Ziua Logo
  Nr. 4104 de joi, 6 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ce este un "megapartid"?
Ion Bogdan LEFTER 
-- Proiectul unui "megapartid prezidential" e - se stie - mai vechi. La suprafata anecdotica si mediatica a vietii politice, el a alimentat tensiunile care au insotit guvernarea, altfel de mare succes, din actualul ciclu electoral.
Inca din anul 2005, curand dupa instalarea sa la Cotroceni, Traian Basescu a incercat sa-si aplice planul, dictand in vara acelui an transferul PD-ului de la stanga social-democrata la dreapta "populara" (crestin-democrata) si cerand PNL-ului sa accepte topirea in noua formatiune. Refuzul liberalilor a provocat atacurile in valuri ale lui Basescu si ale PD, desprinderea factiunii Theodor Stolojan si toate celelalte actiuni care au urmarit subminarea PNL si preluarea electoratului sau de catre "disidenta" PLD. Esecul a fost insotit - totusi - de cresterea continua a democratilor in sondaje. Drept care se parea ca "megapartidul" exista deja. Iar PLD a fost pastrat ca solutie de atragere a electoratului liberal.
Au sosit si alegerile din 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European. PD obtine un rezultat mai modest decat se anticipa: sub 29 de procente, fata de 40 sau peste in sondaje. Simultan, din cauza slabei participari a populatiei, Basescu rateaza referendumul pentru votul uninominal. In schimb, PLD reuseste sa treaca pragul electoral, crescand la aproape 8%. Presa, comentatorii incep sa speculeze: nu cumva procentele sunt preluate din electoratul democratilor?! Asa ar sugera coroborarea scorului sub estimari al ultimilor cu cel peste asteptari al partidului de guvernamant, de circa 13,5%, in conditiile in care exercitiul puterii, atacurile fostilor parteneri si ale opozitiei, ca si "cazul Remes" ar fi putut eroda mult mai grav imaginea liberalilor. In zilele de dupa alegeri se mai vorbeste si despre posibila manipulare a sondajelor de opinie, cu acuzatii care il ating pe Sebastian Lazaroiu, director in ultimii ani al institutului de profil CURS, ajuns astazi principalul consilier de politica interna la Cotroceni.
Presa mai afla si ca, iute la manie, Basescu i-a bestelit zdravan pe liderii democrati. Nu mai trec decat cateva zile si presedintele decide ca momentul "megapartidului" a sosit. Daca liberalii nu l-au acceptat, iar democratii nu pot creste suficient pe cont propriu, e dictata unificarea PD-PLD ca PDL. Chiar daca ambele formatiuni anuntasera intre timp, chiar si dupa europarlamentare, ca nu au in vedere o fuziune! Totusi, chemati la ordine, la Cotroceni, liderii Emil Boc si Theodor Stolojan accepta fara sa cracneasca.
Mica istorie continua cu numeroasele semne de nervozitate venite dinspre cele doua partide, care afla - inclusiv restul liderilor - de la televizor ca s-a dat ordin de unificare. Disciplina de pana acum a sustinatorilor lui Basescu pare sa nu mai fie chiar de fier. "Strategul" afilierii democratilor la Partidul Popular European, Sorin Frunzaverde, spune ca din PD si PLD ar iesi un "melanj penibil". Alti lideri sunt ingrijorati, nestiind ce functii vor mai primi in viitorul partid. Un deputat democrat, Liviu Nistoran, disident de pe vremea motiunii de cenzura din septembrie, explica public ceea ce toata lumea banuia: ca in PD Boc e un presedinte de paie, adevaratul sef fiind secretarul general Vasile Blaga, care executa dispozitiile directe ale lui Basescu, transmitandu-le prin metode autoritariste (tipa!). Filialele ambelor partide, care contau pe participari solitare la localele din 2008, se agita si ele.
Altfel spus: "auspicii" amestecate pentru viitorul PDL. Care porneste de la doar 35,6% (suma rezultatelor PD si PLD de la europarlamentare). Intrebari: ce este - de fapt - un "megapartid"?; de la ce cota minima de sustinere populara se poate vorbi despre un "megapartid"?...
 Afisari: 628  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Fie si megapartid, de-o vrea asa electoratul!   de Hantzy
Megapartid   de Mona G.
Raspunsul...   de alwis46
Care megapartid?   de Polina
Nu procentele dau un Megapartid   de johnson
PDL PROGRAMAT PENTRU VIITOAREA GUVERNARE   de Mos_Tautu
A r h i v a
  Sfanta palma a Sfantului Nicolae    2 comentarii
  Catedrala incompatibila cu democratia    24 comentarii
  Va ataca Azerbaidjanul Armenia?    4 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Politica fara "locomotive", fara populism    2007-11-29
  Nationalismele care se hranesc din nationalisme    2007-11-22
  "De-transilvanizarea" relatiilor romano-ungare    2007-11-15
  Profetii noilor apocalipse    2007-11-08
  Noi scenarii apocaliptice ("geopolitice")    2007-11-01
 Top afisari / comentarii 
 Povestea perlelor Mariei Antoaneta (4442 afisari)
 Prezidentialii, la mana lui Geoana (3296 afisari)
 Serbia nu exclude razboiul pentru Kosovo (2866 afisari)
 Un stat terorist in G8? (2732 afisari)
 Diletantul lui Adomnitei (2610 afisari)
 Rusia a trimis zeci de nave de lupta si avioane in Mediterana (4843 afisari)
 Albanezii din Kosovo isi declara independenta (1693 afisari)
 Departamentul american de stat critica Mitropolia Moldovei (1682 afisari)
 SUA au decis: Fara ofiteri rusi in Cehia si Polonia (1616 afisari)
 Clanurile de tigani din California se rafuiesc pe cabinete de ghicit (1100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.16560 sec.