Ziua Logo
  Nr. 4105 de vineri, 7 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Unguri, veniti-va in fire!
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- O mai veche dihotomie maghiaro-romana (nu si romano-ungara!) izbucneste ori de cate ori este vorba despre a arbora TRICOLORUL de Ziua Nationala, de 1 Decembrie, pe fatadele unor cladiri ca si cum primariile comunale/orasenesti ar apartine altor structuri national-administrative.
Sunt, intr-un fel sau altul, ramasitele mereu reinviate, ale unei gandiri sovine, revansarde, din vremea in care Transilvania (Ardealul lor!) facea parte dintr-un imperiu pe cale de disolutie, ungurii din stanga Tisei neadmitand - unii dintre ei, sa zicem - ca romanii sunt majoritari, in aceasta provincie, au fost si sunt stapani pe pamantul lor. Uita sau chiar neaga, ca dupa venirea lor in Pusta au avut de infruntat formatiuni statale locale, precum ale lui Gelu, Glad si Menumorut, "duci" despre care au ramas marturii scrise chiar de catre notarul Anonimus, al regilor Bela II sau III (sec. XI-XII), pe care au ajuns sa-l nege multi istorici maghiari, punand la loc, alaturi de cativa austrieci (sec. XVIII-XIX), teza stabilirii intr-un teritoriu nelocuit, unde au patruns ulterior... vlahii din sudul Dunarii (sec. XII-XIII). Degeaba corifeii Scolii Ardelene, Samuil Micu-Klain, George Sincai si Petru Maior, au pus bazele adevaratei origini a romanilor in spatiul transilvan, ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!
Asta-i istoria gandita si neacceptata de unul sau altul. De aici insa, pana la constituirea unor formatiuni paramilitare in Ungaria si sustinute de iredentisti si denigratori ai Romaniei, din chiar structurile oficialitatilor maghiare din tara noastra, este o cale lunga. Ei reusesc sa intoarca istoria pe dos, de exemplu, cazul generalilor unguri condamnati de catre autoritatile austriece, dupa inabusirea revolutiei de la 1848-'49, dorind sa li se faca un grup statuar la Arad, chit ca se stie contributia lor la lupta impotriva romanilor (!), al caror conducator era Avram Iancu, tradat si apoi supus unui surghiun de doua decenii, socotindu-l "nebun cu fluiera"...
Ca urmas al unei vechi familii maramuresene, de acolo de unde harta se agata in cui, si, ca fiu al unui condamnat la munca silnica pe viata, am cunoscut si studiat soarta romanilor sub ocupatia horthysta. Acum, le reamintesc celor ce revendica Ardealul, si-n special doritorilor de "tinut secuiesc", ca una dintre cele mai cumplite pagini din istoria moderna a Romaniei s-a scris dupa intrarea trupelor maghiare in teritoriile cedate, in urma unui tratat samavolnic si anti-romanesc. De cum a inceput sa fie pus in aplicare Diktatul de la Viena (august 1940), hoardele armate au patruns intr-o jumatate din Transilvanie, provocand o adevarata teroare impotriva populatiei romanesti ramase sa-si apere etnia, limba si pamantul. Intr-un septembrie de neuitat au avut loc masacre in mai toate asezarile noastre din nord-vestul tarii, ramanand de pomina atrocitatile din comunele Ip si Trasnea (jud. Salaj), deportarile evreilor spre lagarele naziste de exterminare, culminand cu incendierea localitatilor si uciderea maramuresenilor in toamna lui '44 (vezi cazul Moisei), cand razboiul era ca si pierdut, cand, cu ultima suflare, horthystii au lasat pamantul parjolit in urma lor. "Sumanele negre" au aparut ca o reactie la samavolniciile ungare.
P.S. Voi, cei din "tinutul secuiesc", stiti toate astea si chiar nu va e bine in Romania, care va da chiar mai multe drepturi decat ati avut vreodata? Veniti-va in fire! TRICOLORUL este unul dintre simbolurile sacre ale cetatenilor acestei tari si chiar presedintele Basescu ar trebui sa intervina, eliminandu-i pe primarii ce se inchina in fata altui drapel.
 Afisari: 2286  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Un frustat !   de Euskadi
Iredentistii   de rasputin
   de mirapo
ranchiuna-i boala grea   de Bumerang
Nici o speranta, domnule Hossu.   de Socrate
Dapai dragam iar incepem rezmeritza ?   de ionion
pamantul e a celor ce-l locuiesc   de chiuariu
Racila trecutului   de ida
Votand ca vrem in Ioropa,ne-am unit,ne-am infratzit si cu Ungaria.   de vida clara
investiti in fabricile de taitei!   de buratino
cealalta parte a medaliei   de meditare
aoleo... iar incepe   de meditare
"ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!"   de synd
A r h i v a
  Zoologie politica    8 comentarii
  Cantecul Mierlei    10 comentarii
  CSM impaiat de DNA    3 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  "Anul Balota" - o idee europeana    2007-11-23
  A doua convorbire cu Insula Serpilor...    2007-11-16
  Romani care au bucurat si bucura lumea    2007-11-09
  La o retrospectiva fara icoane...    2007-11-02
  DRRP - vrut de presedinte    2007-10-26
 Top afisari / comentarii 
 Cioara vopsita (3216 afisari)
 Mos Nicolae i-a adus lui Basescu o limuzina de 100.000 euro (2622 afisari)
 Nicolae Labis, poetul ucis de "pasarea cu clont de rubin" (2603 afisari)
 Clinciul ruso-american incinge Marea Neagra (2394 afisari)
 Unguri, veniti-va in fire! (2286 afisari)
 Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin (1866 afisari)
 Berlusconi in calduri (1459 afisari)
 Romania, sub amenintarea nucleara (1431 afisari)
 Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul (1178 afisari)
 Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob (1029 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14789 sec.