Ziua Logo
  Nr. 4102 de marti, 4 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Act-ul, tinerii si muzica
-- "Nimeni nu va fi dat afara de la concerte, fie el cersetor sau Gigi Becali" - Marcel Iures
La Teatrul Act din Bucuresti a inceput, ieri, cea de-a doua editie a Festivalului "Tinerii si muzica", in fiecare seara, pana pe 10 decembrie, urmand sa aiba loc "Concertul de la ora 19.00". Cu putin timp inainte de aniversarea a 10 ani, Act-ul isi propune sa-si deschida sala pentru spectacole de muzica clasica, Marcel Iures, directorul Teatrului Act, declarand ieri, ca aceasta editie a Festivalului se adreseaza tuturor categoriilor de public si ca nimeni "nu va fi dat afara" de la concerte, fie el cersetor sau Gigi Becali. Timp de opt zile, la Teatrul Act, 20 de tineri muzicieni si 20 de mari compozitori se vor intalni in fiecare seara sub semnul cuvintelor lui Alphonse de Lamartine: "Muzica e literatura inimii; incepe acolo unde se termina cuvintele."
Teatrul ACT, care in curand va aniversa un deceniu de existenta, s-a hotarat anul trecut sa-si deschida sala pentru spectacole de muzica clasica. "Daca in teatru putem vorbi deja de o generatie al carei gust a fost format si modelat de spectacolele noastre, e timpul sa lansam o noua provocare: muzica clasica", este invitatia lansata de Act. Privita ca "Cenusareasa" vietii culturale a tinerilor, muzica clasica romaneasca se incapataneaza sa reziste, sa-si recruteze talentele din scoli si sa le creasca valoric in universitatea de profil. Concertele sunt mereu in cautare de locatii care sa fie corespunzatoare acustic si sa permita o rentabilizare a evenimentului cultural muzical. Teatrul Act doreste, in acest fel, sa-si puna la dispozitia tinerilor muzicieni sala aflata intr-o cladire din inima Bucurestiului si cele 107 locuri, propunandu-le "un clasic underground", avand in dotare un pian centenar si propunandu-si sa doteze sala cu un pian Steinway & Sons, model B-211, un instrument de mare performanta care va ridica valoarea salii, facand din ACT una dintre cele mai importante patru sali de concert din Bucuresti.
Prezent la conferinta de presa, violonistul Alexandru Tomescu (foto) a spus despre Festivalul "Tinerii si muzica" ca este un moment pe care l-a asteptat mai de mult, considerand ca sala Teatrului Act este un cadru ideal. "Intr-o sala de concerte de doua - trei mii de locuri, exista o distanta fizica considerabila, la Act este un cadru cameral si cred ca se va stabili o legatura mult mai apropiata cu spectatorii. Sala aceasta imi aminteste de Filamornica din Berlin, cu public in toate partile, in care comunici mult mai direct", a spus violonistul. Tomescu a anuntat totodata ca nu va canta, in deschiderea festivalului, la vioara Stradivarius, deoarece o va inaugura oficial sambata, la Casa Radio. Vioara a intrat in posesia lui pe 23 noiembrie, fiind castigata in urma unui concurs organizat in cadrul Festivalului International "George Enescu" de catre Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).
Delia Pavlovici, managerul proiectului, a adaugat, cu acest prilej, ca Festivalul "Tinerii si Muzica" doreste sa atraga catre sala de concert publicul obisnuit sa vina la Teatrul Act: "Este o sala underground, care creeaza o atmosfera extraordinara. Ideea principala este de a ajuta acest public sa cunoasca valorile tinere ale muzicii clasice. De multe ori, publicul romanesc nu-si apreciaza valorile pentru ca nu si le cunoaste".
In programul Festivalului "Tinerii si Muzica" este inclusa si opera "La voix humaine" de Francis Poulenc, opera intr-un act dupa monodrama lui Jean Cocteau, in regia lui Daniel Prallea-Blaga, cu soprana Ioana Firizan. Spectacolul este urmat de "The Telephone" de Gian Carlo Menotti, al aceluiasi regizor. De asemenea, Ioana Maria Mintulescu, Raluca Stoica, Ruxandra Zamfir si Mircea Tiberian vor canta jazz, sambata, la Teatrul Odeon.
Monica Andronescu 
 Afisari: 300  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Elogiul iubirii si al intelectului    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Aparitia HIV/SIDA in Romania ramane un mister (3282 afisari)
 Sinescu si-a denuntat acuzatorii la CRP (2522 afisari)
 Traian Basescu, balet si bune maniere (2486 afisari)
 Elena Basescu da in judecata doua ziare (2211 afisari)
 Cele doua Romanii ale lui Traian Basescu (1986 afisari)
 Munti de spuma in Oceanul Pacific (1949 afisari)
 Nou-infiintatul PDL creeaza rumoare printre partidele din Romania (1623 afisari)
 Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare  (1188 afisari)
 Rable italiene in Romania (1147 afisari)
 Cel mai bogat caine din lume primeste amenintari cu moartea (1097 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01857 sec.