Informatiile pe care le primim sunt de-a dreptul halucinante. Pe zi ce trece, Departamentul de Investigatii Ziua intra in posesia unor noi elemente care, pur si simplu, demonstreaza existenta unei veritabile conspiratii la Cotroceni. O conspiratie electorala. Proiectul unei ample operatiuni ilegale, menite sa conduca la alterarea vietii politice. La falsificarea vointei reale a electoratului. A populatiei, in numele careia Traian Basescu pretinde, atat de des, ca vorbeste. Si nu suntem decat la inceputul unor dezvaluiri fara precedent si fara echivalent in istoria recentei noastre democratii. Deocamdata, stim cu certitudine despre manipularea prin sondaje publice si cu aproximatie despre posibilitatea furtului propriu-zis prin intermediul unui soft blestemat si al unei societati, Net Consulting, lacoma de castiguri din banii publici, obtinute fara licitatie.
Afirmatiile domnului Bruno Stefan, seful Biroului de Cercetari Sociale (BCS), sunt socante. Si nu le-am fi acordat atata importanta daca ele nu ar fi intarite si de alti sefi de institute de cercetare de piata. Ce acuza Bruno Stefan, secondat de ceilalti? Ca Sebastian Lazaroiu, consilier al presedintelui Traian Basescu, sociolog, fost coleg cu ceilalti reprezentanti ai institutelor care fac sondaje, a exercitat presiuni, a proferat amenintari si a si trecut la fapte, cu unicul scop de a obtine influentarea ilegala a rezultatelor sondajelor. Cu alte cuvinte, toti cei care doreau sa evite "neplaceri" urmau sa se conformeze santajului de la Cotroceni. Cum? Oferind opiniei publice rezultate alterate. Intentionat false. Care sa influenteze opinia publica, inducand-o in eroare, asupra imaginii unor partide si lideri politici. Dar si clasa politica poate adopta decizii gresite, de natura sa-i vulnerabilizeze pe adversarii lui Traian Basescu si ai partidului prezidential si, implicit, sa-i umfle panzele PD. Asa se explica de ce in ultimii doi ani, incet-incet, observam cum diferite cercetari de piata ridica mingea la fileu anumitor partide, umflandu-le, practic, rezultatele si dau cu tifla altor partide, depunctandu-le. Efectele acestei coordonari vinovate, in planul psihologiei colective, sunt foarte mari. Pentru ca toate aceste rezultate viciate au fost analizate, comentate de analisti de buna-credinta, de la nivelul societatii civile ori chiar ai partidelor politice. In baza lor au fost intocmite scenarii care s-au batut cap in cap cu realitatea. In paranteza fie spus, asa se si explica nepotrivirea grosolana intre rezultatele cercetarilor de piata, din ultimele sase luni, si prezenta ori votul real al populatiei, ca si greselile extraordinare ale exit-poll-ului.
La celalalt capat al acestei diversiuni, puse la cale de reprezentantul cel mai inalt al institutiei prezidentiale, este povestea softului pus la dispozitie de Net Consulting si in baza caruia se centralizeaza rezultatele unui scrutin. Un soft despre care se stie, in mod oficial, fara nici un fel de dubiu, ca face nenumarate erori in scanarea si citirea proceselor verbale - ceea ce inseamna, ca sa fim bine intelesi, ca trei poate deveni noua si invers, unu poate deveni sapte si invers si asa mai departe. In al doilea rand, acelasi soft, se recunoaste oficial, poate fi destul de usor penetrat. De cine? De ticalosi care se joaca cu rezultatele. Institutul National de Statistica a optat pentru aceasta formula de mai multe ori. In urma unor licitatii trucate. De fapt, fara licitatie.
Cum de s-a impacat Basescu brusc cu Net Consulting dupa ce, in 2004, a facut plangere penala pe aceasta tema? Ce ne poate el raspunde sau consilierul sau santajist, Sebastian Lazaroiu? Fost director CURS si colaborator de ani de zile al lui Basescu? In asteptarea unui raspuns argumentat, dar si a altor informatii pe care le obtin reporterii nostri de investigatie, nu-mi ramane decat sa reafirm ca, atat la alegerile pentru Parlamentul European, cat si la referendum, s-a trisat. Mult mai grav decat in alte ocazii.