pentru presedintele Basescu, Justitia inseamna actul preliminar de justitie. La comanda politica, adversarii sunt terminati in imagine, infierati ca persoane corupte, chiar inainte ca procurorul de serviciu sa incheie rechizitoriul. Un rechizitoriu, adesea, imposibil de incheiat in lipsa de temeiuri legale sau alcatuit atat de lamentabil incat instantele intorc dosarele la Parchet.
Contributia ministrului Chiuariu la reformarea radicala a sistemului judiciar a fost chiar motivul urii presedintelui Basescu. Se poate obiecta ca tanarul ministru n-a fost diplomat, pentru ca nu i-a luat prin invaluire pe servitorii politici din sistemul judiciar. Ci i-a atacat frontal, cerand, chiar din debutul mandatului, demisia procurorului-sef al sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus. Drept razbunare, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, i-a cerut presedintelui tarii avizul pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Justitiei. Dar Inspectia judiciara a CSM a confirmat observatiile ministrului, anume, tergiversarea inaintarii dosarelor penale - care duce la macularea imaginii unor persoane, fabricarea de dosare, solutionarea unor cauze paralel cu procedurile judiciare, ascunderea unor dosare si tot asa. Totusi, CSM nu a avut curaj sa duca pana la capat curatenia de la DNA, refuzand solutia de destituire a procurorului politic Tulus.
Nici nu-i de mirare, de vreme ce CSM este condus de un magistrat ca Anton Pandrea, decorat de presedintele Iliescu pentru ca a executat prompt ordinul de inaintare a recursurilor in anulare, impotriva sentintelor de restituire a proprietatilor furate. Are dreptate Tudor Chiuariu, reformarea Justitiei nu se poate face cu procurori comunisti, in general, cu magistrati tarati de mentalitatea vechiului regim sau corupti de tentatia servilismului politic. Servilismul politic este virusul HIV-SIDA al sistemului judiciar. Tanarul ministru a initiat procedura de izolare a acestui virus, pentru imunizarea Justitiei fata de interventia politica. Proiectul noului Cod de Procedura Penala este o piatra de temelie in apararea statului de drept, a drepturilor omului, a libertatilor civile si nu in ultimul rand, a independentei Justitiei ca putere ultima in stat.
Demisia tanarului Tudor Chiuariu este o lectie pentru presedintele Basescu, o dovada ca se stie nevinovat, are incredere in Justitia pe care a slujit-o si nu se teme de ea. Asa cum s-a temut Basescu-cinci minute cand nu a demisionat, dupa suspendarea din functia de presedinte. Traian Basescu stie ca, din momentul in care nu va mai fi presedinte, dosarele lui penale vor fi eliberate din sertare. Presedinte las.
 Afisari: 1504  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
demisia de onoare a lui Chiuariu   de GCP
Haideti Dna   de demetrius
Base daca l-ar prinde si pe BIN laden, tot el ar fi vinovat   de YO YO
cam tarzie lectia ...   de Arcturus
"Pedofilul" Basescu vs. Inocentul Tudorel   de johnson
A r h i v a
  Chiuariu, eroarea lui Tariceanu    13 comentarii
  PD - L(ichele)    15 comentarii
  Devalmasie si bulibaseala romaneasca la PPE (II)    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  A lasat-o gravida gradual    2007-12-08
  Cozma, eliberat, dar inca nejudecat pentru iunie 1990    2007-12-04
  Sarbatoare vesela si trista    2007-12-03
  Cu oricine, oricand, numai la distrugere    2007-11-29
  Referendum invalidat, vot europarlamentar ratat    2007-11-27
 Top afisari / comentarii 
 Organul in flagrant (5672 afisari)
 Dezinteresul national (3724 afisari)
 Gaura neagra a mafiilor din Balcani (2612 afisari)
 PD - L(ichele) (1965 afisari)
 Tariceanu nu o vrea pe Norica (1839 afisari)
 Eros Ramazzotti, indragostit de top modelul Madalina Ghenea (2781 afisari)
 Actrita Jodie Foster recunoaste ca e lesbiana (2560 afisari)
 Spartanii nu isi ucideau copiii aruncandu-i in prapastie (2556 afisari)
 Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona (1141 afisari)
 Un lider politic de la Chisinau sustine ca are dovezi ca Voronin e cetatean rus (1080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13802 sec.