Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Marele Putin, intre Stalin si Dumnezeu
Victor RONCEA 
-- Cand a fost ales Vladimir Putin presedinte, in 2000, rusii - intelectuali, ziaristi - ii aveau pe perete, incadrand o icoana, pe Stalin si Petru cel Mare. Dupa opt ani de domnie, Putin si-a castigat un loc mult-asteptat in iconostasul Noii Rusii.
In iarna lui 2000 am ajuns la redactorul sef al Zavtrei, scriitorul filo-sovietic cu accente nationaliste Aleksandr Prohanov, pe urmele "firului rosu". Prohanov, care declansase scandalul legaturii secrete directe dintre Kremlin si Cotrocenii lui Ion Iliescu, nu-si ascundea legaturile cu structurile de informatii speciale. In 2000, ne-a facut o analiza perfecta a viitorului Rusiei in urmatorii opt ani: de la relatia cu SUA, NATO si UE la Transnistria, Basarabia si Romania. Cu Stalin, Petru cel Mare si o icoana pravoslavnica deasupra capului reprezenta intruchiparea perfecta a spiritului Noii Rusii. Era enervant si simpatic in acelasi timp, cu remarcile sale extravagante la adresa Rusiei in raport cu lumea. Cred ca asta si-ar fi dorit si George Bush cand se referea la Romania ca la o punte spre Rusia. La cautarea unui liant, prin mijlocitori regionali, care sa intareasca "Alianta votca-cola". Pentru ca tot el spunea despre Putin, cu ceva timp in urma: "uneori nu-mi place ce aud de la el, dar stiu ca imi spune intotdeauna adevarul".
Ce mai spune astazi Bush - mai precis sistemul american - , cand sistemul Noii Rusii a adaugat la amestecul molotov de mai sus si componenta mandriei de a fi kaghebist?! Brigazile tineresti ale lui Putin - Nashii - il vad pe conducatorul rus ca pe un mantuitor al Rusiei, dupa cum declara frecvent la manifestarile lor idolatrice. Dupa opt ani de domnie, Putin e pus in rama in casele a doua treimi din populatia activa a Rusiei iar sistemul sau KGB, al Rusiei Unite, e prezent in Parlamentul de la Moscova cu 400 din cele 450 de locuri ale Dumei. Putin poate fi premier patru ani si apoi sa candideze pentru inca doua mandate la Presedintie sau Duma poate modifica rapid Constitutia pentru a-l reinstala, la cererea publicului, sub acoperisul Kremlinului, pe varful caruia troneaza inca steaua sovietica, norocoasa pentru Rusia.
Comunitatea internationala occidentala - SUA, NATO, UE, Consiliul Europei, OSCE - a reactionat gatuita de emotie, "cu ingrijorare", contestand rezultatele alegerilor si reclamand incalcarile dreptului la exprimare din perioada campaniei. Putin le-a raspuns, ca intotdeauna, scurt, concis, exact, zeflemitor: "alegerile sunt legitime"; ele demonstreaza ca cetatenii rusi nu vor permite tarii lor sa se dezvolte intr-o "directie distructiva", evidentiind "revolutiile portocalii" sponsorizate de George Soros in spatiul post-sovietic. Culmea, aici chiar Bush si Putin aveau de ce sa fie aliati, tinand cont de pozitia anti-neoconservatoare a lui Soros. Si asa ajungem si la Romania.
Importanta alegerilor din Rusia pentru Romania ar trebui sa trezeasca, dupa ani de adormire, capetele din structurile care se presupune ca lucreaza la viitorul tarii. Intre Stalin si Dumnezeu, Putin si sistemul sau vor guverna inca pe multi ani nu numai Rusia, ci intreaga Eurasie cu infiltrarile inerente pana in inima si chiar la varful Europei. Romania, dupa cum se vede si de la Moscova, si de la Bruxelles, si - sa nu ne amagim - si de la Washington, ramane doar o piatra de hotar al celor trei imperii mai mult sau mai putin consolidate sau cu pretentii de consolidare la Marea Neagra. Cu atat mai mult se impune o politica strategica nationala directionata catre Rusia Unita. Un punct de plecare ar fi - daca tot se vrea asa - o Europa Unita care sa cuprinda si Romania Unita cu Basarabia romaneasca. Transnistria? Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului!
 Afisari: 1748  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
A, Marele Gatsby...Vladimirovici   de Harkonen
Marele...Who ?   de DORINEL
corect   de dan toader
Asa e Victore!   de Alcor
Marele Putin...   de Zenn
Vezi dom Dandanache ca juma din RSS Moldovineasca-i la UCRAINA, iar incurci RSSurile   de Lefter.Popescu
A r h i v a
  Traian Basescu, balet si bune maniere    16 comentarii
  Doua referendumuri si un singur raspuns    2 comentarii
  Cozma, eliberat, dar inca nejudecat pentru iunie 1990    9 comentarii
  La judecata zilei    10 comentarii
  Consulta-o-as si n-am ce    5 comentarii
  La multi ani, Romanie, oriunde te-ai afla!    2007-11-30
  Imperiul tiganesc si chestiunea romaneasca    2007-11-23
  Delirul antiromanesc are o rezolvare atat de simpla: inteligenta    2007-11-12
  Fronturile provocarilor anti-Romania    2007-10-29
  Putin Magnificul si mica Romanie    2007-10-26
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14769 sec.