Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PD fuge de botez
-- Democratii refuza sa se resemneze cu denumirea de Partid Democrat-Liberal * Stolojan nu pare dispus sa renunte. Congresele de unificare vor avea loc pe 15 decembrie
Teoretic, in cursul negocierilor cu PLD, pedistii au posibilitatea sa elimine eticheta de partid liberal. Termenul este insa scurt, deoarece finalizarea procesului de fuziune ar trebui sa aiba loc pana la finele anului. Liberal-democratii au votat insa noua denumire de PDL, ei fiind convinsi de Theodor Stolojan ca aceasta unificare va fi in favoarea lor. Congresul de fuziune a fost grabit, urmand sa aiba loc pe 15 decembrie.
Liderii PD au convocat ieri Colegiul Director al partidului pentru a-si informa oficial filialele de proiectul fuziunii cu liberal-democratii. Pentru a preintampina o eventuala razmerita a filialelor impotriva proiectului Partidului Democrat-Liberal, au avut loc discutii cu posibilii rebeli astfel incat temerile acestora sa fie inlaturate. Reusita procedeului a fost cu atat mai usoara cu cat nici unul dintre liderii proeminenti ai partidului nu s-a pus in fruntea unei eventuale opozitii. Astfel ca Sorin Frunzaverde a ramas singurul lider mai important care s-a pronuntat categoric impotriva inceperii negocierilor cu PLD. In consecinta, Colegiul Director al democratilor a mandatat Biroul Permanent sa poarte negocieri cu peledistii in vederea fuziunii prin comasare, decizie votata cu 52 de voturi "pentru", doua "contra" si doua abtineri. Cei patru care au iesit din front nici nu vor sa auda de includerea termenului de "liberal" in denumirea viitorului partid. Insa denumirea de PDL nu este batuta in cuie din punctul de vedere al Colegiului.
Boc pastreaza ambiguitatea
In hotararea de mandatare nu se vorbeste nicaieri de PDL, ci de "formarea unui nou partid". De altfel, sintagma PDL nu a fost nici macar o singura data mentionata in timpul conferintei comune sustinute de Emil Boc si Theodor Stolojan. Acesta a simtit nevoia sa dea asigurari electoratului PLD ca o solida componenta liberala se va regasi in preconizatul partid. "Le spun cu toata taria ca valorile liberalismului vor fi aparate si reprezentate", a spus Stolojan. Subiectul este in suspensie si va fi decis tot in urma negocierilor in cerc restrans. Teoretic, exista posibilitatea ca nemultumitilor din PD sa li se dea satisfactie prin gasirea unui alt nume pentru noua constructie politica. Pedistii si peledistii vor forma trei comisii comune de negociere: una care sa elaboreze schema de organizare si Statutul viitoarei formatiuni, a doua va lucra la programul politic, iar a treia se va ocupa de procedura judiciara. Negocierile sunt foarte stranse, deoarece Congresele democratilor si liberal-democratilor vor avea loc mai devreme decat s-a prevazut initial. Congresele au fost convocate pe 15 decembrie, iar fuziunea va deveni efectiva de la aceasta data. "In ianuarie, lumea inca isi revine dupa Sarbatori, iar orice intarziere a fuziunii va scurta din campania electorala pentru alegerile locale din iunie", a declarat Elena Udrea, secretar executiv al PD.
Unificare cu scrasnete
Peledistii nemultumiti au inghitit in sec. Mesajul primit de filialele PLD inaintea Delegatiei Permanente a fost unul simplu: Ori sunteti cu noi si votati unificarea, ori plecati". Astfel, tonul filialelor nemultumite s-a inmuiat simtitor inaintea sedintei, majoritatea spunand ca, in ciuda obiectiilor care exista, va vota pentru aparitia PDL. La final, cei mai multi presedinti de filiale au declarat ca s-au lasat convinsi de argumentele covarsitoare, care le-au fost expuse in favoarea noului proiect politic. Ei au preluat mesajul conducerii, care le-a spus ca oricat ar pierde ei prin aceasta mutare, democratii pierd de cel putin doua ori mai mult. Rezultatul de 60 de voturi pentru adoptarea rezolutiei unificarii si doar cele trei voturi impotriva nu a mai constituit o surpriza pentru nimeni. In consecinta s-a decis participarea PLD, impreuna cu PD, la constituirea noului partid - numit Partidul Democrat Liberal. Pentru ca acest proiect sa prinda viata cat mai repede a fost convocat Congresul extraordinar al PLD pe 15 decembrie, care sa adopte Statutul si Programului noului partid.
Adrian ILIE, Cristian ANDREI 
 Afisari: 839  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
DRUMUL CATRE PIERZANIE...   de Rover
AU DREPTATE DEMOCRAII ! AU DREPTATE! AU DREPTUL S-I APERE SIGLA!   de Polina
Trandafirul fesenist face carier !   de Arogantu'
SEMIPREPARATE PDL   de Nituc
FACEREA ...   de gili
Luati-va dupa al vostru Basescu   de crusho
A r h i v a
  Penal la Cultura    4 comentarii
  Basescu, amenintat cu Tribunalul    3 comentarii
  Trei filiale PLD au iesit din front    5 comentarii
  PNL deschide usa nemultumitilor    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Decretul italian de expulzare ar putea fi abrogat    
  Banel, ambasador antirasism    
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00902 sec.