Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Voronin provoaca Europa
-- Republica Moldova ar putea revoca decizia de inregistrare a Mitropoliei Basarabiei numai printr-un proces judiciar national, ceea ce ar provoca insa un scandal politic de proportii, a declarat avocatul Vitalie Nagacevschi, cel care a reprezentat Mitropolia Basarabiei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului in procesul de recunoastere a statutului sau juridic, informeaza Rompres.
Nagacevschi a precizat ca, in cazul in care autoritatile de la Chisinau vor decide sa se retraga din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, atunci Republica Moldova va fi exclusa automat din Consiliul Europei.
Presedintele Voronin a declarat vineri ca autoritatile de la Chisinau vor contesta decizia CEDO privind inregistrarea Mitropoliei Basarabiei, daca Patriarhia Romana nu revine asupra hotararii sale de a deschide trei eparhii istorice in Republica Moldova. "Nu dorim repetarea situatiei din Kosovo in Moldova. De aceea vom rasturna decizia Curtii de la Strasbourg, daca dezordinea din jurul Mitropoliei Moldovei nu inceteaza", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Vladimir Voronin pentru postul de televiziune NIT. "Asta e o declaratie oficiala. Eu nu arunc cu cuvinte cand e vorba de astfel de probleme. Nu putem sa ne targuim cu credinta noastra si nu vom face din credinta un ostatic al politicii", a insistat in acelasi interviu presedintele Voronin.
In urma unei decizii a Curtii Europene pentru Drepturile Omului din 2003, Guvernul de la Chisinau a fost obligat sa inregistreze Mitropolia Basarabiei, fortata sa-si intrerupa activitatea in timpul ocupatiei sovietice, reactivata in 1992.
Referindu-se la recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu privind o eventuala regasire a romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului in cadrul UE, Voronin a acuzat Romania ca, intrand in UE, nutreste visul reunificarii, informeaza Rompres. Dar acest lucru nu se va intampla, a sustinut Voronin, invocand "cei 650 de ani de statalitate moldoveneasca", una dintre ideile promovate obsesiv in ultima vreme de autoritatile comuniste de la Chisinau. "Daca ar fi sa iei in serios Bucurestiul ar trebui revizuite tratatele de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce ar insemna o revizuire a intregii Europe, ceea ce ar lovi ca un bumerang insasi Romania", a afirmat liderul de la Chisinau. (D.E.)
 Afisari: 926  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
vorbesc serios..   de nvt
reunificarea...   de timiseu
Iar nea Traznaie...   de DORINEL
Voronin provoaca Europa ?   de Lefter.Popescu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00802 sec.