Ziua Logo
  Nr. 4103 de miercuri, 5 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Taxa auto nu se preda
-- Premierul exclude reducerea sau eliminarea taxei si acuza occidentalii ca vor sa scape "de toate vechiturile", exportandu-le in Romania. ACR nu este de acord cu autoritatile si protesteaza impotriva taxei
Premierul Calin Popescu Tariceanu si Giuliano Amado, vicepresedintele Comisiei Europene
Taxa de prima inmatriculare continua sa creeze tensiune in relatiile dintre autoritatile de la Bruxelles si cele de la Bucuresti, ieri premierul Tariceanu afirmand ferm ca nu se pune problema eliminarii sau reducerii acestei taxe, singurele modificari posibile fiind doar "de ordin tehnic".
"Ministrul Vosganian are mandat sa discute si, ulterior, vom veni cu propuneri care sa elimine asa-zise neconcordante. Nu se pune problema reducerii sau eliminarii taxei. Probabil ca vor fi modificate anumite aspecte de ordin pur tehnic, referitoare la valoarea in vama a vehiculelor la care nu se poate aplica o taxa mai mare decat valoarea lor reziduala", a declarat, ieri, premierul Tariceanu, prezent la conferinta organizata de Institutul Aspen Romania, cu tema "Romania in Uniunea Europeana". Acesta a mai spus ca nu vede de ce Romania si-ar deschide usile pentru a importa vehicule poluante, aratand ca Romania nu va face "pe placul" industriei din tarile Europei Occidentale care incearca sa scape "de toate vechiturile" si ca ar fi un non-sens sa se permita importul autovehiculelor uzate dupa ce masinile vechi din tara au fost scoase din circulatie printr-o prima de casare.
In opozitie cu autoritatile, Automobil Clubul Roman (ACR) continua protestele fata de aceasta taxa sustinand ca in Romania nu ar intra "rable", daca s-ar diminua sau elimina taxa, intrucat exista un organism al statului, Registrul Auto Roman, care respinge autoturismele ce incalca normele de poluare. "Avand un organism al statului care face o filtrare a autoturismelor, Registrul Auto Roman, nu vad de ce ne-am teme de rable. Mai multe rable decat in Romania, putine tari europene au", a declarat presedintele ACR, Constantin Niculescu. El a precizat ca Registrul Auto Roman nu da "act de identitate din punct de vedere tehnic si al emanatiei gazelor de esapament autoturismelor care nu corespund". ACR protesteaza si fata de finantarea programului "Rabla" din fonduri centralizate, si nu din fondurile principalilor beneficiari ai programului, comerciantii de automobile.
Programul "Rabla" in balanta
Ministrul Mediului, Attila Korodi, afirma ca autoritatile vor renunta, in 2008, la derularea programului "Rabla", de innoire a parcului auto, in cazul in care CE va decide sa elimine taxa de prima inmatriculare. "Rabla" nu-si mai are rostul, daca va fi scoasa taxa auto", a spus Korodi. El s-a propuntat in favoarea mentinerii taxei auto si a continuarii programului "Rabla" in 2008. "Doresc sa extindem programul Rabla in 2008 si, de asemenea, vreau sa ramana o forma a taxei de prima inmatriculare, pentru ca ne ajuta sa scoatem din circuit masinile vechi ale Romaniei si nu ale altor tari. Totodata, as vrea ca taxele colectate (nr - din taxa auto) sa mearga la fondul de mediu pentru proiecte legate de emisiile de dioxid de carbon, cum ar fi impaduriri sau finantari pentru montarea de generatoare de energie regenerabila, atat la persoane fizice, cat si juridice", a mai afirmat ministrul. Reamintim, Comisia Europeana a trecut, saptamana trecuta, la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei, autoritatile de la Bucuresti avand la dispozitie doua luni pentru a se conforma solicitarilor CE, care va inainta, in caz contrar, o plangere la Curtea Europeana de Justitie.
Florin BARBUTA 
Alte articole
  Auto-spaga    (Eveniment, 2008-03-20)
  Fratia "Citroen"    (Eveniment, 2008-01-29)
  Taxa auto ar putea fi modificata pana la vara    (Economic, 2007-11-28)
  UPDATE 15:40 - Basescu, dupa summitul de la Bruxelles: Criza economica are un inceput de rezolvare    (2008-12-12 15:03)
  Premierul Tariceanu anunta o posibila majorare a taxei auto pentru masinile second-hand    (2008-12-03 13:18)
  Romania lupta contra birocratiei si poluarii la nivel european    (2008-03-13 16:06)
  Basescu ii cere lui Tariceanu sa anuleze taxa auto    (2008-03-11 12:03)
  Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare    (2007-12-04 18:54)
 Afisari: 578  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Cate ceva despre taxe...   de alwis46
Sanchi !   de alwis46
ca si femeile   de meditare
Taxa auto nu se preda   de lucian cornescu
Zau ca aci Tradiceanu are dreptate !   de CONU
Pentru aceasta incapatanare ·JOS TARICEANU·   de Dorel100
Cum sa renunte Dealerul Citroen la jecmanirea Poporului Roman ??   de Onesti
Taxa interesului   de Bora
A r h i v a
  Senatorii reziliaza "tacit" privatizarea Petrom    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Noul partid (3587 afisari)
 Teapa de brad (3002 afisari)
 Inscenarea Mailat (2889 afisari)
 In apararea academicianului Stolnici (2809 afisari)
 PD maraie la stapan (2364 afisari)
 Alerta pe granita: Sarbii se pregatesc de razboi (3359 afisari)
 Britney Spears o santajeaza pe Paris Hilton cu imagini compromitatoare (3336 afisari)
 Joaca cu Nicoleta Luciu pe mobil (3132 afisari)
 Romanii au nume "trasnite" (3068 afisari)
 Deputatul Dan Iosif a incetat din viata  (2254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.38549 sec.