Ziua Logo
  Nr. 4100 de vineri, 30 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu mizeaza pe PSD
Doar trei partide - PD, PLD si UDMR - au onorat invitatia la consultari a presedintelui Basescu. Acesta incearca sa creeze in Parlament o majoritate PD-PLD-PSD care sa impuna introducerea votului uninominal in doua tururi si a anuntat ca viitorul premier va fi numit in functie de disponibilitatea de a-si asuma o reforma a invatamantului elaborata prin Pactul National pentru Educatie. Basescu s-a aratat iritat de absenta de la consultari a celorlalte partide.
Coalitie provizorie
Democratii au sosit primii la Cotroceni si l-au asigurat pe Basescu de faptul ca sunt dispusi sa negocieze cu orice partid o reforma a sistemului electoral in sensul introducerii votului uninominal in doua tururi. Emil Boc s-a adresat in special PSD cerandu-i sa participe la armonizarea proiectelor de lege pe uninominal pe care le-au depus la Parlament cele doua partide. Conform lui Boc, singura diferenta mai importanta este faptul ca in proiectul PD castigatorul din circumscriptiile uninominale este ales cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale, pe cand in varianta PSD este ales cu majoritatea voturilor exprimate. O pozitie asemanatoare au avut-o si liberal-democratii, pentru prima data invitati oficial la Cotroceni ca urmare a faptului ca au devenit partid europarlamentar. Theodor Stolojan l-a informat pe seful statului ca luni PLD va depune la Parlament o initiativa legislativa de modificare a Legii referendumului, astfel incat un viitor plebiscit sa fie validat cu majoritatea voturilor exprimate in locul majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale. Stolojan i-a spus presedintelui ca intentioneaza sa ceara Guvernului sa retraga din Parlament proiectul de buget pe 2008 deoarece nu mai corespunde realitatilor economice actuale. Astfel, tinta de inflatie a fost deja depasita, iar posibilitatea maririi salariului minim va determina cheltuieli guvernamentale suplimentare pentru pensii. De asemenea, Stolojan a acuzat Guvernul ca a supraevaluat considerabil veniturile bugetare in 2008, fapt care va determina mai multe rectificari bugetare in afara controlului parlamentar.
Presedintele ameninta
Dupa incheierea consultarilor, Basescu si-a exprimat speranta ca PSD va sprijini PD si PLD in incercarea de legiferare a votului uninominal in doua tururi. "Exista posibilitatea unei majoritati care sa treaca prin Parlament o initiativa in acest sens", a spus presedintele adaugand ca ar fi o mare greseala daca partidele nu ar tine seama de optiunea a patru milioane de romani. Mai ales ca acest numar este egal cu cel al voturilor obtinute de toate partidele care au depasit pragul electoral la 25 noiembrie.
Traian Basescu a fost iritat de absenta de la consultari a PSD, PRM, PNL si PC mai ales prin prisma faptului ca al doilea subiect pe agenda discutiilor a fost Pactul National pentru Educatie, document bazat pe concluziile raportului Miclea caruia urmeaza sa i se adauge puncte de vedere formulate de catre partidele politice. "Aceste partide pun interesul educatiei mai prejos decat capacitatea lor de a dialoga chiar si atunci cand au un presedinte care nu le tolereaza actele de coruptie, care nu le tolereaza ilegalitatile si care nu-i partener cu ei adesea la furat", a spus Basescu vizibil iritat de boicotul la care a fost supus din partea majoritatii partidelor politice. El a amenintat ca daca aceste formatiuni vor continua sa refuze dialogul pe tema educatiei, va incuraja partidele care sustin proiectul (PD, PLD si UDMR) sa semneze Pactul, iar dintre ele sa fie selectat viitorul premier care va trebui sa includa pactul in programul sau de guvernare. Astfel, sustinerea Pactului ar putea fi o conditie pentru prezenta in Guvern a unui partid sau altul. "N-as vrea sa-i vad cu unghiutele zgariind la poarta Cotrocenilor atunci cand se vor face guverne", a spus seful statului dupa incheierea consultarilor. Duritatea acestei conditii se impune datorita crizei profunde in care se afla invatamantul romanesc. Basescu este nemultumit de faptul ca absolventii scolilor romanesti nu sunt pregatiti pentru a face fata nevoilor pietei muncii din Romania, situatie provocata, printre altele, si de efectele reformei facute acum 10 ani. (A. ILIE)
Alte articole
  Opozitia ignora referendumul lui Basescu    (Politica, 2009-11-06)
  Basescu pune sechestru pe PSD    (Eveniment, 2009-10-22)
  Referendumul rupe PSD    (Eveniment, 2007-11-26)
  Pecetea iubirii    (Eveniment, 2007-10-04)
  De-a baba-oarba    (Eveniment, 2007-09-20)
  Adrian Nastase: Basescu urmeaza sa-si dea palme singur si va plange pe umarul lui Boc    (2009-05-19 18:58)
  Mircea Basescu ne lamureste: Nimeni nu are nimic cu mine, ci cu presedintele nostru    (2009-04-07 17:10)
  Traian Basescu se va adresa Parlamentului la ora 16.00    (2009-03-09 10:38)
  Presedintele Romaniei si liderul PSD Mircea Geoana s-au contrat, la inceputul consultarilor de la Cotroceni    (2008-08-12 12:30)
  Surprize, surprize: Basescu s-a dus la lansarea candidatilor PSD pentru euroalegeri    (2007-10-25 19:11)
 Afisari: 582  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sa mizeze pe PSD ca pe popor nu mai merge   de DanBruma
A r h i v a
  Mazilita de Basescu    13 comentarii
  Ciudatul vot din 25 noiembrie    10 comentarii
  Parada la Arcul de Triumf    4 comentarii
  Examene fraudate la CSM    7 comentarii
  Revolta detinutilor politici    7 comentarii
  Taxa de prima inmatriculare inapoi    4 comentarii
  Taubman la Cotroceni    4 comentarii
  A treia piatra de temelie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea (8344 afisari)
 Mazilita de Basescu (3576 afisari)
 Ciudatul vot din 25 noiembrie (3131 afisari)
 Taxa de prima inmatriculare inapoi (2794 afisari)
 Consecintele unui "Da" evreiesc si ale unui "Nu" palestinian (2757 afisari)
 Noua Dreapta a iesit in strada de 1 Decembrie (1536 afisari)
 Mii de romani au urmarit parada de la Arcul de Triumf (1078 afisari)
 Romania a picat in grupa cu Italia, Franta si Olanda (907 afisari)
 Basescu: Cioroianu are un deficit urias de educatie (717 afisari)
 Miron Cozma este liber (634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01867 sec.